Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
pipbel - майстор
Такаа, наближава финалния етап за градината.
Почват се Март изливането на пътеките и оформянето им, от предната есен вече съм прекарал под земята инфраструктурата, вкл. и напоителната с/ма.
Обаче след многото задачки стария ми райграс вече не е в никак добро състояние.
Възнамерявам да хвана 2-ма братчеда да махнат на цяло 1 лопата от мястото с райграса (ок. 150м2)

2 въпроса :

1/ Предполагам ще ми трябват 2-3 камиона пръст за да възстановя нивото. Каква пръст да търся ?

2/ Затревяване с райграс или чимове - с последните знам че излиза 2-3Х по-скъпо. Въпроса - заслужава ли си ?
Фирмите каква гаранция поемат ако се наемат ?
Градинар - специалист
Тревата вирее по-добре на песъчлива почва.
Хумус. Речен нанос. Градина в района на Варна, ако е там де, се поставя и торф.
Разликата в цената на сеене-чим, не е х 2-3, а си направо х 4

В зависимост от поддръжка се предлага и гаранцията :-)
Това е жив организъм, какви гаранции? В родилното никой не ми даде гаранция за детето, ако ме разбирате.
Но надали има сериозна фирма, която да си плюе на труда и да направи нещо което не е с гарантиран резултат. А ако нещо явно са ви излъгали и измамили си има защита на потребителя.
Тани - модератор
А защо държиш да махнеш горния слой? Аз на твое място бих напръскал стария райграс (по-скоро тревна смеска :wink: ) с нещо от рода на Раундъп . Като завехне да се изтърмъчи и да се засее с новата тревна смеска , която е подбрана спрямо терена. Разбира се ако е спешно може и с чимове . Според мен чимовете са единствено за тази цел- бързина!
Градинар - специалист
Тани написа:
А защо държиш да махнеш горния слой?
Защото и манго е хора :-) 18 гърла храни!

Шегата на страна, но след строително ремонтни дейности около една къща, а щом се правят и градински настилки. Мизерията е голяма! Никой майстор не пази :-) А цимента, варта правят почвата на... Но, ако не е много, а пръста си е добра и аз не виждам смисъл да се премахва, особено цяла лопата дълбочина. Но участъците където е бъркан разтвор задължително!
ЧефоС - специалист
За себе си съм решил, че няма да се занимавам с никакви тревни смески. Ще си засадя троскот - див. Мисля да извадя коренища, да ги пусна свободно пред косачката. И това, което се хване в коша, ще го засея сравнително рядко. От всяко прешленче ще покара ново растение. След една година ще имам превъзходна зелена поляна, която не се нуждае от особени грижи. Освен редовно поливане и косене. Троскота не е претенциозен и към почвата.
bulhomes2 - майстор
Един познат ми разправяше как си затревил бързо двора. На поляната до тях с флекс и диск за неметал си изрязал чимове и така... Есента обаче пробвах при мен да изрежа по-фин канал за едни кабели и да върна чимчетата - голяма мъка. Шлайфа ми е як - от старите, с диамантен диск и такъв зор не беше виждал.
Градинар - специалист
.... няма да се занимавам с никакви тревни смески. Ще си засадя троскот - див.... След една година ще имам превъзходна зелена поляна, която не се нуждае от особени грижи. Освен редовно поливане и косене. Троскота не е претенциозен и към почвата.
Има една подробност. Зимата зеленото на троскота го няма. И пролетта, когато бързате да излезете на свежа зелена поляна, той тепърва ще се раззеленява.
Но дори продават семена от троскот...
Тани - модератор
ЧефоС написа:
За себе си съм решил, че няма да се занимавам с никакви тревни смески. Ще си засадя троскот - див. Мисля да извадя коренища, да ги пусна свободно пред косачката. И това, което се хване в коша, ще го засея сравнително рядко. От всяко прешленче ще покара ново растение. След една година ще имам превъзходна зелена поляна, която не се нуждае от особени грижи. Освен редовно поливане и косене. Троскота не е претенциозен и към почвата.
:2thumbs: :2thumbs: И аз почти така направих . Пръсках почти цяла година с раундъп за да унищожа растенията от всички сезони пожалих само лалетата и кокичетата. За моя изненада оцеля и малко лапад. След дъждовете през лятото поникна остра трева и реших , че след като сама се е захванала и оцеля дори без да я поливам като се засуши, значи е подходяща за моя двор. Така или иначе щях да купувам някаква временна евтина смеска , защото ми предстоят ремонти и си представям какво ще оцелее! Единствения проблем е , че има места , който все още са голи , но предполагам напролет и там ще поникне.
ЧефоС - специалист
Градинар написа:
Има една подробност. Зимата зеленото на троскота го няма. И пролетта, когато бързате да излезете на свежа зелена поляна, той тепърва ще се раззеленява.
Но дори продават семена от троскот...
[/color]
Прав сте, колега. Ако искате вечно зелена трева, преместете се да живеете на тропиците. Нашите климатични условия са даденост. И аз не виждам по-добра алтернатива за троскота.

Ако обаче решите да го унищожавате - мисията е невъзможна :lol:
Градинар - специалист
Прав сте, колега. Ако искате вечно зелена трева, преместете се да живеете на тропиците. Нашите климатични условия са даденост. И аз не виждам по-добра алтернатива за троскота.

Ако обаче решите да го унищожавате - мисията е невъзможна :lol:
Мачът онзи ден между Левски и ЦСКА в тропици те ли се игра?
А с троскота съм се справял не веднъж... и то успешно!

Тема "Каква пръст да доставя за райграс / чимове." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: