Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bulhomes2 - майстор
Гледам на 97 стр от линка на a_stoev. Предполагам би се получило добро решение, ако вържа 3 такива един след друг. при 44% ефективност би трябвало да се получи
Ако са два - 0,44 (на първия) + 0,66х0,44 (на втория - оставащите по ефективността) = 0,44+0,29=0,73 - 73%
Ако са три - 0,73 + 0,27х0,44 = 0,73+0,11=0,84 - 84% мисля, че е прекрасен коефициент за 600 лв.
Изображение
inspo - майстор
Трите вързани един след друг най-вероятно ще работят по лошо и от един.
Ще се получи само една голяма тапа и ще се чудиш що не ти смогват вентилаторите.
Не се ли замисли, че ако ставаше щеше да са го направили тоя рекупертор, който ти го изобрети за нула време?
bulhomes2 - майстор
Предполага се, че разбираш. Мога ли да те помоля да обясниш подробно защо ще стане така! Нали е даден пада на налягане на рекуператора. При изчисленията за вентилаторите нали ще се вземат впредвид и тези падове? И това за което ме питаш наистина се замислям и се чудя защо не го виждам произведено - дълъг рекуператор - колкото е по-дълъг, толкова по-висок коефициент би извадил. Ако не се лъжа колегата от последния пост на предната страница и той питаше за такъв.
a_stoev - майстор
Ето и противоточни топлобменици:
http://www.heatex.com/Documents%20and%2 ... l%20m.ashx

http://www.heatex.com/Documents%20and%2 ... l%20l.ashx

Няма ги в ценовата листа, но вероятно може да ги докарат.
При избор на рекуператор добре да се отиде на място с параметрите на вентилацията да ти го сметнат.
inspo - майстор
За да сложиш трите последователно трябва да се получи нещо като на картинката. И то само при положение, че рекуператорите нямат посока на свързване.(мисля, че имаха, но не съм сигурен) А това си е една голяма тапа.
За скорости, мощности, дебити не коментирам. Просто този рекуператор отговаря за дадена система.Ако ти трябва слагаш по голям рекуператор с по голяма система, а не три малки вързани един след друг.

Прикачен файл

Untitled.JPG
Untitled.JPG (30.16 KиБ) Видяна 3339 пъти
bulhomes2 - майстор
Показаните рекуператори са категоризирани по дебит. Дебита на този ме устройва, но искам да го направя по-ефективен. Колега a_stoev - ти какво мислиш за този тип свързване. Иначе погледнах и последните линкове, но не видях да са дали ефективността, а и цената също би била определяща. Регистрирах се - ще поразгледам...
SithLurker - специалист
inspo написа:
За да сложиш трите последователно трябва да се получи нещо като на картинката. И то само при положение, че рекуператорите нямат посока на свързване.(мисля, че имаха, но не съм сигурен) А това си е една голяма тапа.
За скорости, мощности, дебити не коментирам. Просто този рекуператор отговаря за дадена система.Ако ти трябва слагаш по голям рекуператор с по голяма система, а не три малки вързани един след друг.
Аз съм срещал готови схеми с два (нищо не пречи да са и три) вързни един след друг по начина от картинката по-долу.

В крайна сметка обаче ако има готови противоточни с достатъчно голяма площ, няма смисъл от навързване последователно.
Иначе оригиналната схема на bulhomes2 със двете тръби вложени една в друга с пластините за топлообмен ми се струва че e по-сложна за изработка отколкото да се направи класически рекуператор.

Прикачен файл

recoup.jpg
recoup.jpg (63.04 KиБ) Видяна 3331 пъти
bobivg - специалист
И във другата тема го казах, но вие май не сте обърнали внимание, та ще го повторя.
Високата ефективност на рекуператори от сорта на Прометео и други такива се дължи в по-голяма степен на факта, че са енталпийни, и не толкова на това, че са с противоположна посока на потоците. Аз обаче още не съм си изяснил (за себе си), до колко е добре и до колко зле да се прехвърля и влагата. За три последователно вързани топлобменника – ако не втория то за третия нещата ще са плачевни от гледна точка на това колко топлина ще рекуперира и колко ток ще харчи за съпротивлението. Как според вас Прометеото поддържа влагата? Аз виждам само един начин, като спре рекуперацията (напълно или частично) тогава каква ще му е ефективността?
bulhomes2 - майстор
С риск да изглеждам още по тъп (да ме прощават модератотите, но го ползвам за себе си), но нали целта мие да изкарам влагата навън.
Последна промяна от bulhomes2 на чет мар 10, 2011 5:49 pm, променено общо 1 път.
a_stoev - майстор
Енталпийните рекуператори са ротационните. прометеото не е енталпиен. Има тръба за конденз :-D

Тема "Моето решение за вентилация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: