• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
noemis - напреднал
filmatoplo написа:
До сега мостчето е правело така , за броя на глидерите да споменавам ли.
Какво за броя на глидерите?
LazarGanev написа:
Ако мощността на радиаторите е по-малка от минималната на котела стайния термостат нищо не помага, даже може да се каже че пречи, защото кара котела веднага да пали след всяко спиране, защото не си е свършил работата - стаята е студена.
В настройките пише, че може да се наглася минималното време след като е изключил кога пак да се включи или и това няма да помогне.
2v6 написа:
Че е по-добре да сложиш един китайски термостат преди да се коментират останалите неща.
Сметни колко време ти е отишло да пишеш тук откак ти казаха да сложиш стаен термостат - сигурно 2-3 надници си загубил вече :)
Ами ще трябва да сложа термостат.
Bulgaria Therm - специалист
filmatoplo написа:
В случая какво точно ще направи стайния термостат . :? за седмичен програматор ли говорите или обикновен стаен .
И най-обикновен да е пак ще доведе до икономия, защото при достигане на зададената температура, котелът ще излезе от режима Х-минути работи - 3 минути почива и така цял ден. И ще включи отново, когато температурата в помещението падне под зададената, а то пък зависи от изолации и тн., но във всички случаи е мнооооого по-дълго, от времето на закъснение на котела, ако няма термостат.
Ако е седмичен - още по-добре. От 8 до 17 часа, ако няма никой в къщи за какво да ми работи котела. Ще му кажа, че си идвам в 18,30 и той ще се включи точно толкова по-рано, така, че като се върна да имам температурата, която искам.
LazarGanev - "Велик майстор"
Вчера като бях на един оглед в едно жилище ми направи впечатление работата на котела в съседния апартамент, тъй като терасите са долепени и се виждаше по парата от комина как котела пали, работи 1-2 минути и после почива пак толкова време. Ако започнем работа на този обект със сигурност ще се заинтересувам колко му е разхода и ще погледна (ако собственика иска) какво може да се направи. Понеже темата за цъкането на котлите (честото вкл/изкл) е много актуална и важна, но и много оспорвана, а в същото време почти няма написана информация за нея ще си позволя да дам линк към същия проблем, обсъждан по същото време в подобна тема в друг форум. Информацията е съвсем прясна и директно от извора. Потребител е направил експеримент за рабора на котела в 2 различни режима, зададени от стайния термостат. Единият режим е он/офф, при който котелът работи до достигане на стайната температура и тогава изключва. Пр този режим котелът работи продължително време и после почива продължително. Вторият режим е "пропорционален на времето" - при който котелът работи почива на по-кратки интервали, явно командван от таймер в термостата - може би за по-голям комфорт- да не остава помещението без отопление по-продължително време. Ето линк към темата:
http://forum.setcombg.com/index.php/top ... #msg477974
Здравейте специалисти,
Включвам се във форума преди да съм се газифицирал, а не след това понеже не искам да добавям радиатори или да смяням котел след като съм изпитал на гърба си проектантски грешки. За това моля по отрано за съвет и дискусия. В момента се отопляваме две домакинства с един котел на твърдо гориво. Смятаме следващия отоплителен сезон да минем на газ, поради заболяване на „огняра” – баща ми. Отоплителната инсталация ще преработя тотално. Отоплявам две жилища с по 65 м2 чиста площ + една мансарда 35 м2 или общо 165 м2. Инсталираната радиаторна мощност ще бъде: (пиша ще бъде защото в момента не е точно така)
1. За жилище 1 - 65 м2 - алуминиеви радиатори 5100w + чугунени 6400w =11200 +1800w алуминиеви за стилбище което е извън квадратурата от 65м2. Общо 13,3 KW. Жилището се обитава целодневно – пенсионери.
2. За жилище 2 – 65 м2 – алуминиеви 1700w + чугунени 4500w + конвектор 4700w, 35м2 мансарда – алуминиеви 5200w. Общо 16,1 KW. През деня сме на работа и жилището се обитава след 17:00ч и до 07:00ч, а мансардата се ползва само в събота и неделя (и то не всяка) когато дъщерите ми, които са студентки се приберат от София.
Тръбната разводка в жилище 1 ще бъде магистрална, с медни тръби от ф15 до ф22 или 28, а жилище 2 с колектори и ал вложка. Радиаторната мощност е изчислявана при ∆t=60, а потребността на всяко помещение средно при 65w/m3, съобразявайки се с изложението на помещението, дограмата и изолацията. Къщата има частична изолация, двете семеиства обитаваме втори и мансарден етаж, първия етаж е отопляем от други.
Водата в системата ще бъде 90+70=160л.
Въпроса ми е:
1. един или два газови котела?
2. Ако е с един котел как да се ограничи отоплението когато сме на работа, а другото жилище както опоменах се обитава целодневно ?
3. Как ще се отрази на ефективноста на системата комбинацията от алуминиеви, чугунени радиатори и конвектор, магистрална и колекторна система?
4. Дали да не добавя пропорционално по още няколко глидера, тъй като ∆t реално мисля че ще бъде по-близо до 50, отколкото до 60°С ?
Надявам се „водещите” в този форум да приемат присърце моя зов за помощ и да получа компетентни съвети и напътствия. Благодаря предварително.
2v6 - майстор
jorogm написа:
Здравейте специалисти,
Включвам се във форума преди да съм се газифицирал, а не след това понеже не искам да добавям радиатори или да смяням котел след като съм изпитал на гърба си проектантски грешки. За това моля по отрано за съвет и дискусия. В момента се отопляваме две домакинства с един котел на твърдо гориво. Смятаме следващия отоплителен сезон да минем на газ, поради заболяване на „огняра” – баща ми. Отоплителната инсталация ще преработя тотално. Отоплявам две жилища с по 65 м2 чиста площ + една мансарда 35 м2 или общо 165 м2. Инсталираната радиаторна мощност ще бъде: (пиша ще бъде защото в момента не е точно така)
1. За жилище 1 - 65 м2 - алуминиеви радиатори 5100w + чугунени 6400w =11200 +1800w алуминиеви за стилбище което е извън квадратурата от 65м2. Общо 13,3 KW. Жилището се обитава целодневно – пенсионери.
2. За жилище 2 – 65 м2 – алуминиеви 1700w + чугунени 4500w + конвектор 4700w, 35м2 мансарда – алуминиеви 5200w. Общо 16,1 KW. През деня сме на работа и жилището се обитава след 17:00ч и до 07:00ч, а мансардата се ползва само в събота и неделя (и то не всяка) когато дъщерите ми, които са студентки се приберат от София.
Тръбната разводка в жилище 1 ще бъде магистрална, с медни тръби от ф15 до ф22 или 28, а жилище 2 с колектори и ал вложка. Радиаторната мощност е изчислявана при ∆t=60, а потребността на всяко помещение средно при 65w/m3, съобразявайки се с изложението на помещението, дограмата и изолацията. Къщата има частична изолация, двете семеиства обитаваме втори и мансарден етаж, първия етаж е отопляем от други.
Водата в системата ще бъде 90+70=160л.
Въпроса ми е:
1. един или два газови котела?
Един котел е по-евтин от два. С два котела е по-добре.
jorogm написа:
2. Ако е с един котел как да се ограничи отоплението когато сме на работа, а другото жилище както опоменах се обитава целодневно ?
С програматор и вентил.
jorogm написа:
3. Как ще се отрази на ефективноста на системата комбинацията от алуминиеви, чугунени радиатори и конвектор, магистрална и колекторна система?
Няма да се отрази.
jorogm написа:
4. Дали да не добавя пропорционално по още няколко глидера, тъй като ∆t реално мисля че ще бъде по-близо до 50, отколкото до 60°С ?
Би ли разяснил по-подробно какво мислиш?
Би ли разяснил по-подробно какво мислиш?
Благодаря за конкретните оговори, колега. Просто исках да се застраховам относно радиаторна мощност.
noemis - напреднал
Сложих термодатчика. Котлето не се включва за много дълго време.
За тази зима толкова ;)
Искам само да попитам за следващата ;)
Разбрах, че трябва да добавям глидери. В момента имам 35 глидера по стайте Global Mix 500. За тях дават на глидер 156 вата. Ако си купя глидери с височина 800 дали ще се оправи положението. Global mix 800 го дават 229 вата на глидер т.е. при мен 35*229 = 8015 + 500 за лирата и ще мине минималната мощност на котлето.
Дали така ще стане?
Тези мощности за при температура 90*С, каквато котелът не може да даде. При 75*С мощността на радиаторите е с около 20% по-ниска, така че пак ще имаш нужда от още малко добавка, но си на прав път. Убеди ли се сега, че те съветваме правилно? :)
noemis - напреднал
Пише, че тези мощности са при делта 60 градуса, което какво означава?
http://pdf.archiexpo.com/pdf/global-rad ... 37-_3.html
След последните работи, които ми обясни как работи, аз се убедих, че трябват повече глидери.(за което съм много благодарен) Просто не ми се кърти да слагам нов радиатор ;(
Работа при дТ60* означава режим 90/70/20, тое мощността, която отдава радиатора при стайна температура 20*С, температура на входа на радиатора 90*С, температура на изхода на радиатора 70*С, т.е. срдна температура на радиатора 80*С.
дТ=80-20= 60*С
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: