• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Не бе хора!
Целта е не да я продавам а просто да ползвам мрежата като буфер, от нея да черпя и да връщам. С моите 200W дето ще им подам Да не би да захраня целия квартал. Трафопоста е 400kW :shock:
Идеята ми е да не ми остава неопълзотворена енергия, да върти по-бавно електромера или да върне малко. Че няма да ми покрие сметката за ток е ясно. Какви разрешения, какви глупости?
nik80 - специалист
сложно е да се прави, скъпо е да се купи, според мен не си заслужава да се прави синхронизирано с мрежата за толкова малка мощност, по скоро с реле да превключва автоматично за консуматори които не им пречи прекъсване за части от секундата, ако има консуматори на 12 волта без трансвертер още по добре, примерно ако вече са монтирани лунички на 12 волта, но пак трябва да се направи сметка, колко ще е далаверата и ако има изобщо
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Не бе хора!
Целта е не да я продавам а просто да ползвам мрежата като буфер, от нея да черпя и да връщам. С моите 200W дето ще им подам Да не би да захраня целия квартал. Трафопоста е 400kW :shock:
Идеята ми е да не ми остава неопълзотворена енергия, да върти по-бавно електромера или да върне малко. Че няма да ми покрие сметката за ток е ясно. Какви разрешения, какви глупости?
Мисия невъзможна! До колкото ми е известно новите електромери не стават за целта, но не съм 100% сигурен. По-добрия вариант е да ползваш остатъчната енергия за затопляне на вода например. Но най-доброто си е акумулатора все пак.
nik80 - специалист
дори да се направи синхронизирано при 200 вата изобщо няма да стигне до електромера, ще се изразходи от консуматорите в къщата, смятал съм средната мощност на нашата къща за денонощие е около 850 вата, пикова около 4 киловата вечер, и минимална през нощта 200-400, така че денонощно консумираната енергия ще е повече и няма да има какво да връща, но за такава малка мощност не знам дали си струва синхронизирано, и сложно и скъпо
edemy2001 - специалист
От този http://www.anteni.biz/anteni/my_files/kWperday.xls линк можете да си свалите една табличка с която да пресметнете приблизителната си домашна консумация на електроенергия и да видите колко дават приблизително вятърните генератори при съответния вятър. Ако някой има забележки по таблицата - приемам мнения! :)
edemy2001 - специалист
Очаквах повече критика към таблицата... :?
dj_marti79 - специалист
От таблицата става ясно че при 3м/s производството е около 10%, а при 4м/s около 20%. Вижда се още, че малките генератори работят по зле при слаб вятър.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
От таблицата става ясно че при 3м/s производството е около 10%, а при 4м/s около 20%. Вижда се още, че малките генератори работят по зле при слаб вятър.
Благодаря за коментара. Не бях се замислял за по-ниската ефективност на по-малките генератори при слаб вятър! Ето че научих още нещо! :)
nik80 - специалист
edemy2001 написа:
Очаквах повече критика към таблицата... :?
решихме да те съжалим за да не се отчайваш и да продължаваш напред :)
иначе аз забелязах че са въведени стойности, няма формули за изчисление, от което си помислих че са предположения, което пък от своя страна не е грешно щото съвсем малко по различна перка ще внесе повече грешка от предположенията, което пък говори че няма смисъл от прекалено много сметки по добре да се действа по задачи :)

иначе за малките перки - гледах едно клипче за тест на перки за малки самолетчета, вие си правете изводи за генераторите, там правеха тест, един и същи двигател работи на максимална мощност, перка да кажем 20 см работи на оборотите на двигателя и се монтира директно, и да кажем прави тяга 1 кг, на същия двигател слагат перка 30см, тя иска по ниски обороти и се слага редуктор, със същата мощност подавана на двигателя, вече има тяга 1.5 кг , цифрите не си ги спомням точно но беше нещо от сорта
верно това не е генератор, но могат да се правят обратни изводи

моя извод е че по голяма перка на по ниски обороти с редуктор е по ефективна от малка перка на високи обороти без редуктор
edemy2001 - специалист
Да, в първата част на таблицата са стойности, които са изчислени предварително при 40% ефективност на перката (максималното възможно е 48%), което се отнася фактически за добре изработена перка. В този смисъл таблицата съм я правил за лично ползване! :wink:
моя извод е че по голяма перка на по ниски обороти с редуктор е по ефективна от малка перка на високи обороти без редуктор

Не съм сигурен за това. Струва ми се, че загубите в мултипликатора ще са по-големи от другите ползи.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: