Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ra4o - специалист
Отдавна не съм писал тук, но вече натрупах достатъчно впечатления. С две думи: много гори този котел, бре. :? Движим се малко над 1 т на месец.
Значи, ако работи цял ден 1 чувал Донбас си заминава, а това са 50 кг или 12 лв. Малко множко ми идва. Като го заредя хубаво и вдигне 70 гр. може да изкара около 7-8 ч, но след това му слагам още по 3 лопати няколко пъти. Последно въглища слагам преди да легна около 22 ч и сутрин няма никой.
Как е при вас? Дайте повече инфо за разхода Ви до този момент или за начина на зареждане и времетраенето на горенето.
null - специалист
Аз както писах по-нагоре го паля два пъти на ден.
Котела е 40KW, но не го натоварваме за сега защото е предвидено да се включи още един етаж и два бойлера. т.е консумираме половината :)
Няма терморегулатор за помпата - тя работи непрекъснато. Затворена система.
Паля го сутрин в 7. Зареждам около 1,5 кофа (поцинкована 15л) въглища. Черни. Тъй като котела е дълъг го паля с предно горене. Гори отпред назад. Не затварям димната клапа. Гори до около 17ч. В 19ч. температурата на водата според времето е 25-30 градуса.
Така го паля и вечер за два месеца и половина непрекъснато съм изхарчил около два тона и половина въглища. Дърва почти не използвам.
До котела съм си сложил едно канче с нафта и като си нацепя трески ги оставям там да се киснат. Слагам отпред малко въглища. Върху тях няколко от тия трески. Отгоре насипвам още въглища, но така че да се виждат треските отпред за да мога да ги запаля. Насипвам целия котел по дъното с по-едри парчета, отгоре по ситното и заравнявам.
Не слизам в мазето до следващото палене.
ra4o - специалист
А малката вратичка с верижката почти затворена ли стои? Аз моят го пълня доста в началото най-малко 3 кофи (ориентировъчно, защото го насипвам с лопатата), но като падне до 45-50 гр. му слагам още три лопати. Т.е. не го чакам да изгасне, за до изчистя и да го паля на ново.
null - специалист
Вратичката той сам си я затваря та чак чувам как свисти това дето все пак успява да влезе
Здравейте колеги!
Доста съм научил от форума. Котела ми е 35кв. отоплявам един етаж, втория надявам се следващия отоплителен сезон. Нямам изолация, защото стените са ми около 50см с мазилката. Тази година за първи път се отоплявам с парно, мисля че общо за 2та етажа са около 140 ребра с две лири. Този котел много фра дава на въглищата, имам предвид че с пепелта си заминават Имам няколко въпроса, незнам дали тук е местото, но ще пробвам.
За какво служат скоростите на помпата?
Има ли значение като разход на въглища дали отоплявам един или два етажа?
valto4377 - напреднал
За мен затварянето на клапата на комина има голямо значение.Оставям за 10 -15 минути въглищата да се разгорят след това затварям клапата на комина почти докрай ,на сутринта радиаторите са топли/помпата не е изключила /и има жар в котела.Слагам му половин кофа и т.н. парното не се гаси само когато го изпусна и го забравя.Разход 2-3 кофи на денонощие за 70 кв.м зависи колко е студено.
fbr - майстор
valto4377 написа:
.Разход 2-3 кофи на денонощие за 70 кв.м зависи колко е студено.
Това се равнява на разход межди 9 и 12,5 лева на ден, или между 270 и 370 лева на месец. Ти с това хвалиш ли се, или се оплакваш?
filmatoplo - майстор
Рачо твоя Виадрус как се води по табелка -У22Д или У22Ц , за въглища У22Ц са с по малък отвор на камерата .
srusev - специалист
ra4o написа:
ако работи цял ден 1 чувал Донбас си заминава, а това са 50 кг или 12 лв.
Приятел какви са тези чували по 50 кг., аз от местното топливо взимам макс 22-25кг./ч.
bulhomes2 - майстор
Палеонтолози наизлязоха....

Някога се топлех с въглища. С брикети можех да го направя с по едно зареждане сутрин и едно вечер без да гасне, но с донбаските не може.

Тема "Как да подържаме вечен огън?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: