• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
kiss9402 - специалист
Здравейте всички ! Аз ползвам ТЕС88 произведен през далечната 1981 и какво от това :lol:
Преди време ползвах някакъв китайски боклук #-o , който струваше 250лв и се скапа точно след две седмици като го оставих една вечер включен #-o /незнам защо се скапа може би калпави елементи, както и да е не подлежеше на ремонт. Преди две години един познат ми подари ТЕС88 бракуван от техникума по електроника и електротехника. Небеше ползван, с оригиналната кутия и резервни бушончета си варвеше. Та от тогава до днес няма ден да не съм го ползвал макар че не съ ел. техник все има нещо за майсторене :supz:

Поздрави !!!
dtmf - специалист
Това май беше нещо като огромен и тежък куфар.
Все пак сме в 21 век и интерес може да има само към нещо такова:
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

А още по-добре миниатюрно импулсно примерно от преработено АТХ със електронно регулиране на напрежение, и ограничение на максималния ток.
Johny - майстор
Не мога да разбера какво още има да се коментира. Разбира се, че в 2011-та има стотици хиляди решения на тази задача икое от кое по-добро. Всичките имат общи недостатъци - или струват скъпо или трябва да ги преработваш /например импулсното/ и това има своите неудобства, защото няма готови решения. Две страници се изписаха и половината са глупости, защото нямат нищо общо с темата. Това било голямо, онова видиш ли го колко е съвременно... Кой каквото си знае тича да го покаже, рови из нета и ни показва Ноу Хау - ум да ти зайде!
Човека иска сам да сглоби нещо, каза какви са предпочитанията му и има готово окомплектовано устройство - само да го сглоби....
Миналата годима ми трябваше едно фотореле. Мога да си го направя сам, но това са ецване на платка, разпробиване и т.н., което би ми отнело повече време. Купих си готов кит за 3лв, запоих го за 5мин. и въпроса беше решен.
cvetanmu - специалист
Още от самото начало на темата останах с впечатление,че това са началните крачки
на Младен в областа на електрониката.Ако това е така не мисля, че готовия кит ще му помогне много.
Много вероятно е като краен резултат да има работещо захранване и никаква идея защо и как работи то.
Схемичката която пусна колегата Interceptor мисля ,че е по-добрия вариант за начинаещ - след като я пусне и разучи как работи може да я надгражда и да експериментира, а ако реши да споделя какво прави и какви схемни решения ползва може да коментираме и помагаме, по този начин и Младен ще разбере какво прави, а и темата ще е полезна и за
друг решил да тръгне по този път :) .
Може ли и аз да ви предложа сериозно евтино решение
http://www.chirio.com/
rum_sz - специалист
Едно трафче 10А 24V. Проблема с батерията на винтоверта е решен.

Прикачен файл

Copy (12) of Picture 031.jpg
Copy (12) of Picture 031.jpg (65.74 KиБ) Видяна 5359 пъти

Прикачен файл

Copy (11) of Picture 036.jpg
Copy (11) of Picture 036.jpg (72.07 KиБ) Видяна 5359 пъти
mladkal - майстор
Здравейте! След толкова дълго време все още не съм се отказал да си направя въпросното лабораторно захранващо устройство. Вече съм напред с част от елементите и не до там напред с теоретичната част от сферата на електрониката.
Спрял съм се на тази именно схема, защото е сравнително проста за изпълнение не само като схема, но и като брой, вид -цялостен състав на елементите. Те от своя страна са сравнително разпространени и достъпни. Има регулиране по ток и напрежение, а изходните стойности са достатъчни за моите по нататъшни гаражни (напълно хоби) занимания.
Въпросите ми, за чийто отговори ще ви бъда благодарен:
1. Мога ли и дали е удачно да ползвам тороидален трансфоратор 220/2х20V. Досегашните ми занимания в областта на електротехника и не до там богати в електроника ме навеждат на мисълта, че тороидалните трафове са надеждни и стабилни.
2. Какъв грец да ползвам, понеже в описанието от схемата на "млад конструктор" не се описва нищо. По-стабилно ли е да го реализирам от група изправителни диоди!? Какви!?
3. Мислите ли, че може да се подобри схемата с цел защита от прегряване на елементи!?Други подобни подобрения, също ще са от полза!?
4. Ще бъде ли проблем, ако електролитните кондензатори С1 и С3 са съответно с 10Волта нагоре от зададените в описанието на схемата

Интегрални схеми: ИС1 - 741, ИС2 - LM 723
Транзистори, диоди: Т1, Т2 - 2Т 7638, Т3, Т4 - 2N3055, D1 - ценеров 3 V, D2 - ценеров 5.6 V.
Резистори и кондензатори: R1 - 1.5 к, R2 - 10 к, R3 - 3 к, R4 - 62 , R5 - 680 , R8 - 100 к R6, R7 - 0.22 /5 W, R9 - 2.2 к, R10 - 120 R11 - 120 , R12 - 0.5 /5 W, R13 - 0.5 /5 W, R14 - 51 к, R15 - 51 к, R16, R17 - 18 к, R18 - 560 /1 W, P1, P4 - 470 , P2, P3 - 4.7 к, C1 - 4700 F/40 V, C2 - 470 pF, C3 - 100 F/25 V.

Прикачен файл

Supply_shema.gif
Supply_shema.gif (23.44 KиБ) Видяна 4355 пъти
mania - напреднал
Преди няколко години си взех точно това китче за сглобяване. Целта ми беше да го ползвам за хромиране на едни чаркала, но този проект бързо пропадна след доставката на китчето. И понеже все пак си го имах го сглобих. Пак из тях времена трансформаторчетата бяха по-скъпички сякаш и не ми се даваше още 50 лв, затова му сложих едно трансформаторче от стар VEF, при което радиатори не съм слагал. Сега ползвам захранването за цели, които не изискват големи напрежения и токове (до 12V и до 200-300 mA) и сякаш ми върши работа.

По точка 4 - По принцип не е проблем кондензаторите да са на по-високо напрежение (стига да има място и цената да не е прекалено висока). Само да не са за по-ниско напрежение, че на по-високо само как гърмят :-D .
zimel - специалист
http://www.tpetrov.com/search.php?p=10& ... A6&s=&ord=

За грец бих ти предложил КРВС3510, може и В 2М1-5 .

Трафа може да го ползваш, ако двете вторични са с отделни краища, т.е нямат обща средна точка.

Електролитните кондензатори може да са с по високи напрежения, даже е препоръчително (знае ли човек на какви ментета ще попаднеш), единствения проблем е, че може да не се поберът на мястото (при готова платка). Можеш да ги боцнеш по-високо ако са с по-големи габарити.
dtmf - специалист
Готовото устройство е по евтино от частите вътре в него:
http://bgachipset.com/servizno-oborudvane/page/2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Лабораторно захранващо устройство." | Включи се в дискусията:

Сподели форума: