• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sian - специалист
Dimonrb написа:
Още нещо се сетих, направи ми впечатление че на въздушния датчик не видях никакво съпротивление за корекция или ако има такова е под термоусилваемия шлаух при термодвойката.
А и тръбния ми е монтиран върху топлообменника в ниската му част.
И поледно забравих да кажа че съм с доста преоразмерени алуминиеви радиатори от 60см високи глидери навсякъде и лира в банята.
Хол 25 м2 - 13 глидера;
Трапезария 8м2 - 6 глидера;
Спални 11м2 - 9 глидера;
коридор 4 м2 - 4 глидера;
Баня 4м2 - лира.
Относно радиаторите, потърси инфо колко е мощноста на едно ребро(глидер). При този брой ребра може да те отопляват при входяща вода 80*С . При 50*С подаваща мощноста пада с 50 %...
valio2007 - специалист
Не мога да разбера, защо си причинявате всички тези неволи? Заводската система на Daikin постига едва COP=3. Климатици с COP>5 вече са на цена 1300лв. А бойлер 150л с COP>3.5 около 1500лв.
Тръби, дрънчащи конвектори, соларни панели с които само нощем сте спокойни , че няма да експлоадират?
Имам само едно обяснение - българинът е на ти с новите технологии и много държи да експериментира и човърка всяка свободна минута. А да го приложи върху собствената къща е виша форма на майсторлък.
filmatoplo - майстор
Димо -глидерите които си сложил за квадратурите -са малко . :wink:
filmatoplo - майстор
Вижте какво рекламират в Клима.бг - годишен разход с термопомпа въздух-вода Тошиба Естиа -200 лева. :wink:
Dimonrb - специалист
Ако трябва да бъда честен, параметрите на жилището ги писах по спомен, ама колко спомен може да му е останал на човек след 5 години...
В тая връзка си изрових табличката с изчисленията на топлинната консумация на къщата:
Прикачен файл:
Toplinna Konsumaciq.jpg
Актуалния брой на глидерите по помещенията е в 8-та колона на първата таблица.
Обаче не си спомням как съм стигнал до тази бройка. Ако може някой да каже дали са ми правилни сметките, няма да е лошо :)
Забравих да кажа, че глидерите са Global VOX 600 и на тази страница: http://www.globalradiatori.it/public/Pr ... 006_UK.pdf
намерих тези параметри:
Прикачен файл:
Global VOX Parameters.png
Чудя се Делта Т температурата на водата постъпваща в радиаторите ли е или е разликата между стайната температура и тази на водата :?
Bobivan - специалист
http://www.globalradiatori.it/ENG/pdfIn ... he-eng.pdf

За мен системата не е изчислена правилно дори за котле на твърдо гориво.За квадратурата на хола бих сложил 20 броя VOX 600 с чиста съвест!!

Прикачен файл

calc.jpg
calc.jpg (69.37 KиБ) Видяна 4615 пъти
torbalan - Дървен философ
хола ми е 6х4 метра
бях правил някакви кръчмарски сметки и реших, че на две места по 13 глидера е добре...

добре беше, докато вън стана -10

един приятел намери данни за мощността на глидерите при 50*С, направихме по-точна сметка и решихме да ги направим 2х18...

та общо съм с 36 глидера в хола и с още 16 (бяха 13) в кухнята, която е едно общо помещение с хола...

сега при -17 на вън - вътре температурата стои около 19 градуса...
filmatoplo - майстор
Димо твоето ДТ слиза май на 20 и 1 глидер има мощност 60 вата със 40 градусова вода. :wink:
denuchi - специалист
Dimonrb и аз да попитам нещо. Гледам на снимката че около Галанта няма никъде кранове. Да неби нещо системата да се бърка там, водата да минава от там в повечето си количество и по малко в ТО. Все пак при него съпротивите са по малко колкото при топлообменника. Аз съм с конвектори но пак подържам температура на водата 45 гр. Не мисля че като ги смениш радиаторите с конвектори нещата ще се подобрат значително. Може би ще стане малко по топло в помещенията но ще влоши работата на машината.
filmatoplo - майстор
Къде е снимката , аз ли не я виждам . :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: