• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kolumba83 - помощник
Здрвейте, интересува ме дали ще тръгне тази отоплителна система. Малко пояснение ще дам за нея: котела е 24 киловата, тръбите от котела до колекторите са 2 цола, колекторите са правени пак от тръба 2 цола със щуцери където ще се свързват девет извода с тръби Ф18 с алуминиева вложка за 6 радиатора, 2 лири и един бойлер.Тръбите с алуминиевата вложка минават по пода на втория етаж.
Питам дали ще се завърти водата заради чупката които правят тръбите, с алуминиевата вложка, от колекторите към радиаторите (по скоро дали студената вода която се връша от радиаторите ще се качи в долния колектор, който всъщност е студения, и тогава да се спусне надолу към помпата във вертикалния щранг.). Разстоянието от пода до долния колектор е около 25 сантиметра и 20 сантиметра е разстоянието между двата колектора.
Ако зависи от помпата, каква помпа ще ми препоръчате и правилно ли е свързан разширителния съд. Ако все пак не зависи от вида на помпата моля да ми препоръчате накаква.
Прилагам и елементарна схемичка.

Прикачен файл

a.JPG
схемата
a.JPG (20.56 KиБ) Видяна 3295 пъти
Последна промяна от kolumba83 на нед мар 06, 2011 8:53 pm, променено общо 1 път.
kolumba83 - помощник
защо не пишите бе хора. Няма да ви изям. Помагайте нали за това е форума.
Bobivan - специалист
да,25/6 на Грундфос!
naskov - майстор
След като има помпа ще работи :wink:
sian - специалист
kolumba83 написа:
Здрвейте, интересува ме дали ще тръгне тази отоплителна система. Малко пояснение ще дам за нея: котела е 24 киловата, тръбите от котела до колекторите са 2 цола, колекторите са правени пак от тръба 2 цола със щуцери където ще се свързват девет извода с тръби Ф18 с алуминиева вложка за 6 радиатора, 2 лири и един бойлер.Тръбите с алуминиевата вложка минават по пода на втория етаж.
Питам дали ще се завърти водата заради чупката които правят тръбите, с алуминиевата вложка, от колекторите към радиаторите (по скоро дали студената вода която се връша от радиаторите ще се качи в долния колектор, който всъщност е студения, и тогава да се спусне надолу към помпата във вертикалния щранг.). Разстоянието от пода до долния колектор е около 25 сантиметра и 20 сантиметра е разстоянието между двата колектора.
Ако зависи от помпата, каква помпа ще ми препоръчате и правилно ли е свързан разширителния съд. Ако все пак не зависи от вида на помпата моля да ми препоръчате накаква.
Прилагам и елементарна схемичка.
Защо не я направиш гравитачно, няма помпи няма акомулатор, независим си.
kolumba83 - помощник
за гравитачно трябва да сваля колекторите долу на земята ама вече са фиксирани за плочата. Пък с помпа не е ли по-добре, като изключим евентоално спиране на тока.
Благодаря на отзовалите се.
Ще чакам още мнения ако имате друго предвид.
filmatoplo - майстор
Гравитачно няма да стане с тези тръби, тоест така колекторно,за гравитачно почти не останаха майстори, моите от които съм се учил са на 70 години вече. :wink:
maxuel82 - специалист
Гравитачното си е направо отживелица бре ! Имам един познат с гравитачно който си сложи помпа защото бавно му загряваха радиаторите :wink:
maxuel82 - специалист
kolumba83 написа:
където ще се свързват девет извода с тръби Ф18
Питам дали ще се завърти водата заради чупката които правят тръбите, с алуминиевата вложка, от колекторите към радиаторите
Защо си сложил ф18 :? мисля че фитингите за тях бяха по-скъпи !Не е грешка но и ф16 ще ти вършат работа освен ако не захранваш консуматори с мощност по-голяма от 3 kW на един кръг ! Чупката не пречи аз какви чупки направих и няма проблем иначе и аз се притеснявах отначало дали ще циркулира добре водата но засега няма проблем ! Чупките са проблем ако се сплеска тръбата в участъка на чупката :wink:
sian - специалист
[quote="maxuel82"]Гравитачното си е направо отживелица бре ! Имам един познат с гравитачно който си сложи помпа защото бавно му загряваха радиаторите :wink:[/quote
Нещо не е както трябва за да не циркулира гравитачно.
  • 1
  • 2

Тема "ще работи ли тази система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: