• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Mega - специалист
Здравейте,

Имам драма с водата на вилата. Захранени сме от селски водопровод, които не е към ВИК, правен е едно време от нашите дядовци. Той минава на 400 метра от вилата. Водата не е под нялягане, поне не голямо. Движи се гравитачно по планината от каптаж. Проблема е, че от там към вилите има една 1/2 тръба и сме захранени 6-7 вили. Като сложим и това, че няма налягане от помпа доста често нямаме вода лятото или едвам църцори.

Въпроса ми е следния. Може ли да си пусна самостоятелна линия от главния водопровод, който е на 400 метра от там. Идеята ми е да го пусна над земята с тези новите пластмасовите тръби, черните. Като след това малко по-малко да го вкопавам в земята. Мястото е скалисто и няма как да го вкопая преди това ако искам да имам скоро вода? Гледам в Гърция захранват обекти по плажа така над земята с такива тръби. Има ли проблем? Горят ли от слънцето?

И другия въпрос е как може да се закача към главния водопровод по най-лесния начин. Гледах за по-малки тръби има едни като муфи, затягат се и пробиват тръбата сами и от там отива към разклонението?

Предварително благодаря ...
crez - майстор
Може и без допълнителен водопровод, сложи един хидрофор(задължително трябва да има защита против оставане на сухо), да смуче от сегашния водопровод (например нощно време когато другите не ползат вода) и да пълни междинен съд(цистерна). Чрез двойно действащ кран превключи към твоята мрежа, така че хидрофора да тегли от съда и да захранва мрежата.
Mega - специалист
Мислех го това колега. Проблема е, че сегашната тръба минава през други дворове, сложили са си кранове, когато искат пускат, когато искат спират. Като идеш да питаш казва ама то няма вода не съм я спрял аз. А в това време полива ... Както и да е пак ще има хидрофор, но искам да не завися от другите хора.
Mega - специалист
... Очаквах, че има знаещи и можещи при ВИК ;)
Каналски - специалист
Извън Темата !
Mega написа:
... Очаквах, че има знаещи и можещи при ВИК ;)
Да бе .... ама напоследък трудно вдигаме самолета :-D
romanpm - майстор
Разбира се че можеш с точно тия пластични ПВЦ тръби не са скъпи особенно ако ги потърсиш в голям склад Фи 20 мисля че ти е достатъчно има бързи връзки на винт с "О" гумен пръстен, ако искаш началото сложи по-голям диаметър като постепенно го намалиш за да имаш дебит който ще се компенсира с налягане по-надолу , но ако си на равно или по-на високо няма смисъл единствено да не ти го откраднат :? , а ако намериш и сговорна дружина да го копнете за ден ще е супер :partyman:
Mega - специалист
Те как се водят? Полиетиленови ли, къде има и кой марки са добри? Как се държат на слънце?
infomar
В този вариант единствено ме притеснява какво ще стане с надземната водна тръба когато температурата през зимата падне много под нулата?
Дали не трябва и да се изолира добре с изолираща вата с която изолират хладили тръби и др. подобни.
Mega - специалист
Зимата за сега не се позлва, ще я източвам. Докато направя новата вила ще я вкопая малко по-малко. ;)
romanpm - майстор
Тръбите са полиетилен за питейна вода виж тук примерно http://zeleno.bg/bg/products/433-poliet ... -voda.html а че издържат на студ и слънце гарантирам :) infomar изолацията не топли тръбата , ако е поцинкована ще се порне , но тази издържа на разширение и не само :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за надземна водна линия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: