• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phoenix - специалист
Момчета щерката е болна и нямам време да влизам... пави едни 40 градуса и се замислям дали да не я скача със системата за отопление :mrgreen: .
Ще пиша в събота.
само в бързината сметката
за декември е 135лв.
за януари е 138лв.
към днешна дата имам 80лв
filmatoplo - майстор
Моите дърва на месец са 120 лв , така че 135 лв не е много -само да е топло де . :wink:
phoenix - специалист
Ай ся, кък мислиш с 2 годишно дете и още 20тина неверници наоколо според които туй нящу ни мой да работи... как мислиш, дали не поддържам комфортно топло. Освен това не го спирам, нон стоп работи на 21 градуса в нас. Пробвах 2 дена да го спирам докато ни няма, обаче като се върнем и работи в много натоварен режим.... за първи път тогава видях дайкина да консумира 3kW. Та реших да си го оставям да си е топло, излиза ми по-евтино.
Днес намерих един чувал забравени дърва и разпалих реактора(каминката), малеееееее ужас другарко, отварях прозорци, че то по потници не се диша вътре при - :supz: 5 вън. Мисля си да взема по-често да я припалвам ей така за кефа.
p.s.
и няколко снимки:
Изображение
и тук с едно по-хубаво табло и ново уредче за консумацията на тока. Това е консумацията на тока при тези показания на термометрите.
Изображение
Изображение
filmatoplo - майстор
Феникс съвсем приятелски се чюдя :? как така вода вход -изход , е с разлика само 1 градус , или датчиците показват грешно или дебита е космически голям -5 -8 градуса разлика нормално ама 1 гр :?
phoenix - специалист
Честно казано и аз не знам, сменях датчиците, няколко пъти и все това е положението.
За това и купих еднакви термометри за да са еднакви датчиците. Абе като стартирам системата или като променя с един градус Т от дистанционното разликата се променя. Но като се получи някакъв баланс на системата и това е положението при мен. Помпата е нормална грундфос с две скорости, като работи само на 2.
STO-YAN - специалист
Здравейте.
phoenix, едно въпросче:
Ако се направи изолация на топлообменника, възможно ли е да се подобрят
показателите?
phoenix - специалист
здрасти,
според мен е задължително да се изолира ТО, аз още не съм го затворил от всякъде и честно казано съжалявам, но пък тръбите ги изолирах 3 пъти от вън и вътре до ТО, заедно с крановете.
п.с.
Направих и още една ТП, при баща ми, където с едно SANYO 12-ка, инвертор. топлим почти 100квадрата апартамент, но за там не мога да кажа колко точно се отоплява и до какви температури, понеже на баща ми си му е добре при 19-20градуса, а според брат ми това си е откровенно студено, на мен също ми е студено де. Освен това спалнята се пуска да се стопли само преди лягане, което си е една стая минус, както и не се отопляват коридорите, банята, килера и пералното помещение, както и няма бойлер. Така че за там по-нататък ще кажа някакви данни. Пак ползваме панелни радиатори. И климатика направо пърха, консумацията му е 600вата и да кажем, че едно 40 квадрата не му се опират, но нагоре май му идва множко.
Последна промяна от phoenix на съб фев 26, 2011 2:03 pm, променено общо 1 път.
STO-YAN - специалист
Ще ми бъде интересно да споделиш, личното си мнение:
Ако ТО е максимално близко до компресора, ще може ли да се
"открадне" още някой Ват? Аз още се образовам в тази тематика.
Събирам в момента компоненти и имам намерение да започна като
начало с термопомпен бойлер,а в последствие да разширя системата.
phoenix - специалист
При първата ми термопомпа имах 5м. тръбен път от компресора до ТО, сега след подобренията и смяната на машината, смалих тръбния път на 50см. ефект според мен има.
Доколкото знам при доста заводски ТП, ТО си е вграден веднага след компресора, и там тръбите за водата влизат директно във външното тяло.
filmatoplo - майстор
Да, в оригиналните машини- пластинчатия топлообменник е непосредствено до компресора , но има и машини в повечето случаи -ТО е изнесен с тръбен път , тоест машината -компресора е вън ,а вътре в сградата е модула с топлообменика към който се свързват и тръбите от водната отоплителна инсталация , с цел да не замръзват.В термопомпите вода-вода ,винаги са заедно вътре в сградата -компресора и 2 броя пластинчати топлообменника-пак да не замръзнат.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: