• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
Johny - майстор
Работех в з-д "Аналитик" - Монтана. Произвеждахме много модели ТЕС /токоизправител електронен стабилизиран/ - ТЕС 1300, 5010, 5020 и т.н., които бяха с компаратор на базата на 741. И защо мислите имаше толкова електроника в тях?! И по онова време имаше интегрални стабилизатори от рода на 78хх и 79хх.
Аз ползвам регулируемата част на ТЕС 1300 монтирана в подходяща кутийка /плавно регулиране на изходното напрежение и ток, защита по ток и напрежение - отличен уред/. Само тока съм му качил на 2,5А. Изходните транзистори са 3055 и какво от това че се произведени преди 30г. :-D
Така че пич дерзай и не се бой!

Прикачен файл

P2222356.jpg
P2222356.jpg (65.46 KиБ) Видяна 6080 пъти

Прикачен файл

P2222359.jpg
P2222359.jpg (66.17 KиБ) Видяна 6080 пъти
mladkal - майстор
Продължавам да следя темата си с интерес. развитието й не е лошо. Все още трупам теоретична и матерална база и не съм предприел сглобяването на въпросното устройство...

С удоволствие ще прочета и мненията след това, надолу!
Благодаря на всички колеги-софорумци, които по едни или друг начин подкрепят по-старичките схемни решения. (Защо ще споделя в края на темата, когато реализирам нещото)
rum_sz - специалист
Я сложи едно трафче на 10А.
valat111 - специалист
rum_sz написа:
Харесва ми това рум, "Захранването е сърцето на апаратурата, а трафа е сърцето на захранването"...цитат на един от учителите ми по електротехника.
Johny - майстор
rum_sz написа:
Какво значи трафче на 10А? :?
rum_sz - специалист
Малко,много му идват 10A.Но един път ще му потрябват и няма да има.
Винтоверт да захрани,за колата за зарядно.
Найденов - специалист
rum_sz написа:
Малко,много му идват 10A.Но един път ще му потрябват и няма да има.
Винтоверт да захрани,за колата за зарядно.
...някоя дребна точкова заварка (макар, че то не е чак толкова проста работа точковата, ама ако има възможност захранването , все ще му се прище или наложи да пробва, пък постепенно се трупат знания и опит).
rum_sz, да не се засегнеш! Изобщо не те иронизирам- напротив- изпитвам огромен респект към теб :drinkers: !
rum_sz - специалист
Не съм специалист в тази област,просто предлагам,ако може технически да стане. :) Защото Младен ми е другарче ,и аз искам да помогна с нещо. :partyman:
Прави го смело и няма да съжаляваш. Във магазина се продават готови печатни платки. Схемата работи много добре. Имам 2 реализации - успешни. С малко игра може да повишиш напрежението и тока.
Успех
ditronix - специалист
723 има един недостатък-много лесно гори вграденият транзистор на защитата.Доброто е това,че ако се вгледаме,ще видим че можем да го дублираме с външен такъв.С това 723 става наистина желязна и много добра.Аз имам реализирана подобна схема,но малко по-опростена-пак обхватът на регулиране е от 0V.Работи си перфектно,направил съм съм токовата защита да се регулира на 5 степени,като в рамките на всяка степен регулирането е плавно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Лабораторно захранващо устройство." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: