• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
zhivko83 написа:
Веднъж инвестираш в добра изолация и после цял живот стоиш на топло за малко пари , нали това е идеята . :razz:
Лошото е че за хубавата изолация цял живот не стига за да се изплати :sad:
Bobivan - специалист
filmatoplo написа:
Видях снимките :) моля да бъда извинен , малко нескопосано ми изглежда , и датчиците ейтъй няма да очитат правилно мушнати под тая стяга. :? Работата отива май на зле за майстора .
Напълно съм съгласен...изглежда като правено от приятел за без пари...... :axe:
pipbel - майстор
valio2007 написа:
Не мога да разбера, защо си причинявате всички тези неволи? Заводската система на Daikin постига едва COP=3. Климатици с COP>5 вече са на цена 1300лв. А бойлер 150л с COP>3.5 около 1500лв.
Тръби, дрънчащи конвектори, соларни панели с които само нощем сте спокойни , че няма да експлоадират?
Имам само едно обяснение - българинът е на ти с новите технологии и много държи да експериментира и човърка всяка свободна минута. А да го приложи върху собствената къща е виша форма на майсторлък.
И аз мисля катo тебе valio2007. И съм действал в тоя дух на къщата си, ако ми се прецака някоя клима, поне само 1 стая да страда докато се оправи.
Ма сигурно щото не съм от техничарите, даже жената по-обича да се занимава с ремонти на дребна техника от мене. А и ме е страх от тоци, само крушки сменям. :lol:
kuuuuuul написа:
zhivko83 написа:
Веднъж инвестираш в добра изолация и после цял живот стоиш на топло за малко пари , нали това е идеята . :razz:
Лошото е че за хубавата изолация цял живот не стига за да се изплати :sad:
Кул-е, не съм съгласен тука с тебе.
Дебелини на ТИ до около 10-15см се отблагодаряват сравнително бързо.
kuuuuuul - майстор
Кул-е, не съм съгласен тука с тебе.
Дебелини на ТИ до около 10-15см се отблагодаряват сравнително бързо.[/quote]

Айде бе докторе къде се загуби,ела в твойта тема viewtopic.php?f=47&t=14385&start=20 :partyman:
phoenix - специалист
filmatoplo написа:
Видях снимките :) моля да бъда извинен , малко нескопосано ми изглежда , и датчиците ейтъй няма да очитат правилно мушнати под тая стяга. :? Работата отива май на зле за майстора .
Няма никакви проблеми с датчика под скобата. На климатика как е напъхан в тръбичка и вътре понеже е лабав има една ламаринка която да го притиска.... така със скобата има дори по-добро притискане към ТО. Изобщо това не може да е проблем.
valio2007 написа:
Не мога да разбера, защо си причинявате всички тези неволи? Заводската система на Daikin постига едва COP=3. Климатици с COP>5 вече са на цена 1300лв. А бойлер 150л с COP>3.5 около 1500лв.
Тръби, дрънчащи конвектори, соларни панели с които само нощем сте спокойни , че няма да експлоадират?
Имам само едно обяснение - българинът е на ти с новите технологии и много държи да експериментира и човърка всяка свободна минута. А да го приложи върху собствената къща е виша форма на майсторлък.
Такаааа за тук може много да се спори...
сега да чуя сметката за 2-етажна къща от по 60квадрата и 6 стаи общо + бойлера. Колко от тези супер климатици ще трябват и колко ще струват в пари. Освен това можем да разсъждаваме и ако направим термопомпата с един климатик с COP>5. Говорим за подобрения, които много отдавна се ползват в развития свят, но българина е на принципа старото нали работи, що да го сменяме, а тез новите неща съм чувал че се разваляли. :? Хората проектират летище на остров който го няма, правят хотели и сгради които се отопляват и охлаждат почти сами, с много малка консумация, а ние сме много горди че сме си купили климатик за 1000лв. Вече 10 човека електроинженери все началници и хора които работят това идват, цъкат и ми казват, че това нещо не може да работи въпреки, че го виждат работещо. Просто българина не вярва.
ааа да кажа и за дървата.
ами лошо няма в дървата, аз съм си запазил камината и мога да превключа винаги към нея, но вчера си припомних и хамалогията с палене, чистене, прахоляци....пушеци. Освен това в един момент вътре стана 28градуса, почти не се диша, и това няма как да го регулирам, отваряхме прозорците... абе неудобство си е.
Dimonrb, защо не потърсиш един панелен радиатор по-голям и да го сложиш в спалнята за пробата. Казвам в спалнята, понеже конвекторите като поостареят и почва да се чува турбината и този шум в спалнята е дразнещ. А ребрата ги прехвърли към стаята която има най-малка нужда от ребра. При първи удобен случай се снабди с един конвектор, ще усетиш разликата.
filmatoplo - майстор
Феникс аз съм на твоя страна :) ама ми е чудно какво мери този датчик именуван на снимката като тръбен датчик -посредата на топлообменника . :? :) По моите инсталации гледам да ги вкарвам в медни гилзи потопени в течността , ако не е възможно ги долепям до медните тръби и ги изолирам добре да нямат контакт с въздуха.За експерименти -да съгласен съм , за вентилконвектори и буферни съдове пък сигурно съм първия човек заговорил във форума - може да се провери някак си.Според мен има още какво да се пипне по регулирането на самоделната термопомпа , не само за дефроста , но и за топленето на БГВ.За съжаление нямам термопомпа у нас да я бъзикам.
phoenix - специалист
този тръбен датчик, мери каква е температурата на топлообменика, или по-конкретно на фреона. Сам разбираш, че няма как да се потопи във фреона, както и на всеки климатик е закрепен за метала в който минава фреона и както и там няма никаква изолация(може би ако има изолация ще е някаква идея по-добре но не съществено). Като на него и на другия който мери въздуха(в случая водата) климатика си определя колко да се натовари за да достигне зададената Т според датчика който мери въздух(връщащата вода) И така според днните от тези два датчика климатика си определя колко да се натовари.
Dimonrb можеш ли да кажеш някакво показание в килооми на въздушния датчик, понеже може да се получава този висок разход защото си твърде далеч от зададената температура и климатика да работи винаги на макс. При мен 20 градуса съответстват на 43градуса връщаша се вода и той стои точно около тази Т при малка консумация.
Dimonrb - специалист
phoenix написа:
този тръбен датчик, мери каква е температурата на топлообменика, или по-конкретно на фреона. Сам разбираш, че няма как да се потопи във фреона, както и на всеки климатик е закрепен за метала в който минава фреона и както и там няма никаква изолация(може би ако има изолация ще е някаква идея по-добре но не съществено). Като на него и на другия който мери въздуха(в случая водата) климатика си определя колко да се натовари за да достигне зададената Т според датчика който мери въздух(връщащата вода) И така според днните от тези два датчика климатика си определя колко да се натовари.
Dimonrb можеш ли да кажеш някакво показание в килооми на въздушния датчик, понеже може да се получава този висок разход защото си твърде далеч от зададената температура и климатика да работи винаги на макс. При мен 20 градуса съответстват на 43градуса връщаша се вода и той стои точно около тази Т при малка консумация.
От прочетеното до тук стигнах до извода, че тръбния датчик трябва да е на връщащият се от ТО фреон, там го и залепих с алуминиева лепенка (непосредствено до изхода на ТО). 43С на връщащата се вода е мисия невъзможна за мен. Изпържен на макс в режим пауър успява прекосили да направи 42 :( Без пауърфул на 30 градуса върти около 38-40). Датчика премерен на платката към която е запоен показа 17.5 кОм с единия мултицет и 17.6 с другия. Платката я разкачих от останалата електроника но подчертавам че не съм разпоявал датчика.
phoenix - специалист
17,5 kOm при каква Температура на датчика?
Може ли една снимка на самия датчик, че ми стана интересно как е закачен към водата, без да е разпоен от платката, и ако не е разпоен, как е коригиран да мери вода?
Dimonrb - специалист
phoenix написа:
17,5 kOm при каква Температура на датчика?
Може ли една снимка на самия датчик, че ми стана интересно как е закачен към водата, без да е разпоен от платката, и ако не е разпоен, как е коригиран да мери вода?
Температурата беше 32C, а датчика е разкачен и удължен с кабел. Снимка ще направя по-късно.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: