• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
catpat написа:
Идеята е много добра, за следващия сезон ще я осъществя, но мисля да не я извеждам извън къщата. Имам големи прозорци от юг, през които зимата слънцето влиза много навътре, а лятото от терасите едвам се показва на пода.
Въпросът е обаче, ако оставя панела като пасивен елемент, дали ще е достатъчна само конвекцията или ще трябва да измисля някой голям и ниско оборотен вентилатор. Тия кенове дали могат да се заменят с нещо друго?
Що не пробваш с алуминиеви щори с черен цвят, или по-добре двуцветни- за лято- зима. :? :-D
Кутии в хола на прозореца :? :shock:
nivanov - специалист
Като се замисля - ако смъкнеш броя на колоните наполовина (оставиш между двете колони празно място) и сложиш нещо отразяващо отзад, би трябвало КПД-то да се запази за сметка на броя на кутиите, в момента нагряваш само едната страна, с разстоянието между тях ще грееш и задната ...
Тани - модератор
Мисля си , че енергията от отразената светлина ще е много по-малка от прякото слънчево греене!
naughty - специалист
Тани написа:
Мисля си , че енергията от отразената светлина ще е много по-малка от прякото слънчево греене!
май има в предвид да се сложи станиол отзад за да подгрява и задната стране, както се прави при вакуумно тръбните колектори
stamenov1 - специалист
От известно време събирам кутийките за проекта, но някой знае ли от къде може да се намери селективен черен спрей или боя. Търсих из интернет, но за сега не попадам на нищо.
Отделно "К" стъклото ще подобри ли ефективността. На много от клиповете които съм гледал слагат поликарбонат.
mityom - специалист
мой колега го сглоби но не е сложил вентилатор и термоуправление, но твърди, че разликата вход изход е повече от 40 градуса при добро слънце
Тани - модератор
naughty написа:
Тани написа:
май има в предвид да се сложи станиол отзад за да подгрява и задната стране, както се прави при вакуумно тръбните колектори
Точно това има предвид , но иска за целта да се махнат половината кутийки , за да може слънцето да огрява рефлектора зад кутйиките. Струва ли ти се разумно?
2v6 - майстор
Тани написа:
naughty написа:
Точно това има предвид , но иска за целта да се махнат половината кутийки , за да може слънцето да огрява рефлектора зад кутйиките. Струва ли ти се разумно?
Разумно е, защото колектора ще стане примерно два пъти по-бързо - ще трябва да се изпият два пъти по-малко кутийки :idea:

Основното предимство в използването на отразената светлина е намаляването на загубите - ще бъдат нагрети двойно по-малка площ кутийки, които ще излъчват обратно навън от колектора два пъти по-малко топлина :wink:
Тани - модератор
Сега остана да сметнем дали загубите са по големи от 50% пропуснати ползи и дали рефлекторите няма да отразяват повече енергия навън , отколкото черно боядисаната кутийка. Доста клипчета изгледах и всички са направени по този начин , което всъщност нищо не доказва де! Може и да си прав!
svetliopi44 - Чирак...
Идеята и на мен ми допада ,само дето немисе пие толкова бира ... някакво друго предложение с какво да ги заместим кутииките бира ... :?:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: