• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
А сега другия- бобивг , да се скрие . :wink:
Тани - модератор
BobyB, явно нямаш големи южни прозорци :? Не ми се вярва двама съфорумници да ме лъжат , при положение , че ми препоръчват да си направя и аз водно подово!
filmatoplo , зависи от изолацията на къщата дали ще е достатъчно само водно подово! Не могат да се дават универсални съвети ! При една ситуация става , при друга - не!
BobyB - специалист
Тани написа:
BobyB, явно нямаш големи южни прозорци :? Не ми се вярва двама съфорумници да ме лъжат , при положение , че ми препоръчват да си направя и аз водно подово!
filmatoplo , зависи от изолацията на къщата дали ще е достатъчно само водно подово! Не могат да се дават универсални съвети ! При една ситуация става , при друга - не!
Напротив, имам, но при 10 см изолация и другите ишерети плюс 25 см тухла и мазилка, дебелината на стената става около 40 см, а прозореца е в средата и. При тая дебелина и високо слънце през лятото, се получава малко ефект на козирка, аз мислех да правя козирка, но изглежда няма нужда. Най-топло е било около 27 градуса вътре при 43 навън миналото лято, без охлаждане. Само на третия етаж стигаше до 28, дори 29, въпреки че стрехата на покрива скрива и съм сложил 30 см вата на тавана.... Пак е ок.

А що се отнася до изолацията, едно че сегашните стандарти вече изискват топлопроводимост на стените максимум 0.35, което вече не може да се постигне с 5 см, а поне с 8 или нагоре, второ, разликата в цената на 5 см стиропор спрямо 10 см е 4-5 лв на квадрат. Какво пестим тук?
Всяка нова къща би трябвало да има поне 10 см изолация на стени за мен. Аз даже съжалявам, че не сложих 15 примерно. Енергията непрекъснато поскъпва напоследък, във всичките и форми...
А за стари къщи без изолация е ясно че водно подово трудно ще свърши работа. То всичко трудно ще свърши работа, по-точно ще свърши някаква, ама сметките ще са главозамайващи.
Последна промяна от BobyB на вт мар 08, 2011 2:31 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Да де, до 120 вата на квадрат топлозагуби може да се покрият с водно подово спокойно , без друг источник на топлина.1 метър тръба дава около 20 вата топло при спазена изолация .
kalin72 - майстор
BobyB написа:
kalin72 написа:
Цената на подово отопление Джакомини, което обявиха от фирма Тератерм, е около 50-60 лева на квадрат. Има вариант да не си купуваш скъпите изолаторни плоскости, 18 лева на квадрат, а да сложиш Фибран, и да изрежеш улеите за тръбите.
Подовото е с ниска температура, защото топли на краката, и така ужким ти е топло на цялото тяло, при по-ниска температура на околния въздух, 19-20 градуса, срешу 22-23 при отопление с радиатори.
Както казах и в други теми, аз също съм пред дилемата подово или радиатори......
Глупости, как ще режеш километри улеи. Просто се слага метална мрежа фи 4, 20 на 20 отгоре, и се привързват тръбите към нея. Така мрежата армира и замазката впоследствие.
Не искам замазка, а сух под...това е проблема :)
filmatoplo - майстор
Над тръбите какво има като завършек на сухия под :?
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
Ще има ламинат.
Все още не съм решил дали да правя подово, или направо с радиатори....разликата в цената ще инвестирам в слънчеви колектори.
Тани - модератор
kalin72 написа:
filmatoplo написа:
Ще има ламинат.
Все още не съм решил дали да правя подово, или направо с радиатори....разликата в цената ще инвестирам в слънчеви колектори.
Разликата от кое? Не излизат ли на една цена?
kalin72 - майстор
Ами не, подовото е около 50-100 лева на квадрат, имам 35-40 квадрата.
filmatoplo - майстор
Няма лошо и така да се направи , има специални плоскости с отражателна лента от фолио с улей за полагане на тръбата , по края с извивки за завоите.Не питай за цената , а тропни по масата като мъж и го направи щом искаш.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13

Тема "Нова къща и възможностите за отопление?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: