• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stefan4087 - специалист
filmatoplo написа:
Здравей Стефане :) ами добре работи, гледай разликата на връщащата вода от конвекторите да е с 8-10 градуса от подаващата към конвекторите , това се постига със скоростите на радиаторната помпа , ако разликата стига повече от 10 гр -включи на скорост 2 .Снимките ще са полезни. :)
Изключвам вентилаторите в 3стаи през повечето време за да ми пада на 22гр. пък и малко икономия на ток [-X . Оставям на дъщерята в стаята вентилатора на първа степен колкото да раздвижва въздуха.
filmatoplo - майстор
И така става :) , но един ден със задвижката и контролер може да си нагласяш по часове и температура в къщата .Сега може да ги контролираш с часовник. :)
filmatoplo - майстор
Стефане , :) Само със 1 вентилконвектор -котела не вдига ли градуси или буфера поема топлото , нали правиш опити расказвай . :)
stefan4087 - специалист
filmatoplo написа:
Стефане , :) Само със 1 вентилконвектор -котела не вдига ли градуси или буфера поема топлото , нали правиш опити расказвай . :)

Котела заковава на колкото съм го нагласил.Пък нали има и два радиатора и лира.Те и другите
3 конвектора си поемат ама по-малко отдават без вентилатори.Буфера си поема.Нали виждаш на снимката,че термометъра на буфера долу гони 70гр.Разбире се не ги държа постоянно изключени.
Бойлера го включам по 2-3пъти.Имам да игоня още малко въздух.Обикновено се задържа в бойлерната помпа и все пускам по малко.Махнах байпаса на бойлерната помпа,защото връщаше топла вода от бойлера.Имах една клапа свободна и като я надувах обратно не задържаше .Това ме наведе на мисълта,че не затваря плътно.Сега сложих след помлата възвратен клапан и всичко си дойде на
място.Клапата беше от тия с метално уплътнение,защото като ги купувах нямаха с гумено.Ще ти
пусна снимка.
filmatoplo - майстор
Аз винаги ги правя само с пружинна възвратна клапа след помпата , спре ли помпата спира къга . :) За сега твоята инсталация -пиролизен с буфер е номер 1 :wink: от класацията -направисам .Има и по красиви , но твоята работи най добре . :) Класацията продължава :-D
stefan4087 - специалист
Филмче,така като си разсъждавам /всяко зло за добро/ по добре че стана така буфера да е с два
изхода.Какво имам в предвид?Като запаля котела и примерно е студен буфера,като тръгне котелната помпа мога веднага да пращам топла вода към радиаторната помпа и да отоплявам като излишната топлина отива да зарежда бефера т.е. с приоритет е отоплението пред зареждане на буфера.
Естествено,че намалям термостата на радиаторната помпа докато тя тръгне.Работи така докато се позареди буфера и след това си регулирам на колко да тръгва.Ако беше с 4 извода буфера приоритет щеше да има буфера пред отоплението което мисля е по-неефективно.Ти какво мислиш по въпроса?
filmatoplo - майстор
Да мислил съм , и съм го тествал на инсталации , изводите са почти горе тоест няма и 20 санта от върха на буфера и веднага щом навлезе топла вода в буфера и стартира радиаторната помпа .Тези 20 санта от буфера ги зарежда котела в промеждутъка който аз оставам на датчика от 60до 67 градуса -през това време е сигурно че термовентила е отворил големия кръг и е вкарал малко вода в буфера .Ако се пусне радиаторната помпа по рано се усеща едно импулсно стъписване на помпата и термовентила -тоест той през 5 секунди отваря и затваря.Винаги съм казвал че с веднъж не го оставям настройката -следя го за няколко часа и настройвам няколко пъти докато заработи най добре.Понякога както казах и преди местя местото на датчика който мери в буфера да постигна толкова зареждане колкото искам и приоритет между отоплението и буфера -точна рецепта няма .Има нужната електроника но е страшно скъпа и затова ползваме най обикновени контактни термостати-които са пак същото.
filmatoplo - майстор
Стефане при нормално палене със студен буфер ,( ама защо напълно студен -поне 30-40 гр не остава ли ) -та колко време минава след като отвори термовентила и започне да зарежда буфера -бързо ли включва радиаторната помпа -със сегашния ти датчик в горната четвъртина .След като котела мине 65 градуса -термовентила леко полеко започва да отваря и топло отива към буфера -колко време минава до старт на радиаторната помпа .
stefan4087 - специалист
filmatoplo написа:
Стефане при нормално палене със студен буфер ,( ама защо напълно студен -поне 30-40 гр не остава ли ) -та колко време минава след като отвори термовентила и започне да зарежда буфера -бързо ли включва радиаторната помпа -със сегашния ти датчик в горната четвъртина .След като котела мине 65 градуса -термовентила леко полеко започва да отваря и топло отива към буфера -колко време минава до старт на радиаторната помпа .

Не казвам,че го паля все студен.Като се изключи радиаторната помпа/рано сутрин към 4ч-5ч/ когато са привършили дървата а също и котелната и към 6ч като отида да заредя дърва буфера долу показва
към 50гр..Жарава си има и само го разпалвам няколко минути при отворена клапа и отворена долна врата с включен вентилатор,след което затварям клапата и долната врата.Мисълта ми беше ,че с
два извода на буфера приоритет винаги има отопляването пред зареждането на буфера, а не да заредя
първо буфера а после да се отоплявам.При тези градуси на буфера се включа след около 20мин.Като през това време вентилатора работи до достигане на 80гр на изходящата от котела и се изключва.Като го зареждам сутрин при спряла котелна помпа градусите на изходящата са към 65 а долу на входящата 55-58гр.Термостата на котелната помпа съм го оставил на 65гр.,а буферния на 60гр.
Между другото-снощи ходих до комшийте.Отопляват се на газ.В кухнята беше 17гр.Дечурлигата
се бяха залепили към радиатора и претеперваха.Това в кухня 10 кв.м а горе по стаите било още по-страшно.Ама още по-страшни били сметките за газ.Газта минава на 30м от мен ама неискам и да
чуя.
filmatoplo - майстор
Докато има дърва не ти трябва газ :) , добре ти работи котела , един ден само ще си модернезираш смесителния вентил със задвижка и контрол и както ти казах някой часовник за комвекторите и си готов . :) да имаш още по голям комфорт и икономия .Щото сега малко прегряваш излишно стаите :wink:
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22

Тема "Въпроси,относно Атмос ДС25S" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: