Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Hursa - майстор
Здравейте,
За съжаление прочетох форума и въобще материали по темата след като ми направиха окачения таван. Почти всичко е направено както съветвате да не се прави. Стаята е 4,20/3,45 м. Апартамента е на 3ти не последен етаж, панелка. Тавана не е на скара, а само с монтажни ЦД. Каменна вата над профилите за шумоизолация, 50 кг/м3 5 см и 70 кг/м3 4 см с воал. До половината на стаята има по 3 слоя вата след това 2 слоя. Разтоянието от плочата до гипс картона е от 15 до 18 см. В „мисия моят дом” споменават, че това разтояние не трябвало да превишава 12,5 см за конструкция с директни окачвачи. Под УД профилите и под окачвачите е налепена лента „Даноса Фонодан”. Гипскартона е 12,5 мм. Налепени са стереопорени плочки. По цялата периферия има конструкция за скрито осветление изпълнено с 9,5 мм като в кутията също е поставена вата.
Моля някой да ми отговори всяка грешка до какво би довела, за да знам какво да предприема.
1. Директните окачвачи са монтирани с пластмасови дюбел-пирони, по два дюбела на окачвач, 6/40 мм. (Плочата на тавана е без мазилка)
2. И още по лошо, окачвачите са само два на ЦД профил, т. е. на около 115 см един от друг при допуск 90 см.
3. ЦД профила е хванат с копчета за УД.
4. Листовете гипскартон са хванати по всички УД профили.
5. ЦД профилите са през 60 см и листовете са монтирани надлъжно. (има паразитки от ЦД профили над напречните фуги)
Изчетох доста от форума, но не можах да си отговоря освен провисване, напукване на фугите (които не се виждат) и евентуално изпускане на дюбелите друго какво ме заплашва. (И падане на тавана при пожар ). Много ме плашат евентуалните деформации на ЦД профилите от температурни разширения защото са фиксирани в УД, макар че апартамента е с парно/климатици и температурите са относително постоянни.
Ще съм много благодарен ако някой отговори.
ivanovrg - специалист
най малко трябва да те плаши разширението на ЦД профила
немисля ,че на 3-4 метра има особенно голямо значение

притеснителното е ,че е с пластмасови дюбели и то през 115см
незам дали допуска е 90см,но и 120 да е не се отнася за пластмасови дюбели
добре ,че поне са по 2 на окачвач
другото лошо е -60 см отстояние на ЦД профилите

то май не остана нищо добро в изпълнението

п.п
аз лично за грешка считам и използването на 9мм ГК(за първи път в БГ видях 9мм ГК)
но това си е лично мое мнение
Hursa - майстор
Да като прочетох по форума и аз разбрах, че е тотално сгрешен. За съжаление късно, доверих се на майстора. Не съм за този форум, защото всичко поверявам на майстори, но явно греша. Ако беше спазена технологията щеше да има 24 окачвача, сега 12. Поне да беше ги сложил на 6/60 дюбел пирони, две кутии има. Гипскартона е 12,5 мм. 9,5 е само кутията за скрито осветление. Това, че е хванал гипс картона за УД профилите, до какво може да доведе? Имам една идея за 4 УА профила(май така се наричаха) монтирани надлъжно през 70 см, хванати с нониус скоби или бързи окачвачи на шиш по 3 на профил. Да изрежат отвори в гипскартона колкото да се стигне до плочата и да не пречи на окачвачите. И тези профили да се повдигнат докато опрат на гипскартона (на тях да залепят монтажни ленти за демпфериране). Така се надявам да избегна провисването и изпускане на окачвачи. Но трябва да намеря истински майстор. Идеята ми е да се получи скара под гипс картона като „D116 Кнауф окачен таван с метална конструкция UA/CD” от проспекта на Кнауф (като тази скара не достига до стените, а отстои от тях на около 50 см за да не пречи на скритото осветление). Тилната страна на тази скара да опре в гипс картона. Дали може да се получи? Да се монтира така плътно?
ivanovrg - специалист
това че си хванал ГК за УД профила не е грешно
ebahti - майстор
Спри да четеш и да си задаваш излишни въпроси,ако случайно се появи проблем-питай,ама сега като немаш проблем,що се косиш...???
Hursa - майстор
Ами защото още съм в ремонт на стаята, свободна е от мебели. Та ако трябва да се преправя, сега може би е момента :)
ivanovrg - специалист
ако искаш си направи някакви фигури,които да минават перпедикулярно на профилите
и вътре в тях пробиваш дупки през ГК и профила и слагаш по една шпилка да ги държи здраво към бетона

така хем ще си укрепиш профилите към бетона ,хем ще подпреш ГК там където е през 60см
пусни една снимка на тавана и може да помислим вариант
leonardo_vd - модератор
Hursa написа:
Здравейте,

1. Директните окачвачи са монтирани с пластмасови дюбел-пирони, по два дюбела на окачвач, 6/40 мм. (Плочата на тавана е без мазилка)
2. И още по лошо, окачвачите са само два на ЦД профил, т. е. на около 115 см един от друг при допуск 90 см.
3. ЦД профила е хванат с копчета за УД.
4. Листовете гипскартон са хванати по всички УД профили.
5. ЦД профилите са през 60 см и листовете са монтирани надлъжно. (има паразитки от ЦД профили над напречните фуги)
.
1. Това е абсурдно, позволява се такъв монтаж, но и в средата на окачвача трябва да има анкерен дюбел.
2. Това не е голям проблем, но точка 5 е предпоставка за напукване на нефабричните фуги. Ако тавана е изработен с монтажни профили през 50см. няма да е фатално окачвачите да са на 115см. Времето ще покаже.
3. Тук проблем няма да имаш.
4. И тук не виждам голям проблем, всички казват да не се хващат, но всички го правим :mrgreen:
5. В точка 2 ти отговорих на този въпрос.

Това е от мен, ако тавана не е фугиран, мисля че е по-добре да корегираш нещата и да пренаредиш конструкцията.

Тема "Сгрешен окачен таван за шумоизолация, гипскартон." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: