• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
kalin72 написа:
Ами не, подовото е около 50-100 лева на квадрат, имам 35-40 квадрата.
:shock: :shock: :shock:
Моля те дай някаква разбивка на тази цена. Аз си мислех да се събера в 100 лв заедно с плочата и гранитогреса.А при мен квадратите ще са около150 и разликата ще е огромна. Правилно казват , че за да добиеш реална представа какво те очаква трябва от последната калкулация да умножиш парите по две и времето по три :wink:
kalin72 - майстор
Говоря за подово за сух под. Там само изолационната плоча е 18 лева на квадрат, отделно топлопроводимите пластини са 20 лв бройката за един метър дължина.
filmatoplo - майстор
Най евтино е по метода на -стиропор ,скара,тръби ,замазка .20 лв квадрата айде 30 с труда. :wink:
bobivg - специалист
filmatoplo написа:
А сега другия- бобивг , да се скрие . :wink:
:toimonster: Така добре ли ли е? :?

Ми явно на адаша са му ниски загубите. Това не означава, че на всички са такива. :stock2: Ти още не си ми отговорил на задачката. Трудно ли ти е?
filmatoplo - майстор
Ти твърдеше че няма такова животно -човек стоплил се само с водно подово , аз пък знам хора които с радиатори мръзнат , а сега де. :wink:
bobivg - специалист
filmatoplo написа:
Ти твърдеше че няма такова животно -човек стоплил се само с водно подово , аз пък знам хора които с радиатори мръзнат , а сега де. :wink:
И къде съм го писал това, че не никога да се направи? Недей да ми изопачаваш думите. Казал съм единствено, че загубите трябва да са под определена стойност на квадратен метър иначе не може да се направи при спазване на санитарните норми. Питах те дали знаеш каква е стойността и ти не ми отговори. Каза единствено, че загубите трябва да са под 120W/m2, но това не вярно, трябва да са по-ниски. Сметнах ти и температурата на повърхността при 120W/m2 и се оказа, че така няма да спазиш нормите. Няма какво повече да ти кажа по тази тема и няма да изпадам в безсмислени спорове с човек, който спори с думите повече и по-малко.
filmatoplo - майстор
Добра изолация и водно подово :wink: също и внедряването на тръби в стената и тавана .
Asen_77 - напреднал
Asen_77 написа:
filmatoplo написа:
Отделно задължително .водното подово със смесителен вентил и отделна помпа оразмерена по нужния дебит .Имам снимки на това в тема -Водно подово и ламиниран паркет , намери я в Търсене , горе в дясно на екрана.
Това значи може би 4 кръга.

1. Кръг към подовото. Ако има подово на първия живущ етаж в трапезарията ( около 30 квадрата подово отопление ) и на втория етаж в баните което значи около 15-тина квадрата общо двете бани. Трябва ли да има два отделни кръга за двата отделни етажа подови отопления или може да бъдат и на един кръг.

2. Кръг на първи живущ етаж - радиатори.

3. Кръг на втори живущ етаж - радиатори.

4. Кръг към бойлера за отопление на вода.

5. Ако се поставят допълнително конвекторни тела през който да върви топла вода от печката през зимата и съответно студена вода през лятото за охлаждане трябва ли и те да бъдат на отделен кръг например от кръга на радиаторите на съответния етаж, или да си бъдат на отделен самостоятелен кръг. Ако има конвектори на двата етажа - два или един кръг за отделните етажи. Ако бъдат вързани към кръга на радиаторите те ще имат съответно кран който да ги изключва в момент на нужда.

И последния за сега въпрос - възможносттите за автоматично управление на цялата тази система?
Радвам се на споровете ви. В тях се ражда истината :).

Ще помоля за отговор на поставените от мен последни въпроси с цел изясняване на цялата картинка с отоплението и по възможност да се ориентирам финансово във цялостната ситуация.

Благодаря предварително.
filmatoplo - майстор
:) За Боби вг -нали аз ти казах за топлозагубите че трябва да са по малки от 120 вата на кв .Да допуснем че си правил някакви сметки по разни формули , и какво се получава -пода е загрят примерно на 29 градуса посредата на помешението , до външните стени 30-32 гр , под прозорци и витрини 35 гр и какво става :? :wink: с пластовете по нагоре .
bobivg - специалист
bobivg написа:
Това, че в някои зони може да се държи по-висока температура на пода е така, обаче пък има и други зони (под мебели директно стоящи на пода) в които няма смисъл от подовото или по скоро ще дърпат баланса в обратна посока. Затова без да се говори за конкретно помещение съотношението дали едно ще компенсира другото не може да се каже.
п.п също така и не правя безсмислени коментари само и само последната дума да е моята. Това за мен не е аргумент за правотата на дадена теза.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13

Тема "Нова къща и възможностите за отопление?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: