• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Asen_77 - напреднал
Тани написа:
Труден въпрос ! Отговора е много разтегливо понятие , защото се намесват и финансите. Като минимум бих ти препоръчал поне 10см EPS(стиропор) на стените , 30 см вата на покрива (или над тавана на последния етаж ако подпокривното пространство няма да се използва) , дограма с троен стъклопакет с К-стъкло. Така ще можеш да си позволиш според мен поне три пъти по-слаб котел и съответно ще ти е толкова пъти по-евтина консумацията на гориво , което се очаква да поскъпва рязко през следващите години!
5 см стериопор 18/20. Къщата е три етажна с печка с водна ризи от типа Прити ( не съм сигурен дали не е и Прити ), 17 кВ е и захранва 3 етажа по 60 кв, като има 3 лири в баните, бойлер 120 литра и 8 радиатора. Къщата с такава изолация и отопление е с доста приятна температура за живеене, дори и в студените седмици в който температурата се даржи -10 -15 до -20 през нощите. Покрива мисля че е с 10-15 см вата. Прозорците са ПВЦ 5 камерни - на няколко години. От това налично отопление аз съм видял положителното и отрицателното. Въпроса е да постигна оптималното в новата къща.
Тани - модератор
Удвояването на дебелината на тези 5 см води до поскъпване на изолацията с 10-15% . Не виждам смисъл да се пести от нея , при положение че при една по-студена зима разликата ще се изплати за една година!
Asen_77 - напреднал
Тани написа:
Удвояването на дебелината на тези 5 см води до поскъпване на изолацията с 10-15% . Не виждам смисъл да се пести от нея , при положение че при една по-студена зима разликата ще се изплати за една година!
Ето това е полезна информация която е хубаво да се знае като се предвижда това. Благодаря! А 18/20 ми казаха че е плътността на стериопора. Има ли значение плътността му спрямо климата? Конкретно става въпрос за Бистрица, София - 5 км от околовръстното шосе в посока полите на Витоша. Надморска височина 900 м.
filmatoplo - майстор
Ако 1 нещо се увеличи двойно , и цената му става двойна, но при инвестиране в изолация парите се връщат най бързо . :) А инак -изолирайте добре ,водно подово и источника на топлина да е -пиролизен котел , котел на пелети или вид термопомпа :wink: , всичко друго е компромис и ядове. :)
Тани - модератор
Асене , не се вързвай на приказките на търгашите! Всяка реномирана фирма прави "стиропор" за фасади . Обикновено в наименованието фигурира буквата "F" Този вид стиропори са предвидени да отговарят на всички параметри наеобходими за качествена ТИ. Фибрана има много по- добри топлоизолационни качества , но въпреки това не е подходящ за външна изолация на тухлени стени!

Филма,
Ако 1 нещо се увеличи двойно , и цената му става двойна, но при инвестиране в изолация парите се връщат най бързо .
в топлоизолационната СИСТЕМА , стиропора е само част от системата и при промяна на дебелината му всички останали компоненти се запазват с изключение на дължината на дюбелите! 1 м² стиропор с дебелина 5 см струва 4лв , а с дебелина 10 см съответно 8 лв.
При цена да речем 40 лв/м² за труд и материали поскъпването при удвояване на изолацията става 44лв. Хайде сега сметни колко е разликата ! Двойна ли е???
filmatoplo - майстор
За стиропор плащаш двойно , само труда се запазва. :wink: С 5 сантов стиропор ще покриеш двойно квадрати от 1 кубик сравнено с 10 сантовия :wink: .
Asen_77 - напреднал
Тани написа:
Асене , не се вързвай на приказките на търгашите! Всяка реномирана фирма прави "стиропор" за фасади . Обикновено в наименованието фигурира буквата "F" Този вид стиропори са предвидени да отговарят на всички параметри наеобходими за качествена ТИ. Фибрана има много по- добри топлоизолационни качества , но въпреки това не е подходящ за външна изолация на тухлени стени!

Филма,
Ако 1 нещо се увеличи двойно , и цената му става двойна, но при инвестиране в изолация парите се връщат най бързо .
в топлоизолационната СИСТЕМА , стиропора е само част от системата и при промяна на дебелината му всички останали компоненти се запазват с изключение на дължината на дюбелите! 1 м² стиропор с дебелина 5 см струва 4лв , а с дебелина 10 см съответно 8 лв.
При цена да речем 40 лв/м² за труд и материали поскъпването при удвояване на изолацията става 44лв. Хайде сега сметни колко е разликата ! Двойна ли е???
Разбрах те още първия път като каза за цената. Наясно съм че този стериопор е на куб/м и дали 5 или 10 см това не променя много цената, но останалите компоненти по монтажа и оформянето са същите. Между другото не споменах, но още не съм мислил и за вида тухли с който да се строй, но май май ще бъдат единички ( въпреки по-високата цена ) за изграждане на стените. Това ще се мисли след няколко месеца като дойде време за проектирането.
filmatoplo - майстор
Тухли -Винербергер. :wink: всичко др е смешка .
Asen_77 - напреднал
filmatoplo написа:
Тухли -Винербергер. :wink: всичко др е смешка .
Разбирам познанията ти, но да кажеш вземи еди кво си всичко друго е боклук е малко пресилено. Обоснови се защо тези, с какво са по-добри, с какво превъзхождат другите или ценово защо са по-добри от вида "Х" или вида "Y". Всеки е с различни разбирания, различни възможности и търси различен ефект от ползването на опредлено нещо. Иначе мненията ти вземи еди какво си, другото е боклук са просто пълнеж в темата и не помагат на никой.
Тани - модератор
filmatoplo написа:
За стиропор плащаш двойно , само труда се запазва. :wink: С 5 сантов стиропор ще покриеш двойно квадрати от 1 кубик сравнено с 10 сантовия :wink: .
Освен труда се запазва като количество и съответно цена:

- лепилото с което се лепи стиропора за стената ( от това най вече идват разликите в цената)
- Дюбелите поскъпват малко
- мрежа
-шпакловка
-грунд
-мазилка ( която най-вече оскъпява цялата система)
-водооткапи
-ъгли

Явно не си запознат с цените и технологията затова не може да разбереш за какво говоря!
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Нова къща и възможностите за отопление?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: