Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ArturDent - Почти Безобиден
moimoimoi написа:
Често в практиката неправилно се използва наименованието фазомер за индикаторите на напрежение, които най-често представляват лампа с тлеещ разряд, поставена в прозрачен корпус, наподобяващ отвертка
Даже не му е това целта. Целта му е, когато имаш фаза и нула да разбереш кой е фазата.
Лично аз на него не разчитам да разбера има или няма напрежение. След като ми е светил на определена жица, изключил съм бушона, и не свети.... просто давам на късо фаза и нула с отвертката, за да съм сигурен.
По-добре малък фойерверк, отколкото аз озъбен. :-D
fikata - майстор
А някой чувал ли е израза "Фазомерът ми връща през лампа"? И какво означава това..
Стига сме се правили на много учени ."Фазомер" е понятие и има значение за много поколения..
Това,че някой учЕн скоро решил да го преименува на "фазоуказател"
за да прекръсти "косинусфимера" на фазомер не ни прави по знаещи...
Защото,ако попиташ съседа си дали има "фазомер" той няма да мисли за "косинусфимер".Или ако го питаш за "фазоуказател" той ще каже,че в къщи няма уред за опрeделяне поредността на фазите R S T
Има термини,понятия,наименования,които във времето са получили право на общопонятни.
В сайт "Направи сам" трябва да разбираме хората,които си служат с тях.
С изключение, разбира се на употребявани грешни понятия поради незнание. :)Изображение
Изображение
8180 - майстор
totio1973 написа:
на мен ми бяха дали такъв фазомер също светеше като си допря ръката,когато го загледах видях че е направен от светодиод имаше някакво съпротивление и две батерии.На фаза на нула все свети,за това отдавна съм го рецеклирал в контейнера.
И аз имам такова китайче. Ако му свикнеш, дава дори повече инф. от обикновения фазомер. Магарията е, че не пипаш отгоре:
- нула - не пипаш отгоре - не свети;
- за фаза, не пипаш както обикновено отгоре - свети;
- за свързана нула - както обикновено - свети;
- за проверка на батериите - пипаш двата края.
Гаранция за горното - колкото за обикновения "фазомер".
valentino76bs - майстор
8180 написа:
totio1973 написа:
на мен ми бяха дали такъв фазомер също светеше като си допря ръката,когато го загледах видях че е направен от светодиод имаше някакво съпротивление и две батерии.На фаза на нула все свети,за това отдавна съм го рецеклирал в контейнера.
И аз имам такова китайче. Ако му свикнеш, дава дори повече инф. от обикновения фазомер. Магарията е, че не пипаш отгоре:
- нула - не пипаш отгоре - не свети;
- за фаза, не пипаш както обикновено отгоре - свети;
- за свързана нула - както обикновено - свети;
- за проверка на батериите - пипаш двата края.
Гаранция за горното - колкото за обикновения "фазомер".
Ако свикнеш да работиш с този фазомер/с двата светодиода/ ,не ти трябва дори мегер./понякога/ :).Безопасната игла в ръцете на нинджа е смъртоносно оръжие.
valentino76bs - майстор
nokia_87 написа:
колета georgiard сажелавам но ас на ден изграждам роне 5 или 6 апартамена и сам наясно с правилата при изграждане и поддържане на ел.инсталации от осветлението до последния контакт и с колегите сме обсъждали проблема ми но исках да видя и други мнения кабела има 2 жила от старите инсталации е за сажеление проверих свързването на контакта но е наред на този кръг са 3 контакта и те са свързани както трябва v drugite kontakti go niama tozi defekt v grugite kontakti sa vky4eni edin televizor i edin radio 4asovnik pe4ki niama nikakvi i na drygiq mi e ps-to no mi sleti fazomera no sam s razklonitel s povi6ena za6tita i neznam v kraen sly4ei da ne e ne6to ot nego i as se samniavam da ne e prekysnata nylata na tabloto dolo za6toto predi 6 meseca be6e se preksnala i mekite vryki na boilerite na celiq blok goriaxa i miri6exa no u6 evn go opravixa problema no do kolko e sigorno edin gospod znae samo no kolega georgiarg sega ve4e sam saglasen s teb 4e moje i da e някакъв потенциал в нулата, който е достатъчен за да светне фазомера. izviniavam se 4e pi6a na latinica no mi e po lesno za6toto taka sviknax sori :? :lol:
Пет ,шест апартамента на ден,сам ли.....?Ако ''изграждането'' ти е тъй както писането .....думи нямам.
bonebiker - напреднал
totio1973 написа:
bulhomes2 написа:
Аз пък наистина имам фазомер, който и с ръка да го хванеш - свети.
Не си знаел как да го ползваш :lol: :?: за търсене на фаза не се докосва отзад, :axe: докосва се отзад когато търсиш нула :yawinkle:
ecotronic - специалист
bonebiker написа:
totio1973 написа:
bulhomes2 написа:
Аз пък наистина имам фазомер, който и с ръка да го хванеш - свети.
Не си знаел как да го ползваш :lol: :?: за търсене на фаза не се докосва отзад, :axe: докосва се отзад когато търсиш нула :yawinkle:

А има и още едно преимущество - като допреш с ръце или с пръсти двата му края светва и по това разбираш че работи. Случвало ми се е с класически фазомер заради окислени връзки в него да ме подведе с грешно измерване. Ама то си има желязно правило винаги да пробваш уреда дали работи ама.............
krasiorocknroll - специалист
Фазоуказателя може и да светне,не е гаранция че контакта не е занулен.Няй-вярно ще покажат уреди като този
http://www.electroninvest.eu/index.php? ... &parent=60
fikata - майстор
На коя планета ползват тия уреди?
Уредът е малко скъпичек за домашна употреба вместо фазомер /фазоуказател/ Та затова го ползват ел.лаборанти,които като напишат десетки протоколи да му избият парите.. :-D
valat111 - специалист
krasiorocknroll написа:
Фазоуказателя може и да светне,не е гаранция че контакта не е занулен.Няй-вярно ще покажат уреди като този
http://www.electroninvest.eu/index.php? ... &parent=60
На коя планета ползват тия уреди? Безопасността е на първо място, разбира се. И все пак има достатъчно апаратура за измерване на далеч по-ниска цена от 711 Евро. Ако населението на БГ реши, че не желае да живее в дом, в който при работата си ел. техниците не са ползвали тая техника, 99 процента трябва да напуснат домовете си [-X

Тема "за маистори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: