• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
RC написа:
П.П. Когато щепсела е несиметричен (като в английския стандарт), дори и при двупроводно захранване на дадена битова техника - телевизори, DVD-та и др. , нулата винаги ще се оказва на "правилното" място. Което е и смисъла на съществуването на такъв стандарт.
Хубаво си пояснил "смисъла", ама защо ли нещо не ми го побира акъла - че той щепселът сигурно е по скъп от третото жило?
Пък и дотук не видях щепсел за двупроводен шнур - да спестят поне и щифта, пък и да си карат все двупроводно. :?
По-скоро е традиция някаква, според мен.
RC - специалист
8180 написа:
....Хубаво си пояснил "смисъла", ама защо ли нещо не ми го побира акъла - че той щепселът сигурно е по скъп от третото жило?
Пък и дотук не видях щепсел за двупроводен шнур - да спестят поне и щифта, пък и да си карат все двупроводно. :?
Не схванах особенно смисъла на коментара ти, но може да поразгледаш различните типове.
8180 - майстор
RC,
Малко се отклоняваме от питането, ама да поясня, пък ще съм благодарен за разяснение, ако греша.
От теб разбирам, че съответните контакти се свързат по строго определен начин. На първо гледане - все тая. У нас нито са несиметрични щепселите, нито контактите са свързват строго еднакво (то и няма смисъл), а не сме се изтепали.
Дотук - нищо ново. И в Англия би могло да е така.
Допълнително поясняваш защо не е така и защо са предвидени ДВЕ мерки - несиметричен контакт и норма за свързването му.
Недоумението при мен идва от това, че "смисълът е да може да се направи ДВУПРОВОДНО включване на уред със зануляване", което (по мои очаквания) вече отдавна е забравено по света. Не виждам и някаква икономия от цялото това упражнение.
Отделно, от "игра" с преходници и щепсели, често по-габаритни от самото изделие, правила за достъп до инсталациите и под., съм останал с впечатление, че там нещата са по-изчистени и строги.
Та затова го отдавам на "традиция" или др. неелектротехнически причини, а може да не отчитам нещо. :)
RC - специалист
8180, въпроса в началото на темата беше:
...има ли изисквание фазата и нулата да са фиксирани позиции,като примерно на десния щекер в контакта е фаза а на левия нула...
Отговорил съм на този въпрос - да, има на определени места по света.
Наличието на подобни стандарти може да (и е) е свързано със стандартите по които се прави другата техника, така че тя да е безопасна.
Няма да коментираме техники които не са галванично разделени от мрежата макар, че такива все още се ползват и у нас.
Дори и при двупроводно свързване и трансформаторно (и/или "импулсно") захранване на всяка една техника има връзка м/у вторичната ("студена/cold") и първичната ("топла/hot") "маса".
Когато при двупроводно свързване не е ясно какво ще се озове на "масата/шасито" се правят едни "фокуси" с два високоволтови кондензатора с малък капацитет и връзката от студената маса е към тяхната средна точка.
Така че и от електротехническа гледна точка има смисъл в съществуването на подобни стандарти АКО те се спазват по цялата верига - начин на изграждане на мрежата, начина по който се произвежда техниката предназначена ЗА ТОЗИ пазар.

Така, че традициите не са лошо нещо когато са премислени, те в никой случай не вредят.

П.П. Често ми се налага да се "ровя" във всякакви битови техники дошли и от острова.
Дори и китайските такива които са били предназначени да бъдат продадени там винаги са с щепсел Type_G/ British при който най-много да са икономисали метала на третия щифт (когато е двупроводна/монофазна). Другия край на кабела в самата техника или е запоен или е на куплунг който не може да бъде обърнат и винаги "жилото" което е към горещата маса отива на щифта на щепсела маркиран като "N".
valentino76bs - майстор
RC написа:
Те са в различни варианти в зависимост от буквата накрая.
При евопейските също има вариант където стърчи един шиш за зануляването и прави несиметричен шепсела на т.н. "шуко".
ВЪЗМОЖНО е този уред да тества само контакти свързани по ТN S система.,или просто да е развален /не ми се вярва/,ще проверя как са другите уреди и ще пиша иначе е удобен уред, компактен добре ,че не съм го ползвал досега :).

п.п. RC можеш ли да го направиш,да работи така както трябва.
sirko - специалист
За англииските не съм 100% убеден но по стандарт фазата е от дясно, много от уредите имат бушон в самия щепсел. Ето един разглобен

Изображение

Изображение
fikata - майстор
[quote="sirko"]За англииските не съм 100% убеден но по стандарт фазата е от дясно, много от уредите имат бушон в самия щепсел.
В английските контакти има и бушон.За щепселите не съм сигурен,защото електроуредите за триполюсен щепсел се продават без такъв.Ти си го купуваш отделно според контактите ти..
mirk - майстор
valentino76bs написа:
/**Питам защото този тестер показва размяна на фаза и неутрала,а пък е като обикновен щепсел.
Щото тъпите китайци гледат да направят икономия от всичко. Схемата на тестера е само една за несиметричните стандарти а се изхитрили и му сложили и щепсел шуко.

Що се занимаваш с тоя боклук, дори една пробна лампа ще ти свърши по добра работа. Пък ако искаш и щепсел и сложи.
valentino76bs - майстор
mirk написа:
valentino76bs написа:
/**Питам защото този тестер показва размяна на фаза и неутрала,а пък е като обикновен щепсел.
Щото тъпите китайци гледат да направят икономия от всичко. Схемата на тестера е само една за несиметричните стандарти а се изхитрили и му сложили и щепсел шуко.

Що се занимаваш с тоя боклук, дори една пробна лампа ще ти свърши по добра работа. Пък ако искаш и щепсел и сложи.
Бъркаш се китайците са много умни даже,и са светлинни години напред от нас.Аз съм тъп ,че не го пробвам като го упувам.Уж ''MASTECH'' я....ама ще го направя,мисля тука една магария :),ще видим дали ще стане.
mirk - майстор
Прав си по умни са от нас щом успяват да ни пробутат калпавата си стока. MASTECH не е нарицателно за качествено изделие.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно тестер на контакти MASTECH MS6860D." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: