• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BobyB - специалист
Stefak написа:
BobyB, bраво, постарал си се доста. Въпроса ми е обаче как на вече построена къща с височина на тавана 2.50м. да сложа вата 30 см., нали ще стане по нисък етажа. За К стъклото още ме е яд, че не сложих когато сменяхме дограмата, но тогава преди 5г. това стъкло оскъпяваше почти двойно поръчката и просто нямаше откъде да намеря финанси. Това лято най-вероятно ще разкарам твърдото гориво и единия от вариантите е термо помпа, като твоята, но бегла справка в интернет ми показва цена около 15 000 и сигурно отделно монтаж, наистина ли толкова излиза?
Е тя ватата може просто да се нареди на пода на студения таван ако имаш такъв отгоре. Или последния етаж ти е подпокривен? Тогава имаш сводове може би?
Моята е българска, на Геосолар, беше 6400 лв за 20 кВ отоплителна мощност. При твоя разход обаче това сигурно няма да стигне. Докато не е изолирано не очаквай кой знае какъв по-нисък разход от въглищата.
Тани - модератор
Stefak написа:
BobyB, bраво, постарал си се доста. Въпроса ми е обаче как на вече построена къща с височина на тавана 2.50м. да сложа вата 30 см., нали ще стане по нисък етажа. За К стъклото още ме е яд, че не сложих когато сменяхме дограмата, но тогава преди 5г. това стъкло оскъпяваше почти двойно поръчката и просто нямаше откъде да намеря финанси. Това лято най-вероятно ще разкарам твърдото гориво и единия от вариантите е термо помпа, като твоята, но бегла справка в интернет ми показва цена около 15 000 и сигурно отделно монтаж, наистина ли толкова излиза?
Ето още един мит е разбит! Много често ми се налага да споря , че ниските помещения се топлили по-лесно. А дограмата с троен стъклопакет ли е? Чак се учудвам на толкова големи топлозагуби. Според мен е по- удачно тези 15+к които си решил да ги инвестираш да ги разделиш за топлоизолация и за термопомпа и уравнението пак ще е балансирано , но после сметките ще са ти по-малки! Надявам се разбра за какво уравнение говоря!

30 см вата се слага само на покрива , така че няма да ти се налага да намаляваш височината на стаите!
Stefak - напреднал
Аааа ясно, аз си представях, че всеки един таван се изолира #-o . Въпреки това пак няма да стане, защото последния ми етаж е подпокривен и се живее на него. Аз знам, че имам големи топлозагуби - покрива е ламарина/въпреки че май има някаква изолация, но не съм сигурен/, къщата е много разчупена с тераси и реално над 400кв. се отопляват, стъклопакета е обикновен, дограмата е 3 камерна. Единствената изолация е облицовка с дърво отвън на подпокривния етаж. Отделно парното е правено 80те години с едни метални тръби, като основната е към 10см широка и.т.н. и т.н.
А най - големият проблем ми е че не мога да намеря в София някоя фирма да се навие, да дойдат да видят къщата, да сметнат каквото трябва, да кажат какво трябва да се направи и да дадат оферта. Всички искат ако може от офиса да сметнат и да давам капарото, пък и да ми набутат каквото имат на склад. Всички имат ужким големи обекти по които работят и 5 - 10 000 им се виждат незначителни. #-o
BobyB - специалист
Stefak написа:
Аааа ясно, аз си представях, че всеки един таван се изолира #-o . Въпреки това пак няма да стане, защото последния ми етаж е подпокривен и се живее на него. Аз знам, че имам големи топлозагуби - покрива е ламарина/въпреки че май има някаква изолация, но не съм сигурен/, къщата е много разчупена с тераси и реално над 400кв. се отопляват, стъклопакета е обикновен, дограмата е 3 камерна. Единствената изолация е облицовка с дърво отвън на подпокривния етаж. Отделно парното е правено 80те години с едни метални тръби, като основната е към 10см широка и.т.н. и т.н.
А най - големият проблем ми е че не мога да намеря в София някоя фирма да се навие, да дойдат да видят къщата, да сметнат каквото трябва, да кажат какво трябва да се направи и да дадат оферта. Всички искат ако може от офиса да сметнат и да давам капарото, пък и да ми набутат каквото имат на склад. Всички имат ужким големи обекти по които работят и 5 - 10 000 им се виждат незначителни. #-o
Както я описваш, 5-10 000 няма да стигнат доникъде. На мен само изолация отвън и минерална мазилка ми стъпиха на 30 000, вярно баш в бума, но пък на нова къща директно върху тухли. Дъсчената обшивка не я брой въобще за изолация. Засега май е най-добре да си я караш на въглища, пък като имаш възможност по-нататъка добра изолация, дограма, ремонт на покрива с изолация и т.н.
Тани - модератор
sand0 написа:
http://img696.imageshack.us/i/imageqzb.jpg/

http://img545.imageshack.us/i/imagejww.jpg/

http://img219.imageshack.us/i/imagejcoy.jpg/

Ей така се прави. Плюс че профилите са изолирани от стените.
С каква изолация е това? Не ми казвай , че е с ПУ пяна??? :shock:
srusev - специалист
я кажи може ли сам човек да си я слага, не както на снимката "пожарната" да идва да я лее, и какви са цените, че ми стана интересно.
Тани - модератор
То ако става въпрос за най доброто - ето го:

http://greentech-bg.net/?p=5578

Лично аз не мога да си го позволя обаче!
torbalan - Дървен философ
хех

поредния вълшебен материал :)

толкова са му добри изолационните свойства, че горелка от едната страна, не може да запали кибритена клечка от другат при само няколко сантиметра дебелина изолация...

че това важи за практически всеки топлоизолационен материал, че дори и за много от материалите, дето нямат претенции да са топлоизолационни...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Отопление на 300 квадрата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: