• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Привет,
Трябва ми съвет за следния проблем:
Накратко: дворът ми от едната страна е с оградна стена от бетон а зад нея има друг двор с пръст до горе и. Всяка зима влиза вода надолу в почвата и замръзва. Резултата е рушаща се мазилка и отлепени декоративни камъни. Какво мога да направя, за да реша проблема си?
Прилагам и снимка.

Прикачен файл

ns.JPG
маречков - специалист
Или махаш пръстта или хидроизолация.
tzetzo160 - специалист
Ако са на едно ниво дворовете и тази пръст изкуствено е скупчена върху оградата и оградата е изградена само от теб и съответно в е изцяло в твоето място, комшията няма право да си подпре и една притка на нея!
torbalan - Дървен философ
ако се разбираш със съседа - копаеш до оградата от другата страна, хидроизолация и зариваш обратно...
отделно трябва да помислиш и на къде да се оттичат водите, когато вали дъжд и се топи сняг...

план Б - правиш втора ограда паралелно на тази, която ще има само декоративни функции...
Transporterr - специалист
копаеш, хидроизолация, дренаж, зариваш
Johny - майстор
Ako правилно съм разбрал, от дугата страна е натрупана пръст върху самата ограда. Тя задържа влага, която се просмуква в стената. Ако отстраниш пръстта, няма нужда от никаква хидтоизолация.
Една година на село бях натрупал купчина пясък до стената на къщата, за да не пречи. Ремонта се отложи много и се сетих за него, когато взе да ми пада външната мазилка на къщата. :lol: Отделих пясъка от стената, изсъхна и повече нямах проблеми. А точно като твоят случай - миналата година строителите бяха натрупали пръст от изкоп вурху външната стена на едно помещение. Макар че очаквах подобен резултат, не бях настоятелен да я махнат и чак когато падна шпакловката от вътрешната страна се наложи да поговоря по-сериозно и проблема се реши.
Разказвам ти всичко това, за да не се набутваш с хидроизолации декоративани стени и .... да ме прощават колегите, всякакви подобни за случая глупости. Просто отстрани причината за влагата. Oградата да е отворена от двете стрвни, за да се проветрява и няма да имаш проблеми. Дори да го направиш с твои средства, ще ти излезе по-евтино.
Успех!
boltik - специалист
Каквото и да правиш грешката е,че не си сложил изолация,м/у основата и сидът.Получава се моликулярно движение на водата-нагоре.Това което се сещам,като препоръка е следното:Правиш отвори на зидът,подмазваш отдолу със силен бетонов разтвор и полагаш парче черна изолация.След това подзидваш,като оставяш двата края на лепенката свободни за снаждане с другото пърче лепенка.След това продължаваш с №2 и така,докато ае получи една цяла лепенка.
Джони,това е вярно,че пръста и пяъкът задържат влагата,но там където мръзне,зидът отслабва и един ден ще се наведе и ще си падне сам.

Прикачен файл

ns.JPG
ns.JPG (41.88 KиБ) Видяна 4640 пъти
Johny - майстор
Е да но погледни последният панел, че му няма нищо, защото не е засипан с пръст. Нали не мислиш, че е строен по-различен начин. Това с капилярното движение е вчрно, ако основите "плуваха" във вода.
Моята селска къща за която писах по-горе, няма никаква хидроизолация и няма просмукана влага, ако не се брои онова с пясъка.
boltik - специалист
Да снима и от другата страна.А това което съм показал,така изолитаме зидовете за които се изисква специално разрешение за събсряне от съвета.Инъче събаряме старият,отлива се нова основа,се слага изолация и зидаш на ново и т.н.
  • 1
  • 2

Тема "Търся съвет за проблем с бетонна ограда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: