Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Тани - модератор
В такъв случай сайдинга не беше лоша идея. Ако поне "вратата" може да стане със завеса ще е по-лесно и евтино , а иначе може и с вратичка тип хармоника.
cenko6 - специалист
[quote="balu"] До сега използвах пердета за баня, но ми омръзна при някой по силен вятър да се обръщат нагоре и ми създават неудобство, защото се вижда от улицата.

Ти колежке в кой край на родината живееш.Не бих отказал при ветровито време да мина по вашата улица.
Колега аз съм една възрастна жена на 56, но ако имаш идея наапиши ми я. Аз понеже съм човек, който пита като незнае. Благодаря
rockwall - майстор
доколкото разбрах това е някакъвкуб от тръби, върху които се крепи варел (или вана - дано не е истинска вана :roll: ), водата в който се нагрява от слънцето

и целта е да се направи някакво прикритие отлюбопитни съседи перде-кириз :roll:

въпроси :

1.Какъв е размера на съоръжението ?
2.Размерът на страната, през която се влиза
3. Тези "стени" трябва ли да са постоянни, защото ако не се ползва непрекъснато, както е случая, може би най-добре е да могат да се слагат и свалят
4. Колко "ветровито" е ? Това има значение, ако ще слагате поликарбонат.
5. Какви пари трябва да струва

Прикачен файл

perde.jpg
perde.jpg (32.1 KиБ) Видяна 4817 пъти
Благодаря, че дори сте го нарисували. Конструкцията е точно такава. Ваната е с тефлоново покритие, но не е истинска. Страните са 2.00 м. високи и две от страните са широки по 1.50 и две по 1.20. Страната през, която се влиза е 1.20. Конструкцията е постоянна зазидана е доста дълбоко в земята. Миналата година мина и нещо като циклон изкорени дървета, свали покриви и плюс това е планинско и много ветровито. Естествено е, че неискам да правя големи вложения, защото все пак е нещо временно. Благодаря ви много.
Разгледах красивите камъни и облицовки и бих искала, ако е удобно да получа повече информация на координатите в сайта ви. Пропуснала съм да кажа на един от колегите, че се намира на 50 км от София, но неможе да се намери без гит.
PCL82 - майстор
Отиваш в някоя фирма за билбордове и ти скрояват парчета с капси и ги завързваш с въженца за тръбите. Вратата може да е пак такава и да се затваря с кукички. Когато те няма го прибираш, за да не се разваля от слънцето. Това е просто и не ти трябват майстори.

Грозен вариант е с кремиковска поцинкована ламарина (ползва се за огради на строежи), хваната с попнитове.

Може да се направи плет от някакви клечки-тип рогозка.

Или да се вземе от някой военен склад в ликвидация брезентово платнище, което да понася вятъра, а вътре да се сложи найлон.

Или да се посадят подходящи храсти наоколо.

Или да намериш доста пластмасови бирени бутилки (кафяви), и да ги нанижеш на въженца през капачката и дъното, които да окачиш горе и опънеш до земята-ще стане стена от бутилки.
rockwall - майстор
страните са 2.00 м. високи и две от страните са широки по 1.50 и две по 1.20. Страната през, която се влиза е 1.20

Идеята с винила е добра, но няма да е много евтина.
Същото може да се направи и с найлон за оранжерии - онзи който е армиран и е на квадратчета - това ще ви е най-евтиния вариант. Купувате си найлон, носите го на майстор, който слага капси и замби или просто му правите дупки и го хващате с тел или каквото решите.

Моето предложение е за Бамбукови щори
(това долу са първите цени,на които попаднах в нета, но може да има и по-евтини по хипермаркетите)
* 60см х 220см - 9.59 лв.
* 120см х 160см - 14.39 лв.
* 130см х 160см - 14.39 лв.

Тъй като височината ви е 2.00, ако трябва да се покрие цялата, ще трябва да минете на единствения вариант, който стига до 2 м , а именно 60х220.
Ако не намерите по-широки щори, можете да сложите по 2 бр 60х220 на стените, които са 1,20 и по 3бр на тези, които са 1,50.
За съжаление този вариант излиза към 90-100 лева, но поне ще е красиво и практично. А и може и да намерите и по-евтини.

Бамбукът е водоустойчив, така че няма да се повредят, отвън няма да се вижда нищо и единственият проблем, за който се сещам е, че ще е ветровито, но се предполага, че не се къпете в студено време на двора.

Щорите можете да хванете горе за тръбите с опашки за стягане на кабели (свински или миши опашки) или просто с тел. Тъй като щорите, които намерих са с 20 см по-дълги, можете да ги затиснете отдолу с тротоарна плочка или камъни. Врата няма да ви трябва в този случай, защото щорите се навиват.

Единственият проблем ще е, как да се закрепят и към вертикалните тръби, за да не се отварят оттам, ако духне вятър, но мисля, че с едно въже, завързано около 3 те стени (без тази за влизане) ще се получи достатъчно стабилно.

Прикачен файл

banya.jpg
banya.jpg (44.72 KиБ) Видяна 4729 пъти
rockwall - майстор
Друг вариант, за който току що се сетих е СТРЕЧ ФОЛИО + ТИКСО + щори на стената за врата.

1 руло СТРЕЧ ФОЛИО (найлоново фолио, с което се увиват палети или опаковки) е около 10 лв и е предостатъчно за целта.

С него можете доста добре да увиете 3те стени, без тази за влизане, а на нея можете да сложите 2 щори и така цената на упражнението ще е към 30 лв.

Тема "Съвет за облицовка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: