Всички въпроси за вилата.
Градинар - специалист
Johny написа:
Баба ти и дедо ти все найлон са слагали, когато са правели вирове. Айде стига толкова нови технологии.
По същия повод може да си изхвърлите, бормашината, телефона, компютъра и т.н.
Но все пак бабите ни и дядовците са имали усещане за природата и са се съобразявали с нейните закони.
Водата е сила, която може да предизвика сериозни щети! Затова е добре да се възползваме от съвременните технологии, след като за жалост се загубили връзки с прадедите си.

За да се направи един естествен биотоп със подобни размери е доста голяма работа и доста предварителна подготовка /знания/. Без да обиждам автора на темата, но аз се съмнявам да има такива. Разбира се, че може да опита, всички сме слагали камъни във вадата след дъжд и сме правели гоолеми локви :-) Но бяхме деца. А да правим рибарник, просто ей така :-)
schuldiner написа:
Градинар, съгласен съм с всичко, написано от теб, но още в първия пост Bobby пише "има ли идея без найлон".
А от постовете ми не се ли разбира, че няма идея с найлон? С найлон се покриват ранните домати, да се пазят от слани.
Езеро се прави с други материали, към които го насочих.
А отговор на въпроса ми "защо не иска да се ползва фолио?" не получих. :-) не, че ми трябва.
Johny - майстор
Градинар написа:
Johny написа:
Баба ти и дедо ти все найлон са слагали, когато са правели вирове. Айде стига толкова нови технологии.
По същия повод може да си изхвърлите, бормашината, телефона, компютъра и т.н.
Но все пак бабите ни и дядовците са имали усещане за природата и са се съобразявали с нейните закони.
Водата е сила, която може да предизвика сериозни щети! Затова е добре да се възползваме от съвременните технологии, след като за жалост се загубили връзки с прадедите си.
Примерът ти е неудачен. Имам в предвид изкуственият водоем да се доближава най-много до естествените, където няма никакви фолиа и найлони. Векове наред природата решава подобни задачи съсвсем успешно без помощни средства.
Градинар - специалист
Johny написа:
Примерът ти е неудачен. Имам в предвид изкуственият водоем да се доближава най-много до естествените, където няма никакви фолиа и найлони. Векове наред природата решава подобни задачи съсвсем успешно без помощни средства.
Напротив, много си е удачен. От векове не живеем с природата :-)

Факторите за образуване на естествен водоем, да ли са просто изкопаване на дупка от автора на темата? В земя, която не знаем нищо за физико-химичния състав на почвата.

Както казах, за да се доближи човек максимално до законите на природата, трябва да има сериозни познания по няколко дисциплини. А ако ги няма, нека ползва готовите, изпитани технологии. Така ще постигне най-добтър успех с възможно най-малко енергия и средства. Защото има вариант и вашата къща да е под неговия имот и да се събудите с вода в комина.

Но да убеждаваш човек, който не желае да те чуе...Благодаря!
roly - специалист
За малко езерце 1.5х1.5м дълбоко 50 см- колко дебел найлон е необходим, като отгоре ще го покрия с камъни?! Моля разбирачите за съвет!
Transporterr - специалист
ох..
това платнище дето се продава, да ти кажа не е никак скъпо. да кажем ако найлона ти излезе 20лв., платнище с същата дебелина но много по здраво е 40-60 лв
гледам че е написано каква му целта. иначе загуба на вода, терена се заблатява, да не говорим че може да направиш поразия..
Иначе природата е хубаво нещо, НО условно ще приемем "че си знае работата". прави езерца там дето има глинеста и не особлено пропусклива почва. на тия другите места прави блата с ЕЙЙЙЙ ТАКИВА ПАПУРИ :shock:
наййлона много лесно ще го продупчиш без да разбереш, много преди да си стигнал до рибите. да не говорим че животът му не е много голям..
тъй че имай го и това предвид :)
Bobby - специалист
За съседите не се притеснявам, защото след реката е гора с обратен наклон към мене, но си спомням, че есента имаше силни дъждове и рекичката се надигна с 40-50см само за 4-5 часа, което си е важно да се има предвид, може да съсипе всичко.. Може би трябва да направя някаква дига?
Градинар - специалист
А как ще се справите с дерматомикозата, ако тръгне по рибоците?
evdoki - специалист
Ще си купи лекарства и те така :lol:
Johny - майстор
Градинар написа:
А как ще се справите с дерматомикозата, ако тръгне по рибоците?
А ако хванат трипер... :lol: :lol: :lol: http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/ ... 0%B7%D0%B0
http://www.doctorbg.com/page.php?id=2175
NeoBoss - специалист
Градинар написа:

За да се направи един естествен биотоп със подобни размери е доста голяма работа и доста предварителна подготовка /знания/.
градинар тука не си прав , колкото е по-голям един водоем толкова по лесно се постига биологично равновесие , просто природата си знае работата. Ще стане и без найлон било то след една година или две, и със други размери от тези които той го е направил но пак ще стане. Но човека си избира то като говорим и никой не слуша кел файда :)

Тема "Езеро / рибарник за вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: