От мобилни телефони до цифрови камери
lov - майстор
То има разлика между двата елемента като глимката има високо пробивно напрежение около 60V И под тази стойност само динистор. Но за такива груби изпълнения едва ли ще се нитересуваш дали почва да отпушва при 20 волта или при 50. Само с мерене можеш да го хванеш. Иначе има динистори на които прага на отпушване е даже 2-3 волта.
mirk - майстор
С глимката ще настанат едни смущения :-D наоколо няма да може да се слуша АМ радио ако някой слуша такова все още :lol:
nebeto - специалист
ЗДР.Интерсува ме само ако ще правя с динистор доколкото разбрах трябва да е с напрежение 50-60В ли,а иначе не ми пука за ония АМ смущения,като попрочетох разбрах каде е разликата между терморегулатор и регулатор на мощност и другото дето искам да попитам ако си купя станция за 25-30лв с терморегулатор ли ще е или регулаор на мощност.Стотиции благодарности за коментарите,харесвате ми по този начин.
Draganov - специалист
Ето тук http://electrik.org/index.php?module=St ... reg_pa.htm има схема на регулатор с един тиристор. А хубави и евтини поялници има в магазин "Конрад" в София.Можеш и да си поръчаш от каталога http://www.conrad.de/ce/de/product/5884 ... 0&ref=list
А за регулатора,бих ти препоръчал да си направиш мощен - примерно 2 Киловата,с 2 тиристора КУ202 и контакт,в който можеш да включваш освен поялника си и бормашина,флекс и други колекторни (с четки) уреди,на които ще можеш да намаляваш оборотите.С такъв уред и малък флекс си заточвам на бавни обороти ножове,зъби на циркулярен диск и др.
8180 - майстор
nebeto написа:
другото дето искам да попитам ако си купя станция за 25-30лв с терморегулатор ли ще е или регулаор на мощност.
За тези пари, по-скоро второто, ама не следя последното развитие.
В моя "поялник" на Велер, например, този терморегулатор, всъщност е много прост - магнитоуправляем контакт, най-грубо казано. "Магнитът" (специален) е монтиран в човката, а човките са за различни температури. Може китаецът вече да го е направил и за тия пари.
mirk - майстор
http://www.conrad.de/ce/de/product/5884 ... 0&ref=list
Същото китайско нещо го купих за 25лв от кварталния магазин :lol: няма никакви температурен ален-бален, в кутията е същата схема само че с динистор.
lov - майстор
mirk написа:
Същото китайско нещо го купих за 25лв от кварталния магазин :lol: няма никакви температурен ален-бален, в кутията е същата схема само че с динистор.
Е то щото в магазина трябва и да печелят хората и то юнашки. :lol:

Всъщност ползвам едни такива китайски поялничета 40 и 60 вата. Първия ми попадна в магазините по левче и го взех ей така на майтап. Съжалявам ама нямам с какво да ги снимам. Дръжката им е прозрачна и се вижда карантията. Та даже и сложили кабелче с крокодилче за заземяване.
Та с него изкарах половин година докато му замина човката. После ги намерих на илиенци и съм се запасил ама пустините държат и само сменям човките с качествени и това е. Китайчета сложили термо двойка няма ален-бален и доста точно потдържа температурата.
А относно регулаторите и аз съм стъкнал 2 раклонителя с такива вътре. Точно за регулиране на оборотите точно по същата схема само че с доста по мощен симистор.

Ха.... реших да разгледам горния линк на марковите изделия и намерих моето китайче http://www.conrad.de/ce/de/product/5882 ... 0&ref=list само че на 4-ри пъти по висока цена.
nebeto - специалист
Ясно ще пробвам някоя от тези схемички за пъвро време а по натам ше си купя една станция,а искам да попитам "Draganov" за тази схема дето си дал на линка ли става въпрос дето мога да регулирам оборотите на разни устройства или....ако да примерно дирелката ми ще има ли същата сила на ниски оборти.Благодаря ви.
Draganov - специалист
nebeto написа:
Ясно ще пробвам някоя от тези схемички за пъвро време а по натам ше си купя една станция,а искам да попитам "Draganov" за тази схема дето си дал на линка ли става въпрос дето мога да регулирам оборотите на разни устройства или....ако да примерно дирелката ми ще има ли същата сила на ниски оборти.Благодаря ви.
Схемата за регулиране на оборотите е друга-от книжка съм я взел,с 2 насрещно свързани тиристора (става и с мощен симистор).Относно мощността,всички машинки с вградена врътка за оборотите са с подобна схема,въртящия момент е по-малък,естествено,но върши идеална работа.
nebeto - специалист
Моята схемичка я пробвах и изобщо не ми хареса,регулирането изобщо не е плавно,а някси на спепени от което излиза,че не ми върши работа......

Тема "терморегулатор за поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: