Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Преди време имаше една тема във форума от Митко Рупите. Човекът мери с фазомер контактите и при запалване на един полилей на всички заземителни пластини излиза фаза. Още не открил, че проблемът е в полилея, тръгва пресвързва контакти.

Какво се оказва: кабел на полилея се е протрил и опира в арматурата на плочата и тя се офазява. Човекът който мери с фазомера вече не е с нулев потенцял, а с фазов, а нулата в контактите си е наред-фазомерът пак свети.
valat111 - специалист
PCL82 написа:
Преди време имаше една тема във форума от Митко Рупите. Човекът мери с фазомер контактите и при запалване на един полилей на всички заземителни пластини излиза фаза. Още не открил, че проблемът е в полилея, тръгва пресвързва контакти.

Какво се оказва: кабел на полилея се е протрил и опира в арматурата на плочата и тя се офазява. Човекът който мери с фазомера вече не е с нулев потенцял, а с фазов, а нулата в контактите си е наред-фазомерът пак свети.
Не казвам нищо ново, но именно по тая причина в последните години проектантите влагат трипроводни линии, включително и за освтление /съпътствани с ДТЗ, надеждно заземяване/. Всичко изпълнено ли е по проект, вероятността от поражение от електричество клони към 0.
lov - майстор
ecotronic написа:
bonebiker написа:
totio1973 написа:
на мен ми бяха дали такъв фазомер също светеше като си допря ръката,когато го загледах видях че е направен от светодиод имаше някакво съпротивление и две батерии.На фаза на нула все свети,за това отдавна съм го рецеклирал в контейнера.
Не си знаел как да го ползваш :lol: :?: за търсене на фаза не се докосва отзад, :axe: докосва се отзад когато търсиш нула :yawinkle:

А има и още едно преимущество - като допреш с ръце или с пръсти двата му края светва и по това разбираш че работи. Случвало ми се е с класически фазомер заради окислени връзки в него да ме подведе с грешно измерване. Ама то си има желязно правило винаги да пробваш уреда дали работи ама.............
Никой ли не си направи труда да прочете листчето на това китайче. Има и още едно измерване което може да се прави с него. Като се държи за пипалото с доближаването на гърба към кабел който е под напрежение пак започва да свети. Даже на доста голямо разтояние. Това доста често го ползвам да проследя кабел под мазилка. Е не е съсвсем прецизен но спасява положението по някога.
krasiorocknroll - специалист
Това също е за проверка ,но и то не е евтино
:sad:
http://www.solidteam.cz/eShop/detail/zerotest_46n.html

Тема "за маистори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: