• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
Имам въпроси относно монтирането на мълниезащита на къща.

1.Ще имам ли проблеми, ако само моята къща има изградена такава инсталация?
2. Какъв е "ресурса" на една такава система?
3. Колко удара на мълнии може да издържи безпроблемно?
4. Ако си "спестя" изграждането й, дали ще имам ли проблем при легализацията на къщата с Дирекция "Архитектура и градоустройство"?

Благодаря на отзовалите се
iveliks - специалист
да ако си я спестиш няма акт 16 вече е задължително да има такава мълниезащита
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Е ти си намерил от какво да спестиш.
Направи си я да ти е мирна главицата.
Поздрави.
pipbel - майстор
Ще имам ли проблеми, ако само моята къща има изградена такава инсталация?
Има други теми тука и го обсъждахме въпроса.
Виж с търсачката.

Аз специално си взех акт 16 без такова чудо на къщата.И си отдъхнах.
Не търси под вола теле и не викай неволята за да не дойде.

На конкретния въпрос - да, ще привличаш гръмотевиците повече в сравнение със околните къщи на същата височина.
Толкова е логично. Няма нужда да си специалист.
Ernesto - напреднал
Здравейте,

Цената на една мълниезащитна уредба за една обикновена къща с около 300 м2 е по ниска от 2000 лв. Тази цена е по-ниска от 1% от цялата стойност на сградата;

Мълниезащитната уредба съдържа:

Външна мълниезащита уредба: с използване на мълниеприемни пръти, мълниеприемна мрежа или комбинацията от тях на принципа на фарадеевия кафез и франклиновия прът. Също така може да се използва мълниеприемници с изпреварващо действие

Токоотводна система: Част от външната мълниезащитна система, проектирана с цел да преминава тока на мълнията от мълниеприемната система към заземителната система.

Заземителна уредба: Част от външната мълниезащитна система, проектирана да отведе и разпръсне /разсее/тока на мълния в земята.

Поздрави,
Илиян Илиев™ - майстор
Така само за инфо, ако може някой да ми отговори.

Какво ще стане, ако някоя мълния удари около 600 квадратни метра със сандвич панели и стоманена конструкция? Конструкцията на някои места е заварена за арматури стърчащи от плочата и колоните.
Ernesto - напреднал
Илиян Илиев™ написа:

Какво ще стане, ако някоя мълния удари около 600 квадратни метра със сандвич панели и стоманена конструкция? Конструкцията на някои места е заварена за арматури стърчащи от плочата и колоните.
Здравейте,

Металните елементи от конструкцията на дадената сграда (тавани, различни профилни
елементи, релси, олуци и водостоци, и други детайли с метално покритие) могат да се
използват, като естествени съставни части в една мълниеприемна система /докато се изгради
стандартна такава/. Така например, ако конструкцията на защитаваната сграда представлява
стоманен скелет с метален прокрив и фасада, направена от електропроводим материал, при
някои обстоятелства тя може да се използва и като външна мълниезащитна система.
Ламаринeните метални покрития на стените и покрива също могат да се използват, като
временна естествена мълниеприемнна система. Стига само електрическото свързване между
тях да е постоянно и здраво. Такова електрическо свързване може да се направи чрез
забиване на скоби, направа на заварки, съединяване с винтове или болтове, и т.н.
Ако няма сигурна електрическа връзка между металните елементи на естествено
създадената мълниезащитна система, задължително трябва да се направи допълнително
свързване между тези елементи - например със съединителни скоби,
свързващи кабели и т.н. Минималната дебелина на ламарините или металните тръби, ако не е необходимо да се
взема предвид възможното стопяване на ламарините в точката на попадение на мълнията или
запалване на съхраняваните под тях горими материали, е показана в Таблица. Ако
дебелината на ламарините е равна или по-голяма от указаната в четвъртата колонка на
Таблица (t' - Дебелина b), тогава тези ламарини могат да се използват и като естествена
мълниеприемна система, докато се изгради стандартна такава. Необходимо е да се посочи, че
дебелината на покривния материал не е свързан с типа на мълниезащитна система.
Когато трябва да се вземат предпазни мерки срещу стопяване или прекомерно загряване на
покривната ламарина в точката на попадение на мълнията, нейната дебелина не трябва да
бъде по-малка по стойност от показаната в третата колонка на Таблица (t - Дебелина а).

Поздрави,

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (69.8 KиБ) Видяна 9348 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
Нещо не ти разбрах отговора или ти не ми разбра въпроса.

Демек питам дали ще има някакви нежелани последици като тръгне ток по арматурата на целия блок?
Ernesto - напреднал
Илиян Илиев™ написа:

За да разбереш, какво може да стане с тези сандвич панели, предлагаме да видиш това видео:

http://www.paradise-electric.eu/index.p ... &Itemid=10

Поздрави,
Илиян Илиев™ - майстор
Това означава ли, че като конструкцията е заварена за арматурата има опасност да се пръсне плочата или някоя колона? :?
  • 1
  • 2

Тема "Мълниезащита на нова къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: