• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
И аз това питам , докторите да кажат -има ли значение заиграването със смяната на местото за измерване , на входа или изхода на фреона :? или нейде по средата . Във вентилконвекторите на Клима 2000 на Силпа вече няколко пъти сменят местата на датчика който мери водата в питата -последно гледам го свряли помежду ламелите на питата -мушнали го там , изкривили фините перца и готово .Преди беше закачен на извивките на тръбичката на питата със свинска или (миша) опашка . :wink:
Последна промяна от filmatoplo на пон фев 28, 2011 2:50 pm, променено общо 1 път.
phoenix - специалист
filmatoplo написа:
Какво му пречи датчика мерещ входа на фреона в ТО да е лепнат директно на тръбата :?
нищо... аз го местих няколко пъти от тръбата и на ТО и няма никаква разлика. Всъщност може и да има, но трябва да накараме naughty, да направи експеримента.
и външния датчик стига до платката вътре в тялото... за да го разкачиш, няма да се мине без махане на ламарините на външното тяло.
filmatoplo - майстор
Значи този тръбен датчик не мери точна температура до градус -ами само констатира стопляне така ли. :? :)
vankovarnata - специалист
Тръбния мери темп на фреона, въздушния/знае се/ при заложена разлика вкарва в дефрост или по достигнато време. Външен дава инфо за край на дефроста.
STO-YAN - специалист
Здравейте на всички!
Димо, моля да споделиш:
1. След разкачването серпентината на бойлера, забеляза ли някаква промяна в системата/положителна-отрицателна/?
2. Колко метра е серпентината в бойлера и какъв диаметър/ако си я извадил от бойлера/?
3. Колко метра ти е водната магистрала-общо и какъв диаметър тръба/без радиаторните тела, те са 32бр. h=600/
Замислям се, какъв обем вода отоплява ТП. Иначе като мощност 10,2кw/на отопление/ е сериозна. Ясно е още, че са необходими и настройки: количество фреон, мястото на датчиците, дължината на фреоновата магистрала до ТО и не
на последно място-много добра изолация. Желая успех и гледай напред.
Dimonrb - специалист
STO-YAN написа:
Здравейте на всички!
Димо, моля да споделиш:
1. След разкачването серпентината на бойлера, забеляза ли някаква промяна в системата/положителна-отрицателна/?
2. Колко метра е серпентината в бойлера и какъв диаметър/ако си я извадил от бойлера/?
3. Колко метра ти е водната магистрала-общо и какъв диаметър тръба/без радиаторните тела, те са 32бр. h=600/
Замислям се, какъв обем вода отоплява ТП. Иначе като мощност 10,2кw/на отопление/ е сериозна. Ясно е още, че са необходими и настройки: количество фреон, мястото на датчиците, дължината на фреоновата магистрала до ТО и не
на последно място-много добра изолация. Желая успех и гледай напред.
Привет,
По точките:
1. Честно казано не;
2. Серпентината беше някъде към 5м. с намотките, но го преценявам но око и може и да бъркам. Както и да е тя вече не е там защото бойлера е сменен и новия няма серпентина. На мястото на серпентината има един байпас. Замислям се да викна някой да махне това отклонение което е правено за бойлера, защото не смятам да развалям още един бойлер и ми се явява напълно излишно (тези 5м макар и изолирани);
3. В по сетнешните постове на 3-та страница към края има 2 таблички та всъщност там се извиних че писах по спомен 32 глидера и се поправих, че са 53бр. Global VOX 600. Тръбния път на око е към 130 метра тръба Ф16 общо и в двете посоки.

Вчера се позайграх малко и ето какво се получи с потенциометъра от 20кОма:
Прикачен файл:
WP_000197.jpg
И смених оригинално монтирания кабел на термосъпротивлението (2х0.75) с малко по-тънък (мисля, че е 2х0.25):
Прикачен файл:
WP_000199.jpg
В завършен вид изглежда така:
Прикачен файл:
WP_000201.jpg
Монтирах го директно върху студения колектор в края откъм тръбата. Залепих го алуминиева лепенка и почна играта със потенциометъра.
Първо го настроих потенциометъра на 10кОма, но като го закачих за платката се промени на 240 Ома :shock: Ама реших да го пробвам така и при зададени 20 гр. на дистанционното на около 29 на обратната вода почна да намаля мощността и на 31 спря.
После го въртях нагоре надолу ама реших че го карам на налучкване и го разпоих, фиксирах съпротивлението на 15 кОма и го презапоих. Резултантното беше 9кОма при изключена ситема и навързани платки. Тогава климатика направо отхвърча, направи 51С на връщащата и 57 на отиващата и тогава почна лека по лека да намаля мощността. Накрая изравни отиваща и връщаща на 56С. Последния опит намалих с 1кОм та резултантното беше 8 кОма при изключена система, зададох 25С на дистанционното щото ми беше много затоплена системата от предния опит. Направи към 47С на връщащата, но вече беше 2 през ноща и не можех да го чакам повече, намалих дистанционното на 22С и сутринта като станах връщащата вода беше 44С.
От всичките ми опити вчера останах с впечатлението че като цяло системата ми е много пъргава, което ме навежда на мисълта че може би компресора не страда от липса/излишък на фреон. Явно проблема е идва от датчици и управление.
naughty - специалист
браво, отличен прогрес.

явно е "малка" дреболия
pavelari - майстор
99% вероятно е, проблема да идва от управление и датчици, защото не може един ВОДОПРОВОДЧИК да стане жичкаджия - обратното е много по-вероятно...
2v6 - майстор
Dimonrb написа:
...
После го въртях нагоре надолу ама реших че го карам на налучкване и го разпоих, фиксирах съпротивлението на 15 кОма и го презапоих. Резултантното беше 9кОма при изключена ситема и навързани платки. Тогава климатика направо отхвърча, направи 51С на връщащата и 57 на отиващата и тогава почна лека по лека да намаля мощността. Накрая изравни отиваща и връщаща на 56С. Последния опит намалих с 1кОм та резултантното беше 8 кОма при изключена система, зададох 25С на дистанционното щото ми беше много затоплена системата от предния опит. Направи към 47С на връщащата, но вече беше 2 през ноща и не можех да го чакам повече, намалих дистанционното на 22С и сутринта като станах връщащата вода беше 44С.
От всичките ми опити вчера останах с впечатлението че като цяло системата ми е много пъргава, което ме навежда на мисълта че може би компресора не страда от липса/излишък на фреон. Явно проблема е идва от датчици и управление.
Браво, видял си му цаката =D>

Принципно ми е много чудно защо ги правите тези упражнения :?
Не може ли датчика за въздух да го монтираш някъде и да си регулира температурата поне в една стая :?:
Dimonrb - специалист
2v6 написа:
Dimonrb написа:
...
Браво, видял си му цаката =D>

Принципно ми е много чудно защо ги правите тези упражнения :?
Не може ли датчика за въздух да го монтираш някъде и да си регулира температурата поне в една стая :?:
Абе и на мен не ми е много ясно, ама предполагам, че за да имаш независимост на отопляваните стаи. А ми се струва, че преработвайки въздушна система към водна е по-добре да контролираш реагента който топли отколкото резултата от него. В противен случай системата би била много инертна и ще се напъва да работи на пълна мощност докато не стане примерно 22 градуса в стаята от която черпиш информация дори и да не ти е необходимо водата да е загрята на 60 градуса. О там според мен ще и падне и КОП-а :?
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: