• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Asen_77 - напреднал
От мненията до тук разбирам че конвекторните тела са наложителни. Значи вероятно ще бъдат поставени :)

За мен остава следния въпрос?

Отностно подовото отопление с вградени тръби с топла вода и трипътен вентил. Има ли някой с инсталирано такова отопление? Какви тръби препоръчвате за вграждане в пода? Кой тръби са по сигурни?

И отностно отоплението на водата получих само едно мнение отностно нужните бойлери и буфери. Вашето мнение за ефективността на бойлера при соларните панели да има или няма серпентина? Дали би бил достатъчен за отопление на водата през зимния период?

Извинявам се предварително ако темата е обсъждана до сега, но прочетох голяма част от под форума "Отопление" и не получих отговор на тези въпроси. Ако е обсъждане моля само за линк с темата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък не съм любител на конвекторите и не виждам смисъл да се поставят такива при положение, че източникът на топлина е камина. Това е едно излишно усложняване и оскъпяване на системата и се губи чара от излъчването на радиаторите. За охлаждане съм съгласен.
naskov - майстор
Asen_77 написа:

Отностно подовото отопление с вградени тръби с топла вода и трипътен вентил. Има ли някой с инсталирано такова отопление? Какви тръби препоръчвате за вграждане в пода? Кой тръби са по сигурни?
Имам няколко обекта с подово отопление и котел на тв. гориво. Използвал съм както тръби от омрежен полиетилен, така и тръби с ал.вложка. Подовото отопление е доста инертно и стаите се загряват след около два часа. Това е много важно да го знаеш.
rumeniak - специалист
:? Аз лично заради собствен комфорт бих сложил котел на ток комбинация със слънчев панел. Вярно е че ще по скъпо отоплението така но няма мъкнеш дърва, няма да се налага в студа да ходиш да палиш котела, можеш да сложиш подходяща електроника като те няма само да поддържа температура. Макар че по мое мнение какъвто и котел да се избере най си важно много добра изолация. Има решения за къщи които дори не им трябва отопление но и цената им малко соленичка.
Asen_77 - напреднал
naskov написа:
Asen_77 написа:

Имам няколко обекта с подово отопление и котел на тв. гориво. Използвал съм както тръби от омрежен полиетилен, така и тръби с ал.вложка. Подовото отопление е доста инертно и стаите се загряват след около два часа. Това е много важно да го знаеш.
Благодаря за информацията колега. За мен целта на това подово отопление е да придава комфорт от пода с отдаваната топлина. Основното отопление ще бъде от радиатори и печката на твърдо гориво. Все пак информацията че загрява след два часа е важна - Благодаря още веднъж.

Кой тръби са по-хубави или да го наречем по-сигурни?
filmatoplo - майстор
Кавествени и сигурни -тръбите на Рехау , алтернатива са тръбите с алуминиева вложка и полиетиленовите на други производители . :wink: предполагам че ще изберете алуминиевата вложка :) като евтини и неизискващи специални инструменти. :wink:
naskov - майстор
Aз ползвам Henco и HAKAGeroudur
zimel - специалист
Асене , ако си решил да си правиш къща , трябва да си готов да слезеш до 9-тия кръг на АДА.
Аз започнах преди две години и много се учудвах на мои приятели, които ми изказаха искренни съболезнования при започването...на строежа, въпреки , че имах достатъчно (по мое мнение) пари.
Допуснах много грешки... особедно със строителната фирма - мошенническа работа , на въпросът ми към архитетката- можеше ли да намеря по- добри строители?
Тя каза:
- Ще попаднеш на по-големи измамници.

Имам скромен опит със строителните въпроси и ако те интересува може да ми пишеш на ЛС. Живея в гр. София, кв ." Малашевци".

До днешна дата съм направил: груб строеж + покрив, външна изолация, ПВЦ дограма , водопровод и канализация, сега изграждам и ел. инсталацията .

И аз като теб се замислих за отоплението... за мен си реших, че ще бъде на твърдо гориво докато дойде газта, пък тогава ще решавам кое да избера като окончателно решение.

По съвет на мой познат, за отоплението се насочих към една много известна с техниката си фирма.

От форума разбрах, че: всяка отоплителна инсталация се изчислява индивидуално.
bulhomes2 - майстор
Съвсем скоро говорих с един от Ботевград - има и газ, но му било по-евтино на ток.
rumeniak - специалист
bulhomes2 написа:
Съвсем скоро говорих с един от Ботевград - има и газ, но му било по-евтино на ток.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Нова къща и възможностите за отопление?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: