Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Наскоро купих и се монтира още един климатик, в един апартамент в който няма централно парно и водата се нагрява от бойлер.
Освен че гледах монтажниците в "ръцете" по едно време единия излезе да купи/вземе/набави нова бургия защото им се счупи при пробиването на панела. И се забави доста. Но не е това проблема. Тъй като другия остана да го чака доста дълго го захванах да го разпитвам, дали е слагал някъде, някога тръба с фреон като серпентина през бойлер. Оказа се че не беше и чувал за подобно изпълнение, а и първия му отговор беше "ама нали климатика е в хола а бойлера в банята". Та трябваше да му разправям и че мога да закупя още един климатик който да е на 2 м до бойлера и няма нужда от удължаване нито на тръбопровода и монтаж на бойлер до тръбите на фреона нито прекалено уфължаване на тръгбите на фреона циркулиращ м/у двете тела до бойлер. Въпреки всичко, монтажиста който си призна че е завършил всъщност хладилна техника в техникум (беше на 40 г. това после го чух), заяви че подобно нещо не е виждал и не е и сънувал,а и трудно рабра логиката:
пренесената от вътрешното помещение през лятото топлина да се използва за отопление на вода през лятото
а за зимата не ми се и обясняваше.
Но както писах гледах ги в ръцете. Та:
От вътрешното тяло към външното се изкараха и 2 медни тръби с различен диаметър - ясно е по тях циркулира фреона.
Въпроса ми който искам да попитам тук тъй като това е форум направи си сам е:
При промяна на режимите отопление охлаждане при инверторна система (в случая беше такава) какво се променя между вътрешното и външното тяло?
А) посоката на движение на флуида (Фреона) по тръбите (които бяха с различен диаметър) както е описано тук (благодарение на четирипътния клапан)
Б) посоката на цикъла на Карно?
Ако отговора е А) как тогава да се изпозлва термопомпата зиме, за да може едновременно и да загрява вода в бойлера а остатъка да я доставя до вътрешното тяло?
Това значи ли че системата като цяло се разглежда като сплит 1 външно 2 вътрешни, като едното вътрешно всъщшност е система фреон/вода която работи само на режим отопление?
Благодаря предварително.
От една гледна точка не мисля че е редно в днешно време да изхвърляме излишна топлина - вместо да я уползотворим от друга, е чудесно ако само с помоща на средно 1.2 kW ел. мощ. изпозлваме зимата за загряване средно пo 4 kW за загряване на вода в следствие на вкарването на термопомпата и цикъла на Карно освен в отопление на въздух то и към отопление на вода.
pipbel - майстор
Мдааа, това ще е системата - термопомпа за БГВ :)

Страница 8 :

http://erato.bg/files/file_447_179.pdf

Направо забравих вече за соларните системи.
3 пъти по-скъпо ще ми дойде с тях и 5 пъти за по-дълго ще се изплащат (ако изобщо някога :evil: ... )
А да не забравяме и за евентуалните ХИ проблеми с продупчените керемиди на покрива...
a_stoev - майстор
atanassov19 написа:
Ако отговора е А) как тогава да се изпозлва термопомпата зиме, за да може едновременно и да загрява вода в бойлера а остатъка да я доставя до вътрешното тяло?
Това значи ли че системата като цяло се разглежда като сплит 1 външно 2 вътрешни, като едното вътрешно всъщшност е система фреон/вода която работи само на режим отопление?
Благодаря предварително.
От една гледна точка не мисля че е редно в днешно време да изхвърляме излишна топлина - вместо да я уползотворим от друга, е чудесно ако само с помоща на средно 1.2 kW ел. мощ. изпозлваме зимата за загряване средно пo 4 kW за загряване на вода в следствие на вкарването на термопомпата и цикъла на Карно освен в отопление на въздух то и към отопление на вода.
отговора е А)
Топлото за бойлера се взема преди четирипътния вентил. През зимата мощноста на климатика се дели между бойлера и вътрешното тяло/тела, а при охлаждане топлината е безплатна, така или иначе се изхвърля в атмосферата

Аз ще си слагам мултисплит 9kW, един за целия апартамент, чудя дали да си присадя топлообменик за утилизиране на топлина на климатика в новия апартамент. По приблизителни сметки болера ми харчи 25лв. на месец. Ще спестявам 2 месеца по 25 - безплатно докато се охлаждам и през зимния сезон, може би 4 месеца по 16лв топла вода с коп 3. Допълнителната инвестиция е 400-500 лв. Въпроса е до колко може да се прецака климатика и дали си струва. За съжаления вариант за мултисплит и утилизация има ако е VRF система и цената отива на 10к за 15 kW система и да ти таковам икономията.
pipbel - майстор
Айде и аз да се включа към клуба на Мега. :)
Вече приказвах с фирма и в края на Март идват да ми слагат системата на Ерато.
За разлика от него не държа да ползвам тоя 150 л. бойлер през най-студените месеци(имам и 80л.за целта), така че не виждам проблем да заложа на китайчето, топлата вода ще ми е нужна през останалите 9-10 месеца и главно лятото.
И друга особеност ще има при мене - и бойлера и климатика ще се монтират заедно вътре в тавана ми, само конденза ще се изведе навън.
Хем по този начин ще се охлажда и таванското помещение лятото. Тавана е тип "студен".
Около бойлера естествено планирам допълнителна ТИ с пяна.
Ще постна снимки после.
Тани - модератор
Няма ли да ти е по-лесно и евтино да изолираш допълнително бойлера с вата , а не с пяна?
pipbel - майстор
Тани написа:
Няма ли да ти е по-лесно и евтино да изолираш допълнително бойлера с вата , а не с пяна?
По съм опитен с пяната и я харесвам :)
А и колко ще идат, 3-4 пени за още 5-7 см дебелина отгоре, 30лв няма да ме съборят.

От практична гледна точка - мисля че ще ми се изплати инвестицията ot 1700лв. долу-горе
за срока на гаранцията от 2 години (при КОП 3 даже,не 3.5 както го дават). Понеже освен ХМ вана имам и басейнче което за по пълноценно ползване ще има нужда от допълнително затопляне в преходните месеци (Април, Май, Септември,Октомври)
А и кеф цена няма :cool:
Последна промяна от pipbel на пон фев 28, 2011 10:09 am, променено общо 1 път.
Mega - специалист
Ако бойлера е като моя от Ерато е много добре изолиран, няма нищо общо с българските. За една седмица от 60 пада на 35 градуса. Колко е качествен иначе ще видим тепърва.
splitservice - специалист
Mega написа:
Ако бойлера е като моя от Ерато е много добре изолиран, няма нищо общо с българските. За една седмица от 60 пада на 35 градуса. Колко е качествен иначе ще видим тепърва.
А можеш ли да споделиш впечатления:
За колко време достига зададената температура (55гр.) примерно при външна (-5гр) и при (+10-15гр)
Колко време трае размразяването ? Гледах, че се настройва през колко да включва ( от 20 до 90мин.)
Действително ли е с коеф. (3-3.5) , т.е. сравнявал ли си консумацията с електрически 3kW. бойлер?
Питам защото вчера слагах за сефте такъв, а все още не знам какво да очаквам от системата. :)
Докато бях пред него за 15-20мин. вдигна от 15гр. на 23гр., и работеше едва на 16-17 бара, а е на R410 и за късмет спря тока.
a_stoev - майстор
splitservice написа:
Mega написа:
вдигна от 15гр. на 23гр., и работеше едва на 16-17 бара, а е на R410 и за късмет спря тока.
При тези температури е нормално.
Кажи колко литра е бойлера за колко време ги вдигна и ще може да се сметне топлинната мощност на агрегата.
splitservice - специалист
За 15-20мин. работа, 150л. бойлер същата система като на Mega.

Прикачен файл

P4111177.JPG
P4111177.JPG (55.42 KиБ) Видяна 4554 пъти

Тема "Мнение за този продукт-Климатик + термопомпен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: