Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
Големите обороти трябват точно за дърво и меки материали. За метал е ясно, че не ти трябват големи обороти, но ако си решил да правиш СНС за метал - едва ли рутера ще ти е най-големия проблем.

При 4000 оборота не е ли доста лошо качеството при обработка на дърво. С оберфрезата като минеш с нож със шарка на 30000 оборота не се нуждаеш после от никакво шлайфане. Е естествено ако не обработваш някакъв бор, който се ръфа с поглед
bisermonov - специалист
Да определено са малки оборотите но това е фреза стационарна когато са ти нови ножовете около 6000 оборота са перфектни с едно леко шлайфане но поизхабят ли ти се ножчетата става лошо при големите обороти започва да ти чернее обработваната повърхнина и затова при по ниските обороти хем се удължава живота на режещия инструмент и си е едно прилична качество с малко шлайфане допълнително. Разбира се ако гониш производителност тогава сметката ти е в по-високите обороти та дори и да сменяш инструмента по-често.
nik80 - специалист
подозирам че говорим за различни неща ето за това една картинка

Изображение

това е най евтиния и лесен начин за ЦНЦ, махат се всички приспособления и се закрепя за машината
оберфрезата не е само за профилни ножове, каквото му сложиш такова работи, а високите обороти освен производителност дават по добро качество на работа и по малко вибрации, с 4000 оборота просто не виждам нито скорост нито качество
колкото са по-високи оборотите толкова по-бързо по-гладко и по-малко работа после на ръка

за по специфични нужди се прави инструмент с 1 режещ ръб и 30 000 оборота успявам да постигна работна скорост над 1 м/мин , в зависимост от материала, някои са много кофти други са много приятни за работа, на хубав материал дори до 2 м/мин излиза почти готово съвсем малко ръчна работа, когато ползвам стандартни дърводелски инструменти скоростта се удвоява, но 1.5 киловата двигател вече не стига, правил съм си експерименти и до 9 метра за минута но оборотите не са достатъчни и започва да дъвче и да кърти парчета

причината за черното не е в оборотите а в подаването и качеството на инструмента, при много малко подаване инструмента само трие без да реже, върха на режещия ръб прегрява и започва да прави черно, при прекалено голямо подаване започва да трие по задната повърхнина на режещия ръб и пак прегрява
най изгодно излиза да се ползват карбидни инструменти, но когато не може - бързорежеща стомана, но с нея трябва да се внимава, веднъж променила си цвета към лилаво по време на заточване или на работа вече е откалена и живота намаля значително
velsi - Почетен майстор
Добре де, покажи да видим какво изработваш и на каква машина.
nik80 - специалист
скоро не съм правил нито снимки нито клипове но ето малко от началото, когато ентусиазма беше голям при първите тестове, паралелно с мен и баща ми започна да си прави негова машина , някои от снимките са негови
не успях да прикача клип, AVI не го приема
а на машинката май не съм правил снимки в налъпно завършен вид :sad:

Прикачен файл

PICT0262.JPG

Прикачен файл

PICT0267.JPG

Прикачен файл

100_1434.jpg

Прикачен файл

100_0829.jpg

Прикачен файл

100_0932.jpg
nik80 - специалист
това е моята машинка, на машината на баща ми съм загубил снимките

Прикачен файл

100_0801.jpg

Прикачен файл

100_0778.jpg

Прикачен файл

100_0750.jpg

Прикачен файл

100_0749.jpg

Прикачен файл

100_0706.jpg
Последна промяна от nik80 на пон фев 28, 2011 6:29 pm, променено общо 1 път.
nik80 - специалист
понеже исках кабелите да са скрити в гредата на ос Х но не намерих пластмасов предпазител за кабелите който да се огъва на толкова малък радиус и си направих от този материал който прилича на пластмасово велпапе, не знам как се казва
за ос У имах повече място и сложих нормален предпазител който се огъва като верига но нямам снимки от там

Прикачен файл

100_0743.jpg

Прикачен файл

100_0830.jpg

Прикачен файл

100_0802.jpg
STEPER - специалист
Здравейте всички CNC строители и
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

Бих искал да започна една дискусия относно Software,който се използва за подготовка
на проектите преди да стигнат до машината.
100 страници налични /нямам пред вид загубената информация преди време/ се отнасят
само до механиката на машината което без програмна подготовка е куп скъпо желязо.

И така въпрос към nik80,
Би ли споделил накратко пътя на подготовката и направата на PCB платката?
Използвания софтуер,инструмент,начина на захващане на текстолита към работната площ-
въобще интерсува ме всичко до крайния продукт /предполагам ще е интересно и за другите/.
Поздрави
bisermonov - специалист
Аз говоря за голяма фреза и фабрично оборотите са и от 3000 – 10 000оборота и фрезовите глави са с диаметър около 100 мм. и затова са и по-малки оборотите защото на по – голям диаметър периферната скорост на режещия ръб е по голяма а тези обер фрези са с по-малък диаметър на режещия инструмент и затова са големи оборотите за да се догони по –голяма периферна скорост. Та 4000 оборота си пуска перфектно качество а производителността и от тази фреза където си я показал на снимката е в пъти по-голяма. :-D
shulio - специалист
Съгласи се обаче, че класическа дърводелска фреза няма как да монтираме като режещ инструмент на ЦНЦ машина. Или поне не е практично.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: