Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
ЧефоС - специалист
ivanovrg написа:
има и едни с една гумена шайба
Шайбата не е гумена, а неопренова, колега
ivanovrg - специалист
ОК
може неопренова да е
но той няма да и прави химически анализ в магазина
като я види ще я помисли за гумена

както и аз :-D
толкова пъти съм работил с тях,а не съм забелязал че е неопрен SORRY
Chefo77 - майстор
Още един съвет - заложи на марка. Видиите на евтините се чупят лесно. Рискуваш да изхвърлиш много винтове, да потрошиш сума нерви и пак да си вземеш марка.
Тани - модератор
Няма смисъл от предварително разпробиване. В общия случай свредлото ще реже по-добре първите няколко отвора и след това ще се захаби , докато със самонарезните винтове все едно пробиваш със ново свредло при всеки винт! Ако ги завиваш с бормашина , завивай на по- малки обороти , защото ще "запалиш" режещите ръбове . Аз ги завивам с акумулаторен винтоверт с 2400 об/мин и съм установил , че това са подходящи обороти за тези винтове.Предимството на акумулаторния винтоверт е , че има спирачка и няма инерционен момент , който да счупи винта( или да огъне термопанела) след като си пуснал спусъка! Има и друг хитър начин - да ги завиваш с перфоратор. Истинските перфоратори имат предпазен съединител , който няма да ти позволи да счупиш винта ако не успееш да спреш навреме!
mitko64 - майстор
Благодаря за ценните съвети на всички отзовали се! Налагало ми се е и друг път такава операция, но съм го карал по стария начин(що метчици съм потрошил). Ако може още един съвет- коя моя машина да ползвам, с какви настройки и самопровни с каква глава и марка. Арсенала ми е - BR 100E, BUR 150E, BUR2 350E, BPR 241E и Bosch GSR 10.8-2-Li.
iavord - специалист
Аз бих заложил на първата или последната машина... по-скоро последната...
Винтове си вземи с поне 5 мм свредло отпред - задължително с добро качество, че иначе или не пробиват като хората или се късат в джилязото и после си е...ло майката - няма вадене. Идеята за неопреновата подложка не е лоша, понеже това точило ще има вибрации и тия подложки малко или много ще ги обират. По отношение на главата - си е твои избор... щом винтовете ше носят само тенекията може и от тия с ниската глава за кръстата отверка.... въпрос на естетика...
ZEDYCUS - майстор
Вземи на Вюрт самопробивни с глава шестограм, и един хубав магнитен накрайник 8 или 10мм зависи от болта. Кръстачка глава не взимай, ще си нарежеш пръстите докато подведеш винта. С магнитния този проблем е по малък особено ако има и гумена шайба. :)
ЧефоС - специалист
Тани написа:
. Аз ги завивам с акумулаторен винтоверт с 2400 об/мин и съм установил , че това са подходящи обороти за тези винтове.Предимството на акумулаторния винтоверт е , че има спирачка и няма инерционен момент , който да счупи винта( или да огъне термопанела) след като си пуснал спусъка! Има и друг хитър начин - да ги завиваш с перфоратор. Истинските перфоратори имат предпазен съединител , който няма да ти позволи да счупиш винта ако не успееш да спреш навреме!

Тани, направо ме изумяваш с некомпетентност.
1. Знаеш ли колко са 2400 об/мин? Чак не вярвам, че това са подходящите обороти. :?
2. Знаеш ли изобщо какво е инерционен момент? Като техническо понятие. Явно НЕ, иначе не би рискувал.
3. За един оборот винта прави ход напред равен на стъпката на навивките. При тия винтове стъпката знаеш каква е. 2400 об/мин са си точно 40 об/сек. Да предположим, че стъпката на винта е примерно 1,5 мм, то за 1 секунда винта ще влезе 60 мм напред. А това са си 6 см, от където и да го погледнеш. При положение, че винта е дълъг не повече от 2 см, какво ще стане?

Извинявай, че те захапвам така. Но преглеждай поста, който пускаш. Предполагам какво ще кажеш в отговор - че си сложил една нула в повече. :lol: Не мога да го приема. Ако беше обикновен потребител, познай какво щеше да последва.
housedoktor - майстор
Тани е прав-бормашината е за пробиване .Използва се винтоверт ,даже така му викат TEK Screwgun.и максималните му обороти са 2500. Опитвал съм с 6000 оборота -направо заваряват винта, риска за счупване е по голям с машина без регулиране на въртящия момент..Аз ги завивам с плвен старт и на ниски обороти (оборотомер на машините нямам :) ) с опитно подбрана настройка на съединителя
ЧефоС - специалист
Докторе, я отново прочети какво съм писал аз, Тани, и останалите.

Тема "Самонарезни винтове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: