• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Bulgaria Therm - специалист
bulhomes2 написа:
Напънал съм се да изчета всики теми за рекуперацията и после ще питам конкретно :partyman:
За четящите, ето още една информация, която надявам се да ви бъде интересна.

Линкът е валиден до : 20.02.2011

Файл : Export Training Prometeo_2009.ppt

Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=614f5cd673
bulhomes2 - майстор
Изтеглих го и от другата тема и ако нямате нищо против мога като изтече срока на линка да го пусна така, че винаги да може да се тегли.
bulhomes2 написа:
Изтеглих го и от другата тема и ако нямате нищо против мога като изтече срока на линка да го пусна така, че винаги да може да се тегли.
Няма проблем. Нека да бъде достъпен по-дълго време за тези, които се интересуват.
sonofsyn - специалист
Вече не е достъпен, моля качете го.
sonofsyn написа:
Вече не е достъпен, моля качете го.

Ето го отново:

Линкът е валиден до : 09.03.2011

Файл : Export Training Prometeo_2009.ppt

Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=3abee529d2
dimitar2s - специалист
Здравейте,
Правя таванския си етаж жилищен и доста съм се замислил за подобна система за вентилация с рекуперация.
За съжаление консултациите ми тук-там за сега не са особено успешни.
Описаната по-горе в темата система изглежда доста професионална и трудна за любителско повторение.
Като гледах обаче информацията за Vort Prometeo, оставам с впечатлението, че е система подходяща за изграждане тип "направи си сам". Все пак съм инжинер и ако получа достатъчно инструкции, мисля че бих могъл да се справя. А рекуператора изглежда оборудван с повечето необходими функции и има блок за управление.
Та какво ще кажат специалистите - достъпно ли е за прост инженер (машинен с добри познания по електротехника и електроника) да си изгради сам такава система?

В тази връзка имам и някои въпроси:
- По-горе се говори за петкратен обмен. Наистина ли е необходим такъв обмен? Мисля си че дори да е по-малък, все ще е по-добре, отколкото да се разчита на 1-2 проветрявания с отваряне на прозорец. Ако наистина е необходим голям обмен, дали няма да е възможно разделянето на помещенията на дневни и нощни (спални) като пресният въздух се пренасочва към съответната зона според това, коя се ползва в момента, ако това не усложнява много управлението?
- Къде се предлага този рекуператор - наличен ли е, каква е цената?
- От къде бих могъл да закупя и останалите необходими материали - въздуховоди, решетки, допълнителен нагревател, клапи и т.н.
- В системата на Денучи, във всяка стая се подава пресен въздух и се отвежда застоялия. В други схеми обаче съм гледал как препоръчват пресният въздух да се подава в стаите, а отвеждането да става от банята, тоалетната и кухнята. Наясно съм че във втория случай на вратите трябва да се заложат решетки, но извън това - коя схема е за предпочитане и ако втората е все пак по-икономична откъм материали, дали е значително по-лоша от гледна точка на вентилация и комфорт?

За моите нужди - етажът е на около 100 - 120 кв м + още една стая на горното ниво, под билото. Използваемия обем е около 350-400 куб.м. В скосяванията на покрива мога да прекарам въздуховоди които могат да излязат по таваните на помещенията на долното ниво. За стаята на горното ниво, въздуховод може да се подведе в долният му край.
Както вече споменах, ако дебита на един такъв рекуператор не е достатъчен за цялостен обмен, мислех дали няма да е възможно с ръчно или автоматично превключване, потоците да се пренасочват към дневни/нощни помешения.

Благодаря предварително за мненията ви.
Работата по тавана е напреднала, така че с нетърпение очаквам вашите съвети и информация.
a_stoev - майстор
Прочети темата за активен рекуператор. Там предъвкахме нещата доста скоро.
Vort Prometeo струва 4500. в бг. някой пусна линк че в англия е с 1000-2000 по-евтин.
Не се опитвай да копираш системата на denuchi, ако е само чиста вентилация с рекуперация е доста елементарна.
Тани - модератор
Ако не смяташ да пушиш в помещенията и да очакваш че ВЕДНАГА ще изчезне миризмата ма цигарен дим и ако ползваш кухненски аспиратор или още по-добре абсорбатор и не разчиташ на единствено на вентилацията да ти отвежда парите от готвенето , то Прометео ще ти свърши работа. Реално си има всичко дори дистанционно и от тебе се иска само да си прекараш въздуховодите . Ще ти стигне за тази квадратура
dimitar2s написа:
Здравейте,
Правя таванския си етаж жилищен и доста съм се замислил за подобна система за вентилация с рекуперация.
За съжаление консултациите ми тук-там за сега не са особено успешни.
Описаната по-горе в темата система изглежда доста професионална и трудна за любителско повторение.
Като гледах обаче информацията за Vort Prometeo, оставам с впечатлението, че е система подходяща за изграждане тип "направи си сам". Все пак съм инжинер и ако получа достатъчно инструкции, мисля че бих могъл да се справя. А рекуператора изглежда оборудван с повечето необходими функции и има блок за управление.
Та какво ще кажат специалистите - достъпно ли е за прост инженер (машинен с добри познания по електротехника и електроника) да си изгради сам такава система?

В тази връзка имам и някои въпроси:
- По-горе се говори за петкратен обмен. Наистина ли е необходим такъв обмен? Мисля си че дори да е по-малък, все ще е по-добре, отколкото да се разчита на 1-2 проветрявания с отваряне на прозорец. Ако наистина е необходим голям обмен, дали няма да е възможно разделянето на помещенията на дневни и нощни (спални) като пресният въздух се пренасочва към съответната зона според това, коя се ползва в момента, ако това не усложнява много управлението?
- Къде се предлага този рекуператор - наличен ли е, каква е цената?
- От къде бих могъл да закупя и останалите необходими материали - въздуховоди, решетки, допълнителен нагревател, клапи и т.н.
- В системата на Денучи, във всяка стая се подава пресен въздух и се отвежда застоялия. В други схеми обаче съм гледал как препоръчват пресният въздух да се подава в стаите, а отвеждането да става от банята, тоалетната и кухнята. Наясно съм че във втория случай на вратите трябва да се заложат решетки, но извън това - коя схема е за предпочитане и ако втората е все пак по-икономична откъм материали, дали е значително по-лоша от гледна точка на вентилация и комфорт?

За моите нужди - етажът е на около 100 - 120 кв м + още една стая на горното ниво, под билото. Използваемия обем е около 350-400 куб.м. В скосяванията на покрива мога да прекарам въздуховоди които могат да излязат по таваните на помещенията на долното ниво. За стаята на горното ниво, въздуховод може да се подведе в долният му край.
Както вече споменах, ако дебита на един такъв рекуператор не е достатъчен за цялостен обмен, мислех дали няма да е възможно с ръчно или автоматично превключване, потоците да се пренасочват към дневни/нощни помешения.

Работата по тавана е напреднала, така че с нетърпение очаквам вашите съвети и информация.
Както каза Тани, Vort Prometeo ти е напълно достатъчен. Можеш да си направиш сам инсталацията, но искам да погледнем заедно кое къде и как ще се направи. Ще ти дам и инструкция за монтаж. Кажи ми в кой град си. Всичко може да купи от нас. Прометеото е налично. След монтажа е задължително наш специалист да извърши настройката, за да важи гаранцията и най-важното - да върши работа. Цената за форумци е 3600 лв. с ДДС.
sonofsyn - специалист
от англия доставката + прометео ~ 3000лв тез 600 за какво са?
http://www.dealec.co.uk/acatalog/vortic ... _unit.html
не се зяждам, просто ми е интересно 1280 лири е в сайта
1280*2,28=2918 ЛВ, 100 ЛВ е с еконт от лондон до българия
имате сини очи??
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "вентилация в дома" | Включи се в дискусията: