• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) За едно и също мислим , но по свой си начин , то подовото не е измислено от мен ,( и аз не вярвам че 10 тона самолет ще литне.) :yawinkle:
BobyB - специалист
bobivg написа:
bobivg написа:
Това, че в някои зони може да се държи по-висока температура на пода е така, обаче пък има и други зони (под мебели директно стоящи на пода) в които няма смисъл от подовото или по скоро ще дърпат баланса в обратна посока. Затова без да се говори за конкретно помещение съотношението дали едно ще компенсира другото не може да се каже.
п.п също така и не правя безсмислени коментари само и само последната дума да е моята. Това за мен не е аргумент за правотата на дадена теза.
Как точно ще предвидиш къде и кога ще има такива мебели при строежа още. А това пък че дърпало баланса в обратна посока направо уби коня с лопатата...
filmatoplo - майстор
Това му е хубавото на подовото че не се съобразяваш толкова с мебелите ,пердета и др.Понеже конвекцията е под права линия нагоре , се темперират вещите над него и те започват да излъчват топлина -не се наблюдават разнотемпературни зони и течения .Комфорта е по усезаем от радиаторите :wink:
bobivg - специалист
BobyB написа:
Как точно ще предвидиш къде и кога ще има такива мебели при строежа още
Как процедирам, аз при сметките.
По архитектурната подложка виждам къде са ми масивните мебели (гардероби, секции и други), които е по-вероятно да, стъпват плътно на пода. Тази площ не я включвам в баланса на помещението, защото топлоотдаването от там ще е пренебрежимо малко, но слагам тръби и там, защото може да се разместят мебелите, те може и да са по-малки в действителност, както и по-големи, но ще ги има и по-добре да ги включа така отколкото въобще да не ги отчитам. Под кухненски мивки и шкафове не слагам тръби, защото вероятността да не са там е много по-малка. Определям си и площите къде мога да държа по-високи температури и виждам какво се получава. Преди това си правя груба сметка на база обща квадратура и загуби за помещението. Ако там нещата не стоят добре за подовото си казвам, че в някои помещения ще трябват и радиатори, да си знаят.
BobyB написа:
А това пък че дърпало баланса в обратна посока направо уби коня с лопатата...
Ако предположим, че от един m2 се отделят 80W, когато е на плочки (за пример само) и отгоре му стои един гардероб той пак ще отдава 80W така ли? Ако е така да вземем да си сложим и радиаторите в шкафове.
BobyB - специалист
bobivg написа:
BobyB написа:
А това пък че дърпало баланса в обратна посока направо уби коня с лопатата...
Ако предположим, че от един m2 се отделят 80W, когато е на плочки (за пример само) и отгоре му стои един гардероб той пак ще отдава 80W така ли? Ако е така да вземем да си сложим и радиаторите в шкафове.
Ясно, имаш предвид че намалява топлоотделянето а не че едва ли не поема топлина вместо да отделя. Може и да не отделя 80 вата, но загрява гардероба например макар и не толкова, системата и без това като цяло е доста разпределена и не е чак такъв проблем ако "губиш" някаква площ.
Отделен е въпроса че 80 вата си е доста, с резерв всъщност за една добре изолирана къща. Моята топлотехническа сметка беше около 20 кВ минимална мощност на котле/термопомпа за 400 м2.
filmatoplo - майстор
Стига де , гардероба ти пък отнема 2кубика от въздуха в стаята :wink: като топлото не се губи -гардероба се нагрява и той излъчва .Къде си видял -поне на картинка , навито водно подово с голи квадрати по него :? тоест там после да се разположат мебели. :wink: Хем знаеш температурната парабула която е най близка до идеялното отопление , и това е водното подово , мисля Лазар или Антон бяха я поствали таблицата .На картинката се вижда разпределението на температурите в стаята по пластове , има я сравнено с тази на радиаторното отопление . :wink:
Тани - модератор
Да добавя и една съществена разлика между водното подово и електрическото - електрическото не бива да се покрива , защото там ще прегрее и е възможно да дефектира, освен това от покритото място не може да бъде използвана топлината ,за която така или иначе е изразходвана мощност! При водното подово го няма този ефект! Споменатите на няколко пъти 100 вата ще бъдат отдадени ако пода не е покрит , но ако дори половината под е покрит , то водата просто ще премине и няма да отдаде топлина там където е покрито . Дори целия под да е покрит , водата ще се върне със (почти) същата температура с която е влезнала в помещението ( след като веднъж е загрят пода) т.е. няма да има топлоотдаване , изразходване на енергия и съответно загуби от покритите части!
bobivg - специалист
Филама чети внимателно не съм писал, че под гардероба няма да се навива, а че няма да го включа в баланса. В кухненски боксове няма много възможност да се размества и при ясна архитектурна подложка аз там не слагам. А дали после монтажниците и там си въртят не знам. Съгласен съм с Тани, съпротивлението на такава мебел гардероб, секция, и други такива които стъпват плътно на пода, е голямо и толоотдаването ще е почти никакво.
filmatoplo - майстор
:) Боби -дали после монтажниците , значи ти тръби не пипаш , кажи адрес и да ти пратя тръби от подовото на Тодор Живков от 1988 г.В кой лагер щеше да се лежи ако не топлеше. :?
filmatoplo - майстор
Спирам със спора , много има да се учи за водно подово :wink: и практикува .
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13

Тема "Нова къща и възможностите за отопление?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: