• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
STO-YAN написа:
А, има ли буферен съд?
Няма. Едно момче от английски форум ми подхвърли, че файдата от буфер е без полза :)
Опита ми го доказва :idea:

Аз на свой ред пак да попитам - защо трябва въздушния датчик от климатика да се прави на "въздушен" или "воден"?
STO-YAN - специалист
Може би е изградена по-сложна система на управление, защото има два енергоизточника?
Температурата в стаята, "подава" информация към съобразена електроника, която включва един или друг
източник!? Различни са параметрите на двата уреда. Знам само, че след ТО инсталацията е една.
2v6 - майстор
STO-YAN написа:
Може би е изградена по-сложна система на управление, защото има два енергоизточника?
Температурата в стаята, "подава" информация към съобразена електроника, която включва един или друг
източник!? Различни са параметрите на двата уреда. Знам само, че след ТО инсталацията е една.
За коя система се отнася този коментар :?
phoenix - специалист
Да си кажа и аз защо според мен е добре да семери флуида(топлоносителя).
Първо, преработваме един климатик, който е предназначен за едно помещение, съответно цялата му логика на работа заложена софтуерно е с един датчик който мери Т на въздуха и един датчик който мери Т на фреона. На базата на тези две показания климатика работи, добре, зле, прави дефрости, побърква се, отчита грешка, спира.... Ако искаме машината да работи правилно, то след корекциите които правим, като махаме вътрешното тяло и я свържем към водата трябва да оставим вече заложения софтуер да не прави разлика какво става.
Аз например топля 3 стаи и планирам да закача наново 2-рия етаж към системата и отделно бойлер, който топля с водна серпентина.
Ако не контролирам топлоносителя никога няма да аси загрея бойлера примерно. Как ще контролирам Т в отделните стаи, ако да кажем в стаята в която е сложен датчика да мери въздух стане топло, или пък там си е слънчево и е по-висока Т, как ще накарам в мрачната спалня със северно изложение да стане топло? Термоглавите регулират Т само в една посока. В смисъл че ако в едната стая с датчика се е стоплило и ТП спре, топлото ще спре навсякъде.
От друга страна, когато термоглавите затворят всички радиатори където е станало топло, то ще циркулира единствено водата която е в тръбите. това са доста малко литри и термопомпата минава на най-ниската си консумация. но всеки единмомент като отвориш някоя термоглава защото в дадена стая искаш да ти е една идея по-топло системата реагира почти светкавично(или за времето докато студената вода от включения радиатор стигне до датчика който мери топлоносителя)
Така много по-точно се регулира и според сметките ми за ток ми се струва и доста икономично.
Моята ТП не съм я спирал от 01.12.2010 и за трите месеца имам точно по 130лв ток(това е общия ток де) мога да дам и показанията и на контролния електромер, за да видите колко е изхарчила и самата термопомпа. Като оставям да работи цял ден докато ни няма пак на 21градуса в нас за да не замръзне котето, което остава в къщи. :-D :-D
filmatoplo - майстор
Ако всички термоглави затворят , как водата ще се движи по тръбите -имаш предвид че остава консуматор като лира в баня или серпентина на бойлер. :? откъдето водата да прави циркулация .
Dimonrb - специалист
filmatoplo написа:
Ако всички термоглави затворят , как водата ще се движи по тръбите -имаш предвид че остава консуматор като лира в баня или серпентина на бойлер. :? откъдето водата да прави циркулация .
Точно, при мен е лирата в банята, която е 800 Вата ако не бъркам и много трудно може да стопли помещението със северно изложение пък макар и да е 4м2 с 5см вата зад кашона.
phoenix - специалист
бе то това няма никакво значение, нооо все пак, Термоглавата нали спира радиатора. Като се спрат всички термоглави, водата отива по магистралата и се връща към помпата.... това разбира се ако системата ти е изпълнена по елементарния начин като една цяла тръба която отива до всички радиатори и една цяла тръба която се връща, а радиаторите са само разклонения. Ако си с разпределител и всеки радиатор е на отделен клон, тогава няма да има какво да циркулира, освен водата в ТО или някой закачен консуматор като лирата в банята, и тогава ТП съвсем ще си спира.
filmatoplo - майстор
:) Щом успяваш да стоплиш стаите , и термоглавите притварят (достигната е настроената стайна температура) значи е добре -термопомпата върши работа :) .За да работи ефективно и икономично тази ТП си правя малко изводи -1 машината трябва да е качествена .2 отоплителните тела трябва да са такива че да са ефективни при ниска температура на водата , такива са -водно подово,вентилконвектори,радиатори .3 срадата трябва да е с минимални топлозагуби.4 начин на изработка на отоплителната инсталация -вложени материали,контрол и регулиране . :wink: 300 пъти да съм заменил моите радиатори с водно подово , ама пусто имам 1 преградна стена с Итонг която е стъпила на сегашния ми терикот :? разбия ли пода стената пада :rolleyes: после пък остава дилемата с мъкненето на дърва към 2 етаж писна ми #-o или Тп , пелети или пиролизен , ама кое :? :)
STO-YAN - специалист
ами на мен нито това ми е образованието, нито професията, НО от парното което си направих и каминката която си начертах, заварих и преправях с времето стигнах до няколко извода.
1. Не искам да имам камина с голяма горивна камера.
- не искам да се налага да напомпвам огъня и да п оддържам висока Т за да ми е топло.
- много бързо свършват дървата
2. Направих си камина в която всички стени + тавана са пълни с вода, има ребра над огъня и не го пускат да си замине много лесно... малко са като лабиринт.
3. Сложих 3 големи ребра в жарта
4. Колкото по-малко вода топля, толкова по бързо и лесно се стопля.
5. С малкия обем вода всичко е по-лесно. Стените на камината са с дебелина на водната риза 1см. камината събира около 10л. вода, която с едно тлеещо дърво стига до 60 градуса.
6. Установих опитно, че в стаите където имам алуминиеви радиатори които са с по 5 ребра повече от колкото е необходимо(според магазинера ми трябваха 10, а аз купих 15 за да има) остава студено, за сметка на стаите в които не можах да купя алуминиеви и там беше доста по-топло с панелните!!!!!. Направих смяна и разбрах, че алуминиевите радиатори са предназначени за парно отопление където се поддържа висока Т - мен това не ме устройва.
7. Направих следващ опит: пуснах бойлера да работи на ток и пуснах помпата да върти водата и разбрах, че температура от 50 градуса ме устройва напълно и чрез бойлера който е 3 kW се стопля системата която е не повече от 15л. вода. и къщата се стопля!
8. Хрумна ми дали няма да ми помогне ако вкарам медната серпентина на вътрешното тяло на един климатик във водната риза на камината и така да топля водата, по тази причина се разрових в нета и се запознах с някой друг човек като Ванко и така стигнах до топлообменници и други подобни теми от които реших да доразвия въпроса и да си направя въпросната термопомпа. Намерих си климатик инвертор, малко куча марка, купих топлообменника и .... всичко сработи!!!!!
9. За тази ниска Т която поддържа климатика работа вършат панелните ламаринени радиатори, НЕ и Алуминиевите, почти ги подарих алуминиевите и сега съм с панелни радиатори във всички стаи. Според мен системата работи добре и заради факта, че имам много малко количество вода която бързо се стопля, както и презапасяване. Топлообменника който закупих го дават да топлоотдава до 10 kW, а аз стоплям спокойно и с 3, както и се надявам климатика в студените зимни дни да успява от 7-те които са му уж дадени да изкара поне 3. Ако нещо не достигне винаги мога да му помогна като включа бойлера малко на ток, както стоплях къщата от февруари до края на зимата, понеже тогава се роди бебешока и спрях с дървата и пушеците. Това е.
Здравейте на всички.
Много отдавна искам да използвам този пост на phoenix, защото аз също смятам, че това е правилният начин. В тази тема
в по-горен пост phoenix много добре обяснява принципа на работа на ТП от преработен климатик!
filmatoplo написа:
:) Щом успяваш да стоплиш стаите , и термоглавите притварят (достигната е настроената стайна температура) значи е добре -термопомпата върши работа :) .За да работи ефективно и икономично тази ТП си правя малко изводи -1 машината трябва да е качествена .2 отоплителните тела трябва да са такива че да са ефективни при ниска температура на водата , такива са -водно подово,вентилконвектори,радиатори .3 срадата трябва да е с минимални топлозагуби.4 начин на изработка на отоплителната инсталация -вложени материали,контрол и регулиране . :wink: 300 пъти да съм заменил моите радиатори с водно подово , ама пусто имам 1 преградна стена с Итонг която е стъпила на сегашния ми терикот :? разбия ли пода стената пада :rolleyes: после пък остава дилемата с мъкненето на дърва към 2 етаж писна ми #-o или Тп , пелети или пиролизен , ама кое :? :)
В общи линии това са нещата с които е необходимо да се съобразим при монтажа на ТП.
Не съм наясно, защо буфер не е нужен? 2v6, ако с нещо съм те подразнил, моля за извинение. Аз не споря заради спора!
Опитвам се да разбера по-голямата част от правилния начин, а съм сигурен, че има и специфични професионални техники!
Успех.
2v6 - майстор
STO-YAN написа:
...Не съм наясно, защо буфер не е нужен? 2v6, ако с нещо съм те подразнил, моля за извинение. Аз не споря заради спора!
Опитвам се да разбера по-голямата част от правилния начин, а съм сигурен, че има и специфични професионални техники!
Успех.
Не се притеснявай, няма за какво да се извиняваш дори :) Не виждам откъде ти хрумна да си ме подразнил.
Аз поставям въпроси за неща, дето тук се приемат като нормални, а всъщност 100% логично обяснение важащо за всички случаи не виждам до момента.
Най-първо няма как да бъде правилно климатик да работи като термопомпа въздух-вода - това ще си остане скалъпена система.

Питаш за буфер. Аз също имах намерение да слагам. Ами нямам защото при мен не виждам нужда. Според теб с какво може да ми помогне?
phoenix написа:
Да си кажа и аз защо според мен е добре да семери флуида(топлоносителя).
Първо, преработваме един климатик, който е предназначен за едно помещение, съответно цялата му логика на работа заложена софтуерно е с един датчик който мери Т на въздуха и един датчик който мери Т на фреона. На базата на тези две показания климатика работи, добре, зле, прави дефрости, побърква се, отчита грешка, спира.... Ако искаме машината да работи правилно, то след корекциите които правим, като махаме вътрешното тяло и я свържем към водата трябва да оставим вече заложения софтуер да не прави разлика какво става.
Ето, дойде и първата конкретна причина. Аз щото не съм ползвал софтуера на климатика (изобщо нищо от вътрешното тяло) не ми е ясно и затова питам. Твоя климатик отчете ли грешка? Изобщо пробвал ли си наистина да регулира температурата на въздуха в една стая?
phoenix написа:
Аз например топля 3 стаи и планирам да закача наново 2-рия етаж към системата и отделно бойлер, който топля с водна серпентина.
Ако не контролирам топлоносителя никога няма да аси загрея бойлера примерно.
Добре, ти имаш бойлер. Значи тази причина отпада при положение че бойлер не е свързан.
А за да грееш бойлер колко трябва да е температурата на водата?
phoenix написа:
Как ще контролирам Т в отделните стаи, ако да кажем в стаята в която е сложен датчика да мери въздух стане топло, или пък там си е слънчево и е по-висока Т, как ще накарам в мрачната спалня със северно изложение да стане топло? Термоглавите регулират Т само в една посока. В смисъл че ако в едната стая с датчика се е стоплило и ТП спре, топлото ще спре навсякъде.
Много е просто - избира се подходяща стая за поставяне на датчика.
phoenix написа:
От друга страна, когато термоглавите затворят всички радиатори където е станало топло, то ще циркулира единствено водата която е в тръбите. това са доста малко литри и термопомпата минава на най-ниската си консумация. но всеки единмомент като отвориш някоя термоглава защото в дадена стая искаш да ти е една идея по-топло системата реагира почти светкавично(или за времето докато студената вода от включения радиатор стигне до датчика който мери топлоносителя)
Това преимущество го одобрявам - възможност да затоплиш някоя стая по-бързо. Ако обаче се поддържа навсякъде постоянна температура пак отпада като нужда. При мен поне така се получава, а отоплявам 4 стаи.
phoenix написа:
Така много по-точно се регулира и според сметките ми за ток ми се струва и доста икономично.
Моята ТП не съм я спирал от 01.12.2010 и за трите месеца имам точно по 130лв ток(това е общия ток де) мога да дам и показанията и на контролния електромер, за да видите колко е изхарчила и самата термопомпа. Като оставям да работи цял ден докато ни няма пак на 21градуса в нас за да не замръзне котето, което остава в къщи. :-D :-D
Аз и naughty го питах, ще питам и теб - колко топлина ти е произвела за тази консумация?
Когато направиш измерване на произведената топлина ще можеш да правиш оценка на твоята и само на твоята система при работа в различни режими. В противен случай може само да предполагаш :idea:
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: