• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
spec - специалист
И аз не съм спец по топлотехника, но това, че пишещите тук специалисти не го правят не значи, че не може да стане. Когато говоря за система на твърдо гориво с термо-вентили не значи, че искам да изпробвам някаква си теория на чужд гръб. И с Lazar и с filma сме коментирали вече темата и смятам, че са съгласни с това, но не го практикуват поради техни си съображения - всеки има право на избор. Та нека ме извинят за снимката - вече са я виждали.
Не се включих в дискусията, за да натрапвам някакви убеждения. Нали за това е форума - да се черпи информация, а не да си ги мерим, пък който иска да се възползва от нея.
Дискусията е тук: viewtopic.php?f=10&t=27749&start=20
Ето и снимката:

Прикачен файл

parno.JPG
parno.JPG (72.65 KиБ) Видяна 4492 пъти
filmatoplo - майстор
Spomnqm si -ima lira i bojler bez termoglavi. :)
vache - специалист
Ахахаха, ще ме уморите от смях... :rock: :rock: :rock:
Торбалане, Ники не следи темата, щото на него лесно му се вижда, като дойде момента ще го направим. Аз обичам да съм теоретично подплатена и много подробна :-D :-D :-D
lz1add написа:
:prayer: Да те вземам с мене по обекти.....еле пък сега вече.... как ще разливаш авторитет наоколо [-( :supz:
p.s. Поздрави от Роси!
Пък ние след въпросите за ел. котлите не смеем да ти се обадим да питаме за горелките... :roll:
П.С. Кажи на Роси да си включва понякога скайпа :)))

Стига спам, да не ядосам модератора. Засега е благосклонен да ми отговаря :yawinkle:

spec, разбира се, не става дума за натрапване на убеждения. Аз поисках снимки, защото ми е интересно. Определено ще прочета и темата. Благодаря за мнението!

Редактирам се... spec, прочетох темата ти :) Сега разбрах за какво говориш, но има доста неща, които при мен ги няма, т.е. има достатъчно условности по въпроса. Беше ми полезно да прочета това, макар някои неща да не са ми въвсем ясни като тия трипътни вентили, но това друг път ще разучавам :)
spec - специалист
Не е необходимо на теб да са ти ясни, а на майстора. Във форума още не се е появил специалист, който да го е правил (то май едни и същи си пишем тук от години за едно и също) :lol:
Вярно, че форума е "Направи сам", но само той не стига. За това ще повторя това, което бях писал по-горе с главни букви:
spec написа:

... Опасенията ти са напълно безпочвени ПРИ ПРАВИЛНО МОНТИРАН КОТЕЛ СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ЗАЩИТИ!!! ...
vache - специалист
spec, приеми, че аз съм майстора :-D Затова и питам. По принцип системата сме си я правили ние с мъжа ми и приятели, които идват за работна ръка само. Само най-първият проект ми го прави леля ми, тя е топлотехник. Имахме камина на водна риза. Изпълнение, корекции ние сме си правили всичко. После решихме да слагаме котел. Системата изискваше известна преработка. Аз съ правих проучването. Извикахме майстор да ни монтира котела, защото сметнах, че котела е доста отговорен, за да си го монтираме сами. Обаче смятай, че на цялата инсталация и изобщо отоплението вкъщи (и не само..) аз съм човека, който проучва, чете, пита и малко поназнайва като лаик, защото моята професия макар и инженерна е далеч от топлотехниката :) Така че е важно на мен да ми се изясни :) Мъжът ми не е чел темата дори :-D
Затова благодаря, че сподели тук информацията за твоя котел. Беше ми интересно да видя. Но опредлено смятам следващата стъпка да са пелетите, а не усъвършенстване на котела с гориво въглища.
spec - специалист
И моята професия и образование са много далеч от темите, в които съм участвал въобще във форума, но вкъщи също рядко влиза майстор. За каквото и да е, защото са рядкост тези, които влагат мисъл и мерак в работата си.
Аз също съм на етап "обмисляне преминването към пелети" и не съм имал предвид да усъвършенстваш сегашния, а че е добре да регулираш количеството на водата за затопляне с тези вентили. Сигурен съм, че не ти е необходима една и съща температура във всички помещения и не всички се огряват от слънцето, когато го има де. :) Това "вЕрвай ми" оказва огромно влияние на разхода, а той пък е от огромно значение при пелетите. Не само заради цената, а и заради обема. Някъде бях чел, че 1 тон в чувалчета по 15 кг е с размери приблизително 1.2х1.2х1.6м. Ако разхода ти е 2 чувалчета на ден???
filmatoplo - майстор
Suvet ot men -kupete si kachestven kotel na peleti s vutreshna gorelka , ne si montirajte Eratovska vynshna na vashiq sushtestvuvasht kotel .izvinete za inglisha -majstora idva sled 15 minuti da opravi kompiutara. :) Marki peletni kotli -Ponast, KWB,Guntamatic, Verner.
vache - специалист
spec, да, аз обмислям вентили, когато сложим горелка. А това изисква ли затворен тип система?
Ние имаме на радиаторите мисля секретни вентили се казват. Монтират се на изхода на радиатора и с тях се регулира дебита на водата преминаваща през радиатора. По този начин пак се получава някаква по-фина настройка на системата, защото всички радиатори греят еднакво или ако искаш може да намалиш дебита към някой. Но термоглавите са си термоглави. Мен ме притеснява като че ли преработката на системата в затворена ако се налага. :?

filmatoplo, няма шанс за пелетен котел. Първо, много ще ми стане да наливам пари в това топло. Второ, не бих искала да разчитам само на пелети, че миналата година в пелетната криза са видели зор. С горелката ако нещо стане свалям вратата, слагам си старата и горя въглища, дърва, обувки... :lol: :supz: Иначе четох, че пелетните са по-икономични, нооо, с това ще направим засега компромис.
filmatoplo - майстор
:) Да , съгласен за двойното предназначение.
vache - специалист
Благодаря отново на всички! Запзвам си правото да задавам още въпроси, а после ще покажа снимки :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Виадрус У 22 и горелка на пелети - въпроси?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: