bulhomes2 написа:Съвсем скоро говорих с един от Ботевград - има и газ, но му било по-евтино на ток.Предполагам, че имаш предвид климатици, а не реотан, нали?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
127 мнения в "Нова къща и възможностите за отопление?"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Сигурно става дума за газов конвектор, нормално е климатика да е малко по-икономичен
Asen_77
- напреднал
zimel написа:Асене , ако си решил да си правиш къща , трябва да си готов да слезеш до 9-тия кръг на АДА.Напълно съм наясно с думите ти "Измамници". Баща ми е строителен инженер - конструктор и има доста опит с всякакви такива фирма, да не говорим че имам опит от мой комшия на когото взеха огромна сума ( мисля че около 100 000 лв ) и му направиха два етажа груб строеж ( 60-70 кв. на етаж ), сложиха му дограма и покрив и изчезнаха "Яко дим". Имаше и уговорка за изолация отвън и измазване, но нещо се оправдаха с кризата и някакви друри глупости и къщата стой година и половина в този вид. Едва ли ще наема фирма да се занимава с това, може би ще се наемат майстори, а баща ми ще играе ролята на Технически на обекта. Както споменах в началото, това ще е етап за следващата пролет. За сега се подготвят всички нужни разрешителни и документи. Тепърва ще се правят и проектите, затова се опитвам да изясня основни въпроси.
Аз започнах преди две години и много се учудвах на мои приятели, които ми изказаха искренни съболезнования при започването...на строежа, въпреки , че имах достатъчно (по мое мнение) пари.
Допуснах много грешки... особедно със строителната фирма - мошенническа работа , на въпросът ми към архитетката- можеше ли да намеря по- добри строители?
Тя каза:
- Ще попаднеш на по-големи измамници.
Имам скромен опит със строителните въпроси и ако те интересува може да ми пишеш на ЛС. Живея в гр. София, кв ." Малашевци".
До днешна дата съм направил: груб строеж + покрив, външна изолация, ПВЦ дограма , водопровод и канализация, сега изграждам и ел. инсталацията .
И аз като теб се замислих за отоплението... за мен си реших, че ще бъде на твърдо гориво докато дойде газта, пък тогава ще решавам кое да избера като окончателно решение.
По съвет на мой познат, за отоплението се насочих към една много известна с техниката си фирма.
От форума разбрах, че: всяка отоплителна инсталация се изчислява индивидуално.
За отоплението на газ ( все още няма изградено в Бистрица, или поне аз не съм запознат ) съм чул че излиза доста скъпо. За сега съм убеден, че ще бъде на твърдо гориво и няма да бъде на пелети. След като прочетох темата за всички видове който продават и качествата им, цената им която последните три години е скочила почти двойно и може би ще върви още нагоре - ще пропусна този вид отопление. Със сигурност то спестява доста хамалогия, но пък цената му е доста висока.
Последна промяна от Asen_77 на ср мар 02, 2011 9:52 am, променено общо 1 път.
Asen_77
- напреднал
Отностно водното подово отопление. Звънях във фирма Мултитерм, за да попитам просто ей така за ориентир какво да очаквам като цени на квадратен метър. Господинът с който разговарях ми каза, че те не поставят свръзки на тръбите в пода, и се слагали цели тръби с цел избягване на каквито и да е течове. Каза че използват РЕХ тръби от омрежен полиетилен с кислородна бариера. Ползвали италиански системи - не запомних името на фирмата.
За цената спомена нещо като 80-120 лв на квадратен метър в завършен вид. Интересува ме тази цена не е ли висока за такъв вид отопление. Според мен то няма да успява да затопли стая, а просто ще придава уюет на помещението, но ще е нужно допълнително отопление от радиатори. Температурата която се подавала на тази система била по европейски стандарти не повече он 29,2 градуса. Не смятам че може с 29 градуса под да топлиш стая, когато навън е -15 градуса независимо колко добре е изолирана къщата и колко високо качествена е дограмата. Моля за вашето мнение по този въпрос.
За цената спомена нещо като 80-120 лв на квадратен метър в завършен вид. Интересува ме тази цена не е ли висока за такъв вид отопление. Според мен то няма да успява да затопли стая, а просто ще придава уюет на помещението, но ще е нужно допълнително отопление от радиатори. Температурата която се подавала на тази система била по европейски стандарти не повече он 29,2 градуса. Не смятам че може с 29 градуса под да топлиш стая, когато навън е -15 градуса независимо колко добре е изолирана къщата и колко високо качествена е дограмата. Моля за вашето мнение по този въпрос.
kalin72
- майстор
Цената на подово отопление Джакомини, което обявиха от фирма Тератерм, е около 50-60 лева на квадрат. Има вариант да не си купуваш скъпите изолаторни плоскости, 18 лева на квадрат, а да сложиш Фибран, и да изрежеш улеите за тръбите.
Подовото е с ниска температура, защото топли на краката, и така ужким ти е топло на цялото тяло, при по-ниска температура на околния въздух, 19-20 градуса, срешу 22-23 при отопление с радиатори.
Както казах и в други теми, аз също съм пред дилемата подово или радиатори......
Подовото е с ниска температура, защото топли на краката, и така ужким ти е топло на цялото тяло, при по-ниска температура на околния въздух, 19-20 градуса, срешу 22-23 при отопление с радиатори.
Както казах и в други теми, аз също съм пред дилемата подово или радиатори......
Asen_77
- напреднал
kalin72 написа:Цената на подово отопление Джакомини, което обявиха от фирма Тератерм, е около 50-60 лева на квадрат. Има вариант да не си купуваш скъпите изолаторни плоскости, 18 лева на квадрат, а да сложиш Фибран, и да изрежеш улеите за тръбите.Благодаря за информацията. Аз съм пред дилемата радиатори ( задължително ) плюс подово за уюут и се колебая за подовото? Ще разгледам предложенията на фирма тератерм.
Asen_77
- напреднал
След разговори с още хора отностно подовото отопление, разбрах че има възможност слънчевите колектори да загряват вода през зимните ( слънчеви ) дни и да поддържат определена температура на водата в тръбите на подовото. 1-2 градуса по-висока температура да държат в стаята с подовото, пак е файда
.

Тема "Нова къща и възможностите за отопление?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература