• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте, чудесен форум с много полезни съвети !!! Преди няколко години си закупих апартамент старо строителство "тухла". Извърших му основен ремонт и сега живея в него. Но за моя голяма изненада след разговор с един от комшиите разбрах, че блока не е тухла , а вид панелно пакетоповдигащо строителство. Когато му правех ремонта видях, че всички стени са иззидани с тухла. Други комшии казват, че пакетоповдигащото строителство няма нищо общо с панелното- плочите се правели предварително и след това се качвали с някакви крикове.Тяхното мнение , че това е качествено строителство. В крайна сметка много се обърках и не разбрах панелен апартамент или не съм закупил?
didoni_ - специалист
Мисля че това нешто като палзящ кофраш,в Тарново високите блокове на 15 етажа така са правени,но не сам много сиг.
inkovsv - специалист
Ако наистина е системата "пакетно повдигани плочи",вярно е второто мнение на комшиите ти.
Георгиев - специалист
Как го каза "панелен или не" все едно панелните са нещо по-долно от... непанелните :D. пекето повдиганите плочи е вариант на системата "лифт слабс". В България се изпълнява, като първо се изливат основите и плочата на 1-я етаж (кота 0), после всички останали плочи се изливат една върху друга, като всяка долна служи за дъно на кофража на горната. На определени места са монтирани крикове, хванати за временни метални колони. Криковете изтеглят нагоре (посредством метални рамки) целия пакет от плочи (от там и името), докато най-долната не стигне малко над проектната си кота. После се замонолитва (леят се колоните) и се действа нагоре. акрая се демонтират крикоете. Дали ти харесва или не сам си избирай :D
tysonlkr - специалист
Колегата Георгиев много подробно го е обяснил. Само една добавка от мен стените се зидат от тухли не са панели. Щом е от значение дали е с панели, незнам какво толкова те притесняват :?
ebahti - майстор
Da- плочите се леят на земята и след повдигането им се изливат шайбите,колоните и стълбищните клетки-после се зидат преградни и външни стени...
Благодаря Ви за отговорите! Нямам нищо против панела, но просто в квартала където търсех жилище, панелните апартаменти вървяха на по ниска цена и си помислих , че съм се прецакал, защото съм невеж в строителството.
Иначе след Вашите мнения горе-долу ми стана ясно какво е това строителство и че няма общо с панелното.
IPI
И аз не съм много сигурен за какво иде реч, но за всичко си има майстор. потърси професионално мнение тук.
Георгиев - специалист
Ако стените ти не са панели, значи не си се минал. Зидарията оскъпява обекта.
stenmark - специалист
Само една малка поправка към Георгиев.Колоните не се леят на място а са готови и се монтират на място.Между всички плочи има каменно брашмо за да могат да се отлепят една от друга.Такъв вид строителство сме правили в казармата 1988г. и става много бързо.
  • 1
  • 2

Тема "Какво представлява пакетоповдигащото строителство?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: