• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dimonrb - специалист
Привет на всички и извинения за голямото забавяне, но бях на ски ваканция и умишлено не си бях взел компютъра.
Значи, преместих въздушния датчик в хола без никакви съпротивления. Резултата е, че си поддържа зададената температура +1С в хола (бях го оставил на 20С на дистанционното) а по стаите около 22С понеже термоглавите са сложени на 3. Нямям преки наблюдения върху консумацията, но бабата и дядото (обитаваха ни къщата и ни гледаха децата докато бяхме на ски) казаха, че през деня радиаторите са били студени а е било доста топло в къщата поради слънчевите дни.
Днес като се върнахме се хванах и сложих двойнотарифен електромер и го засекох към 22:00 часа. Утре след 22:00 ще публикувам консумацията за 24 часа пък да видим какво ще покаже.
hladnia - специалист
Dimonrb написа:
Резултата е, че си поддържа зададената температура +1С в хола (бях го оставил на 20С на дистанционното) а по стаите около 22С понеже термоглавите са сложени на 3.
Днес като се върнахме се хванах и сложих двойнотарифен електромер и го засекох към 22:00 часа.
Температурата 22С добре ,НО термоглавите на 3 за 40-50С вода мисля че е малко. :?
Защо не ги сложиш поне на 4-4,5 ?
Браво за отделния ел.мер =D> за да се види реалния резултат. :roll:
Dimonrb - специалист
Ами термоглавите си вършат работата и така в смисъл, че в стаите си е топло. Иначе ето консумацията за 32 часа само от термопомпата:
Външна температура в 22:00 около -2С.
6.03. Нощна - 14кВ;
7.03. Дневна - 36кВ;
Външна температура в 22:00 -5С
7.03. Нощна - 19.5кВ;
Струва ми се, че е множко...
naughty - специалист
е множко е. моята за последните 32 часа е изгоряла 30.66Kw/h
Dimonrb - специалист
Ще го оставя да поработи така 3-4 дена (за по точна статистика) и пак ще размествам датчици и температури :)
2v6 - майстор
naughty написа:
А колко топлина е произвела?
naughty - специалист
2v6 написа:
naughty написа:
А колко топлина е произвела?
поддържам 20 градуса в къщата

трудно е да се премери произведената топлина, тъй като имам и бойлер към системата. не съм слагал и водомер за да се отчете количество вода, разлика между влизаща и връщаща се. имам само консумирана ел мощност и 6 температури на различни елементи от системата.
STO-YAN - специалист
Здравейте на всички.
Аз нямам ТП. Нека да стъпим обаче на здравите разсъждения:
Ако имаме някакъв източник на енергия, котле на твърдо гориво, или електро-котел,какво управляваме?
Управлява се топлоносителя-вода, антифриз и т.н. Термо-главите на радиаторите са необходими за конкретно помещение!
В случая с ТП, управляваме температурата на топлоносителя/вода/ и следим температурата в ТО. По статистика до сега,
трудно се достигат температури от и над 60 градуса с ТП. Това налага, избора на отоплителните тела да е съобразен с
температурата на топлоносителя. С най-ниска температура и с добър ефект, работи подовото, после са водните конвектори,
/преработени вътрешни тела на климатици/, панелни радиатори и друго-няма, не е измислено. Не ми е ясно, защо се изместват
"въздушните" датчици от ТО? Повече отопляема площ- повече енергия, в природата "вакуум"-няма! Преди време, замерих температурата на тръбата, непосредствено след компресора, на климатик 12-ка
Прикачен файл:
04022011076.jpg
Mоя извод е, че много добре е необходимо да се изолират топлоносителните елементи, за да не губим енергия! Много е важно
и какъв обем топлоносеща течност ще загряваме. Повече течност- повече енергия. Необходимо е само да се "центрова" добре
ТП, датчиците на ТО, изолацията на тръби и ТО и вече от софтуера ще зависим до колко ниска външна температура ще има
СОР на МАХ. Ако нещо бъркам, моля да ме поправите! Още нещо не съм на ясно: Ако загряваме буферен съд/акумулатор на топлина/, може би по-рядко ще включва ТП, за да допълни температурата в акумулатора. Може би с малко помощ и на
Антон ВМ ще сме по-близко до истината! Успех!
2v6 - майстор
STO-YAN написа:
Здравейте на всички.
Аз нямам ТП. Нека да стъпим обаче на здравите разсъждения:
Ако имаме някакъв източник на енергия, котле на твърдо гориво, или електро-котел,какво управляваме?
Управлява се топлоносителя-вода, антифриз и т.н. Термо-главите на радиаторите са необходими за конкретно помещение!
В случая с ТП, управляваме температурата на топлоносителя/вода/ и следим температурата в ТО. По статистика до сега,
трудно се достигат температури от и над 60 градуса с ТП. Това налага, избора на отоплителните тела да е съобразен с
температурата на топлоносителя. С най-ниска температура и с добър ефект, работи подовото, после са водните конвектори,
/преработени вътрешни тела на климатици/, панелни радиатори и друго-няма, не е измислено. Не ми е ясно, защо се изместват
"въздушните" датчици от ТО?...
При мен и в двата случая (газов котел или термопомпа) работата се определя от стаен термостат.
Случва се тези дни през деня по-няколко часа котела да не работи защото в стаите е топло - над 22 градуса.
Според теб грешно ли ми работи отоплението :?:

Водата се загрява колкото може. Котела е настроен на 60, но трудно преминава 45. При работа на термопомпа 41-42.
STO-YAN - специалист
А, има ли буферен съд?
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: