Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
boltik - специалист
Ами какви са тези датчици,които реагират на земна газ,а не на тази в бутилките?Ако може да качите линк на тази плевенска фирма да разгледаме,какво предлагат.
lz1tar - специалист
Газсигнализацията е коренно различна от пожароизвестяването,произвеждат се в Пловдив,но не помня името на фирмата.Иначе Чайна датчиците струващи 9лв. в Конрад реагират на цигара.2007г с тях бях сглобил цяла пожароизвестителна система
valat111 - специалист
lz1tar написа:
Газсигнализацията е коренно различна от пожароизвестяването,произвеждат се в Пловдив,но не помня името на фирмата.Иначе Чайна датчиците струващи 9лв. в Конрад реагират на цигара.2007г с тях бях сглобил цяла пожароизвестителна система
Газдетекторите са друга бира, в помещения с газови котли не се монтират пожароизвестителни датчици /освен ако котлето е комбинирани, например газ-нафта/.
boltik - специалист
valat111б,лагодаря ти.Аз пак съм написал глупости,като неразличавам дим от газ.
zimel - специалист
Колега DMN :

За съжаление , към готов продукт не мога да те насоча.

Датчикът HS134 е много чуствителен към въглеродния оксид, който се съдържа и в цигарения дим.Ако си се занимавал с електроника лесно можеш да направиш схемата по описание на принципната работа в сп. Електрон , бр. 11-12 /2004г.

Самата схема от списанието аз лично неможах да я пусна, но пък си направих моя, по описанието от статията за газ анализатор за въглероден окис.

Направо останах изумен от чуствителността му .Конкретна схема немога да ти дам, но това е нещо, което наистина работи.

Това , което написах е като ориентир на нещо еФтино и работещо.
ditronix - специалист
Димнооптичните датчици си реагират на цигарен дим,реагират на всякакво задимяване,но както колеги казаха трябва да се пуши доста,за да сработят.Иначе аз си ги тествам пред клиентите с цигара-качвам се на стълбата и му духам в окото.Сработва от раз.Колегата може да монтира вместо димен датчик една камерка-има достатъчно евтини-и да поглежда от врвме на време.Като отидат да пушат-пуска им една сирена да им вие като екстра в пушалнята и съм сигурен че за ден-два ще ги отучи да го дразнят.Даже се сещам още нещо-из китайските сайтове има камери в корпус на димно-оптичен датчик.Ако предприятието/офисът има алармена система-прави се един паник-бутон и като ги видиш да пушат с камерата-палиш алармата.2-3 пъти през първия ден и ще получат последно предупреждение :-D
NeoBoss - специалист
може и със камера или датчик който да селди за яркоста от огънчето на цигарата (само идея)
valat111 - специалист
Малко развитие на темата...има "тежък дим" и "лек дим"....Например в цеха за производство на дунапрен /в миналото бе част от завод П. Караминчев/....цеха се намира в с. Батишница, Русенско/....имахме някога огромни спорове с пожарникарите....те се опитваха да ме убедят, че дунапрена ,запалвайки се димът пада долу....да, вярно, но аз им поках, че димът от дунапрен не идва сам от себе си...опушени намотки от ел. мотор....
vk - специалист
Абе тая фирма Шеф няма ли ? Който е издал заповедта да не се пуши, той налага и глобите - прасваш му 50 лв от заплатата и бързо ще се отучат.

Тема "Димни детектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: