Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Градинар - специалист
pipbel написа:
май си прав
Какво ще препоръчащ да се насипе преди полагането на чимовете, с каква дебелина ?
ха така, май съм бил прав.
Попитайте тогава англичаните или братчедите :-)

Аз освен да питам кристалното кълбо, какво е моментното състояние на двора ви и каква е почвата.
Най-добре питайте хората от които ще си закупите чима де. Аз казах.
Градинар написа:
Тревата вирее по-добре на песъчлива почва.
Хумус. Речен нанос. Градина в района на Варна, ако е там де, се поставя и торф.
titingo - напреднал
pipbel написа:
Градинар написа:
pipbel написа:

Какво ще препоръчащ да се насипе преди полагането на чимовете, с каква дебелина ?
Доколкото разбрах от темата имаш към 150 квадрата,не са много и ако си истински фен на зеления килим и искаш да стане много добре,сложи примерно 50% пясък 30% торф и 20% от твоята пръст,омеси ги добре и покрий с дебелина 20 см.
Питай какъв вид трева ще ти монтират от фирмата. За мен най добре е да си поръчаш семена от САЩ по интернет.
Избираш от много опций,тъй като там имат много хибридини треви така да се каже и взимаш това което на теб ти харесва примерно като:
ранно разеленяване през пролета,по тъмно зелена или по светла , с по тънки или по дебели листа,одържане на утъпкване,одържане на горещина,резистенция към някои болести, и много други,избираш четери пет вида които си харесаш. Друг вариянт е да си вземеш само райграс от тук и да сееш,пак ще стане хубаво,но внимавай,защото повечето по магазините което се продава е смес между райграс и други треви като фестука
Градинар - специалист
Е такива изказвания направо ме хвърлят в джаза :-)

150 кв.м Х 20 см = 30 куб.м
15 куб.м - пясък , 9 куб.м торф, 6 куб.м местна почва.
И как се "омесва" това? На ръка да прехвърлиш 30 куб /а едно бъркало не е само прехвърляне/.... бая братчеди ще трябват :-) или с бетонобъркачка... ето къде ще влезне булдозера, най-накрая.

Семена от Америка. ГМО или естествен подбор? Той човека не знае, каква почва да сложи вие го пращате да прави селекция и подбор на тревна смеска. За което хората са учили минимум 5 години. Как мислите дали знае какво е фестука?

На българския пазар отдавна се предлагат, вносни семена специално селектирани за нашите климатични условия и говеда. Мисля, че е безсмислено, а и ненужно, човек да изучи всички житни растения за да си направи приличен тревен килим.
Още повече става въпрос за готов тревен чим, който е отглеждан не повече от 100-200 километра от градината на човека.
titingo - напреднал
Градинар написа:
Е такива изказвания направо ме хвърлят в джаза :-)

150 кв.м Х 20 см = 30 куб.м
15 куб.м - пясък , 9 куб.м торф, 6 куб.м местна почва.
И как се "омесва" това? На ръка да прехвърлиш 30 куб /а едно бъркало не е само прехвърляне/.... бая братчеди ще трябват :-) или с бетонобъркачка... ето къде ще влезне булдозера, най-накрая.
Ами човека пита и аз му казвам какво да си внесе за да стане добре,отам нататк той си преценява дали иска .
Градинар написа:
Семена от Америка. ГМО или естествен подбор? Той човека не знае, каква почва да сложи вие го пращате да прави селекция и подбор на тревна смеска. За което хората са учили минимум 5 години. Как мислите дали знае какво е фестука?
Аз казах ако е фен,може да си поръча каквото си иска,те онлайн магазините са направени така за масовия потребител,щом е тръгнал да пита значи може и да се научи
Градинар написа:
На българския пазар отдавна се предлагат, вносни семена специално селектирани за нашите климатични условия и говеда. Мисля, че е безсмислено, а и ненужно, човек да изучи всички житни растения за да си направи приличен тревен килим.
Още повече става въпрос за готов тревен чим, който е отглеждан не повече от 100-200 километра от градината на човека.
На българския пазар се предлагат разновидности на фестука и фестука смесена с малко райграс . Някакви датски,словенски или френски треви за масовия потребител.Американския пазар за треви е много по развит от европейския ,там трева номер едно е кентъки блу грас със стотиците и хибриди за най различни изисквания,такава трева не знам да продават тук. Пък това че фирмата гледа трева за чимове близо до неговата градина нищо не означава,да не би таз трева да се е аклиматизирала случайно.
Всичко е въпрос на фенщина,ако иска намира,ако не, сее семената от мисюбриколаж или му инсталират готова трева
Градинар - специалист
Няма да влизам в спор и да доказвам неща.
Но за човека, който чете и прави избор, ще кажа, че и Америка селектира семена, но за Америка, Европа селектира за Европа. Е! Американците, може и да са селектирали нещо и специално за България. Което не вярвам. Но и доста хора отглеждат и екзотични растения, като фенове, обаче задачата е да направим нещо качествено с минимум усилия и разходи.

Аз не съм вносител на смески, но с тези които работя /европейски/, постигам чудесни резултати и не мога да кажа, че това е компромис. Напротив!
Чима който е гледан в близост от двора на бъдещия си собственик, разбира се е аклиматизиран. Той не е живял в оранжерия, а на полето.
А във фестуката няма нищо лошо! Тя е финна, хубава, вечно зелена тревичка, която издържа засушавания. Чудесно е да присъства във двора ви. titingo сигурно я бърка с троскот /пирей/.

Иначе да, може да си фен!
pipbel - майстор
Мдаа, професионален спор май се разгорял тука.
Ма няма лошо, и ний четем и попиваме :cool:

titingo споменава нещо което ми бе влязло снощи в главата, ама не знаех как да попитам тука (да не ме обвинят в екстравагантност или невежество :-D )
Доколкото разбрах от темата имаш към 150 квадрата,не са много и ако си истински фен на зеления килим и искаш да стане много добре,сложи примерно 50% пясък 30% торф и 20% от твоята пръст,омеси ги добре и покрий с дебелина 20 см.
Всъщност имам около 100м2 за зачимяване и си мислех за 10см слой да насипя (около 10м3) от по 1/3 моя пръст / пясък/неутрализиран торф.
Долу горе се пада да ми докарат по 1 стандартен камион пясък и торф.
Мислех си че 10 см стига, понеже чимовете и те със слой от 3см земя и не ми се вярва корените да отидат по надълбоко от 12-13см...
Чудех се дали не може послойно, мойта пръст отдолу размесена с пясък, а отгоре слой от торф върху който да се полагат чимовете.
Но ако трябва - ще накарам "братчедите" да бъркат и трите компонента. :rolleyes:
Тани - модератор
И аз се замислих снощи , но изчаках и други мнения. Все пак ще си кажа идеята за да я коментирате . Ако се насипе равномерен пласт торф и пясък , а след това се "обърне" почвата с права лопата или вила за обръщане няма ли да се получи достатъчно смесване? Ако не е достатъчно , може да се повтори операцията. Дори може първоначално да се обърне без примесите , за да е по-лесно после. По този начин ще стане смесването на около 20 см дълбочина.
Градинар - специалист
Хората от които ще си купите чима могат да ви доставят и хумус или поне да ви свържат с доставчици.
Купете си направо хубава почва и не се занимавайте с бъркане, пребтркваме, мешане, омесване.
10 см е достатъчно. Все пак отдолу няма бетонова плоча. Но да заравниш терен с насип от 10 см е по-трудна задача.
И последно! За да не отворите догодина тема: помощ - мъх и гъби в тревата. Не прекалявайте с торфа.

Успех! На братчедите, може да ги ползвате после и да ви торят. :toimonster:
titingo - напреднал
pipbel написа:

Всъщност имам около 100м2 за зачимяване и си мислех за 10см слой да насипя (около 10м3) от по 1/3 моя пръст / пясък/неутрализиран торф.
Долу горе се пада да ми докарат по 1 стандартен камион пясък и торф.
Мислех си че 10 см стига, понеже чимовете и те със слой от 3см земя и не ми се вярва корените да отидат по надълбоко от 12-13см...
Чудех се дали не може послойно, мойта пръст отдолу размесена с пясък, а отгоре слой от торф върху който да се полагат чимовете.
Но ако трябва - ще накарам "братчедите" да бъркат и трите компонента. :rolleyes:
Виж сега,можеш да си определиш структурата на твоята почва,от какво е изградена,със тест който можеш да си извършиш и сам у дома ,в една туба се слага почва и вода разклаща се и се оставя да се утаява,след две минути маркираш,след два часа пак и след три дена отново,по този начин си определяш от колко процента пясък,глина и тн. ти е изградена почвата.Това е по памет,за точно как се прави потърси в гугъл.Всичко това го казвам,защото почвата ти може да не е глинеста а достатъчно песъклива.Тогава цялата процедура по носене на пясък,защо да я правиш?

Ако обаче искаш да си внесеш почва,нека пясъка ти да бъде най малко 50-60 процента,другото торф и от твоята.
И да е по малко от 20см, пак ще е по-добре без хич. Но ако предприемеш цялата тази хамалогия по докарване на почва,което си е доста работа,аз бих си сял сам
titingo - напреднал
Градинар написа:

А във фестуката няма нищо лошо! Тя е финна, хубава, вечно зелена тревичка, която издържа засушавания. Чудесно е да присъства във двора ви. titingo сигурно я бърка с троскот /пирей/.
Иначе да, може да си фен!
titingo не я бърка с троскот,наистина е хубава и много финна издържа засушавания,и вечно зелена.Но да ти кажа и че,изисква много малко азот и когато я продават примесена с райграс който изисква тройно повече азот от фестуката,тогава как се наторява ливадата? За да задоволиш райграса,ще пренаториш фестуката или обратно,освн това издържа на засушаване но не издържа така добре на директно слънчево греене по цял ден и ако ливадата ти няма следобедна сянка се скапва през лятото,осен това фестуката както и райграс нямат тази възможност или имат но е много слаба да братят ли как се казва тоест да заемат празното място от умрялата трева,затова всяка пролет и есен трябва да се подсява,за разлика от кентъкиблуграса..
И да ти кажа и още щях да забравя,тя издържа на засушаване,но идва един момент след който директно умира ако няма влага,докато кентъкиблуграс изпада в летаргия и след поливането пак се възтановява.
Това специално за Градинаря.. :-D

Тема "Каква пръст да доставя за райграс / чимове." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: