Тъй като наскоро ми заключиха тема в този раздел, че имало активни подбни - питам предварително модераторите - да си играя ли да обяснявам заключенията ми и да правя схеми? Ако трябва да я пускам в накоя тема на колега едва ли ще го направя, защото дискусиите там са съвсем различни и питането ми като предния път ще зачезне като глас в пустиня.
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bulhomes2
- майстор
59 мнения в "Моето решение за вентилация"
bulhomes2
- майстор
Така. Става въпрос за къща за гости. 1 етаж 90 кв.м., 2-ри и 3-ти по 110 кв.м. На първия етаж ще е трапезарията, в която ще се пуши и готви. На втория и трети етажи - по 3 спални (със бани), и най вероятно на втория ще обособя едно помещение за сауна.

Вентилаторите на изходящия въздух ще са движещата сила на вентилацията. Мислех за един общ вентилатор на изхода, но не мога да измисля клапи, които да отварят потоците в зависимост от къде е подаден сигнала за вентилация. Насочил съм се към каналени вентилатори от показания по-долу вид. Цените им са от 100 до 800 лв в зависимост от мощността. След всеки вентилатор ще има клапа, която ще предпазва от попадане на изходящ въздух от едно помещение в друго. Вратите на баните ще са с вентилационни решетки и се надявам вентилатора от банята да успее да създаде подналягане в стаята, което да засмуче входящ въздух. Отоплението и охлаждането ще е със вентилконвектори за високостенен монтаж (като вътрешно тяло на климатик, но не е с фреон, а с вода). Над конвекторите ще оставя вентилационната решетка за входящия въздух с надеждата, че конвектора ще "разкара" входящия чист въздух в цялата стая. Ясно ми е, че по книгите входящата вентилация трябва да се постави максимално далеко от изходящата, но не исках още да увеличавам тръбния път, като така или иначе ще имам тези конвектори. Чудя се дали да не сложа клапи и на входящия въздух за спиране на звукопредаването по тръбопроводите.

Рекуперацията мисля, че е ясна от схемата. Лошото е, че няма как де се изчислят нито загубите от налягане за изчисления на вентилаторите, нито способността за топлоотдаване на двата потока. Ако ъгъла на пластините, който съм предвидил да е 15о го направя 20о - би трябвало да се повиши топлоотдаването, но пък загубите на налягане ще са по-големи. Златната среда би могла според мен само с опити да се намери. Може и смешно да звучи, но от направата на цялата инсталация все още не съм измислил с какво ще направя разрезите в 110 милиметровата тръба, за да вкарам металните пластини. Пластините най-вероятно ще са от поцинкована ламарина с размери 5х5 см.
Вижда се, че съм предвидил ревизионни отвори за източване на евентуален конденз и може би преглед за състоянието на въздуховодите.

Трябва да седна да изчисля кое колко би струвало, и каква е разликата с готовите решения...
P.S. Някой колега наскоро предложи рекуператор от 100 листа алуминиево фолио размер 2х1 метра през 3 мм. Отхвърлих го защото не измислих как на практика ще мога да го направя. Сега като си мислех за пластините в тръбите се сещам, че с поцинкована ламарина горния рекуператор би могъл да стане и най-вероятно ще е по-лесен и по-добър от моя.
P.S.2 Сега ми мина през ум, че ако заменя вътрешното PVC 110 мм с кюнец 110 мм ще е много по-добре.

Вентилаторите на изходящия въздух ще са движещата сила на вентилацията. Мислех за един общ вентилатор на изхода, но не мога да измисля клапи, които да отварят потоците в зависимост от къде е подаден сигнала за вентилация. Насочил съм се към каналени вентилатори от показания по-долу вид. Цените им са от 100 до 800 лв в зависимост от мощността. След всеки вентилатор ще има клапа, която ще предпазва от попадане на изходящ въздух от едно помещение в друго. Вратите на баните ще са с вентилационни решетки и се надявам вентилатора от банята да успее да създаде подналягане в стаята, което да засмуче входящ въздух. Отоплението и охлаждането ще е със вентилконвектори за високостенен монтаж (като вътрешно тяло на климатик, но не е с фреон, а с вода). Над конвекторите ще оставя вентилационната решетка за входящия въздух с надеждата, че конвектора ще "разкара" входящия чист въздух в цялата стая. Ясно ми е, че по книгите входящата вентилация трябва да се постави максимално далеко от изходящата, но не исках още да увеличавам тръбния път, като така или иначе ще имам тези конвектори. Чудя се дали да не сложа клапи и на входящия въздух за спиране на звукопредаването по тръбопроводите.

Рекуперацията мисля, че е ясна от схемата. Лошото е, че няма как де се изчислят нито загубите от налягане за изчисления на вентилаторите, нито способността за топлоотдаване на двата потока. Ако ъгъла на пластините, който съм предвидил да е 15о го направя 20о - би трябвало да се повиши топлоотдаването, но пък загубите на налягане ще са по-големи. Златната среда би могла според мен само с опити да се намери. Може и смешно да звучи, но от направата на цялата инсталация все още не съм измислил с какво ще направя разрезите в 110 милиметровата тръба, за да вкарам металните пластини. Пластините най-вероятно ще са от поцинкована ламарина с размери 5х5 см.
Вижда се, че съм предвидил ревизионни отвори за източване на евентуален конденз и може би преглед за състоянието на въздуховодите.

Трябва да седна да изчисля кое колко би струвало, и каква е разликата с готовите решения...
P.S. Някой колега наскоро предложи рекуператор от 100 листа алуминиево фолио размер 2х1 метра през 3 мм. Отхвърлих го защото не измислих как на практика ще мога да го направя. Сега като си мислех за пластините в тръбите се сещам, че с поцинкована ламарина горния рекуператор би могъл да стане и най-вероятно ще е по-лесен и по-добър от моя.
P.S.2 Сега ми мина през ум, че ако заменя вътрешното PVC 110 мм с кюнец 110 мм ще е много по-добре.
a_stoev
- майстор
Трябва да имаш подаващ вентилато,. иначе ще смучи от най-прекия път и рекуперацията няма да се получи. Също така тоя рекуператор няма да ти излезе по-евтин от готов. Цените за топлобменник почват от под 150лв. Ефективността със сигурност ще е много далеч от готовия, както и съпротивлението ще е по голямо.
Шума се бори или със шумозаглушител /скъпо/ или с S-ка от гъвкав въздуховод /дава съпротивление/. Също така гледаш между решетката и разклонение да има поне 1 завой. Трети вариант е да облицоваш въздуховода от вътре с оня вълнистия дунапрен, но така ще задържа повече прах.
Може да направиш подаващия вентилатор да е 1 и да му регулираш скороста в зависимост от включените изхвърлящи вентилатори.
Що не смениш конвекторите за високостенен монтаж със скрит таванен? Така ще можеш да си разкараш циркулацията до няколко решетки и няма да се усеща течението. Високостения монтаж е най-ниския клас решение.
Шума се бори или със шумозаглушител /скъпо/ или с S-ка от гъвкав въздуховод /дава съпротивление/. Също така гледаш между решетката и разклонение да има поне 1 завой. Трети вариант е да облицоваш въздуховода от вътре с оня вълнистия дунапрен, но така ще задържа повече прах.
Може да направиш подаващия вентилатор да е 1 и да му регулираш скороста в зависимост от включените изхвърлящи вентилатори.
Що не смениш конвекторите за високостенен монтаж със скрит таванен? Така ще можеш да си разкараш циркулацията до няколко решетки и няма да се усеща течението. Високостения монтаж е най-ниския клас решение.
inspo
- майстор
Колега, вентилация не се прави така.
Подходът и начина който си замислил са неподходящи.
Ето ти няколко насоки.
В крайна сметка изборът как да го направиш е твой.
Кухненската вентилациия винаги е отделна от тази на стаите.
Вентилацията на бани и тоалетни винаги е отделна от тази на стаите.
Вентилацията на кунята винаги е отделна от тази на бани и тоалетни.
Сечението на въздуховодите се подбира по броят решетки и дебита на вентилатора (които пък се подбират според кубатурата на помещението и хората които ще са там)
На въздуховод който е предназначен да поеме дебита на един вентилатор, не се слагат още няколко вентилатора.
Няколко вентилатора закачени на един въздуховод (говоря за твоята схема) ще си пречат и няма да са ефективни.
Входящият въздух винаги се подгрява преди да се нагнети в помещенията (при студено време). Рекуперацията не е достатъчна за това.
За намаляне на шумът в системата не се слагат клапи, а шумозглушители изработени с вата която поема звука.
П.П. На чертежите с червено се отбелязва нагнетателната система а в синьо смукателната.
П.П.2 За рекуператори и топлообменници не се ползва желязо, а алуминий или мед заради коефициента им на топлоотдаване.
Подходът и начина който си замислил са неподходящи.
Ето ти няколко насоки.
В крайна сметка изборът как да го направиш е твой.
Кухненската вентилациия винаги е отделна от тази на стаите.
Вентилацията на бани и тоалетни винаги е отделна от тази на стаите.
Вентилацията на кунята винаги е отделна от тази на бани и тоалетни.
Сечението на въздуховодите се подбира по броят решетки и дебита на вентилатора (които пък се подбират според кубатурата на помещението и хората които ще са там)
На въздуховод който е предназначен да поеме дебита на един вентилатор, не се слагат още няколко вентилатора.
Няколко вентилатора закачени на един въздуховод (говоря за твоята схема) ще си пречат и няма да са ефективни.
Входящият въздух винаги се подгрява преди да се нагнети в помещенията (при студено време). Рекуперацията не е достатъчна за това.
За намаляне на шумът в системата не се слагат клапи, а шумозглушители изработени с вата която поема звука.
П.П. На чертежите с червено се отбелязва нагнетателната система а в синьо смукателната.
П.П.2 За рекуператори и топлообменници не се ползва желязо, а алуминий или мед заради коефициента им на топлоотдаване.
bulhomes2
- майстор
a_stoev написа:Трябва да имаш подаващ вентилато,. иначе ще смучи от най-прекия път и рекуперацията няма да се получи. Също така тоя рекуператор няма да ти излезе по-евтин от готов. Цените за топлобменник почват от под 150лв. Ефективността със сигурност ще е много далеч от готовия, както и съпротивлението ще е по голямо.Предполагам, че говориш за топлообменника на Прометеото за тези пари. За да постигна примерно 75% рекуперация с такъв ще трябва да свържа 3-4 бр. Ако имаш впредвид други с по-дълъг път на тоблообмена и противоположни посоки на движение - кажи! За вентилаторите - мисля, че е хитро - вместо един як да разделя мощността му на 2 по-слаби и при включване на вентилацията да се включват и двата. Ако подаващия вентилатор е 1 няма ли да нагнетява във всички стаи. Мислил съм си за скрития таванен монтаж и нищо чудно и да избера него, защото така мога да си пусна конвектора да засмуква от студения въздух до пода на стаята.
bulhomes2
- майстор
inspo написа:Колега, вентилация не се прави така....Благодаря и на inspo за насоките. За вентилацията от абсорбатора одеве пропуснах, че се чудя дали въобще да я вкарвам в системата. Предполагам, че блажотиите, които ще се отложат върху повърхностите на рекупература повече ще навредят, отколкото да спестим от рекуперацията на този въздух.
Според твоите съвети би трябвало за всяка стая да си е отделна вентилация с отделен рекуператор. Това бяга от икономическия смисъл на системата. Кога ще се изплати тя?
За доподгряването на входящия въздух - затова оставям входящите решетки до конвекторите.
a_stoev
- майстор
Имам в предвид обикновени с кръстосан поток. Ако искаш по висока ефективност слагаш 2 последователно.
Ако въздуховодите са с по ниско съпротивление, и регулираш нагнетяването да пасне на моментното исмукване въздуха ще отива в стаята която се вентилира в момента. За да не си пречат един на друг вентилаторите трябва да предвидиш достатъчно големи сечения и ти предлагам да се замислиш да сложиш управляеми клапи вместо индивидуални вентилатори. Управляеми клапи по може да направиш сам ако ти се ръкоделства
. Така риска да се получи връщане на въздух през изключените клонове на смукателната вентилация е по малък. Иначе заради съпротивлението на рекуператора изхвърляния въздух ще се връща през неплъности на възвратните клапи и защото смучеш и от бани това е голям проблем.
Аспиратура е голям препъни камък. Дебита е по голям от цялата ти вентилация, като го пуснеш може да глътне всичкия въздух или трябва да предвидиш от къде да си влиза пресен в кухнята. Ако се филтрира добре въздуха няма да пречи на рекуператора. Ще трябва редовно чистене на филтри. Зависи какви са ти навиците на готвене. Проблема е основно, ако се пържи много. Тогава се изпарява доста мазнина която кондензира и като се окисли на въздуха се сгъстява.
Ако въздуховодите са с по ниско съпротивление, и регулираш нагнетяването да пасне на моментното исмукване въздуха ще отива в стаята която се вентилира в момента. За да не си пречат един на друг вентилаторите трябва да предвидиш достатъчно големи сечения и ти предлагам да се замислиш да сложиш управляеми клапи вместо индивидуални вентилатори. Управляеми клапи по може да направиш сам ако ти се ръкоделства

Аспиратура е голям препъни камък. Дебита е по голям от цялата ти вентилация, като го пуснеш може да глътне всичкия въздух или трябва да предвидиш от къде да си влиза пресен в кухнята. Ако се филтрира добре въздуха няма да пречи на рекуператора. Ще трябва редовно чистене на филтри. Зависи какви са ти навиците на готвене. Проблема е основно, ако се пържи много. Тогава се изпарява доста мазнина която кондензира и като се окисли на въздуха се сгъстява.
inspo
- майстор
bulhomes2 написа:.....Не не трябва да са на отделни вентилатори. И един е достатъчен.
Според твоите съвети би трябвало за всяка стая да си е отделна вентилация с отделен рекуператор. Това бяга от икономическия смисъл на системата. Кога ще се изплати тя?
Друг е въпросът, че вентилация на стаите въобще не е нужна (да не казвам безсмислена.)
Достатъчно е проветряване с отваряне на прозореца от време на време.
bulhomes2 написа:.....Не мога да ти докажа с формули, защото съм се занимавал само с монтаж на такива съоръжения.
........За доподгряването на входящия въздух - затова оставям входящите решетки до конвекторите.
Но мога да ти кажа, че за подгряване на входящият въздух се слагат калорифери от по няколко киловата или канални машини, които в студеното не смогват да отоплят въздуха и се налага допълнително да се включват други източници.Или да си спират вентилацията. Говоря за заведения, защото такова нещо в домашни условия не съм виждал. Не казвам,че не става, нo е скъпо.
Вентилация и евтино са две понятия които зимно време взаимно се изключват

Няма как да въртиш въздуха в едно помещение и вътре да ти е топло с малко пари, затова вентилация се прави само там където е належащо и невъзможно без нея.
Последна промяна от inspo на ср мар 09, 2011 3:11 pm, променено общо 1 път.
vasikata
- специалист
Не съм сигурен дли такъв тип рекопреция няма да ти илезе по скъпо от стандартен рекоператор но, за да стане ефективна поне вентилацията трябва да почнеш с някои основни сметки като казаха колегите. Обем и предназнчение на помещенията, приблизителен брои хора, стигаш до някакъв дебит по които се определя сечението на въздуховода, правят се сметки за загуби по въздуховода и се поределя вентилатор с изчисления дебит и напор. По схемата която си дал единствения начин да не се смесват миризмите е да имаш един смукателен вентилатор на края, а в баните да сложиш клапи които да се отварят при необходимост. Освен тях ще трябва да има клапи за настроика на дебита на всеки клон на вентилацията иначе ще смуче по наи-малкото съпротивление. Въздуховода трябва да е изолиран иначе зимата ще прави конденз. Ако събереш всичкия въздух във въздуховод Ф110 няма да шуми а направо ще свири.
И накрая ако трябва да тази вентилация да мине пред съответните органи няма да стане. Колегата inspo ти е написал основните правила по закон.
И накрая ако трябва да тази вентилация да мине пред съответните органи няма да стане. Колегата inspo ти е написал основните правила по закон.
Тема "Моето решение за вентилация" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература