• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
PCL82 - майстор
Когато се появиха външните топлоизолации в България имаше доста строежи, където слагаха изолацията по кофража. Явно е имало чести дефекти по бетона, някои от които остават скрити и тази практика е преустановена и забранена у нас!

За излолация вътре в стената съм виждал в Гърция много такива сгради. Слагат стереопор между тухли четворки. Даже на билото на Беласица видях изоставена гръцка караулка строена с кухина между два слоя тухли, без топлоизолация, но през няколко реда туглите са завъртяни напряко и свързват двете стени.
kuuuuuul - майстор
Яаа,значи те и Гърците "прости и самоуки майстори" според колегата FMaster
emilvtc - специалист
PCL82,
Това е интересен начин на зидария привързваща двата зида един към друг.

Можеш ли да опишеш (или по-добре да нарисуваш) начина на зидане и как точно се поставят "завъртяните" тухли ?

Системата както аз си я представям (може и да си я представям неправилно) има термомостове между двете стени точно от "завъртяните" тухли ... Прав ли съм, или има начин да се избегне това ?
PCL82 - майстор
Въпросната постройка ще да беше на повече от 20 години. Да термомостове се получават от напречните тухли, защото са като четворките с 4 надлъжни кухини.
Форматът обаче беше по-особен нещо от рода на 10/12/30см. Така една тухла е по дълга от дебелината на два единични зида и остава място за 6-7см кухина и може да направи превръзка. Тези напречни тухли бяха през два реда, през една две тухли хоризонтално една от друга. Т.е. не се обръща цял ред напряко, а само определени тухли, като зъби.
Biso - специалист
Емиле, май си чел моята тема, че виждам в твоите въпроси моите терзания..... :-D

Аз тези дни "размразявам" своя строеж и я мятам.
При мен също ще бъде подобен сандвич с изолация 5см между двата зида, като превръзката през около метър ще бъде по описаният по-горе начин. Задължително обаче ще имам циментова замазка на външните фасадни стени преди ТИ. От вътре - също. Така смятам, че ще намаля значително възможността да прониква влага навън-навътре (много ми е важно в моят случай отвън) а и ще се заякчи значително зидарията. Като начало ще се прави само външна зидария. Вътрешният зид ще бъде изпълнен след като е излята плочата а зидарията ще осъществя с лепило и на двете страни на сандвича. По този начин смятам, че ще елиминирам голяма част от влагата от строителния процес а може и да ползвам вата направо. Не е по-евтино, но е по-сигурно.
Иначе, при всички случаи няма как да избегнеш термомоста на плочата (и греди, колони, трегери, шайби...) със зидарията...
Примирил съм се с факта, че ще има точки, където ще се компрометира в известна степен топлоизолацията, но за мен е по-важно да елиминирам влагата заради специфичното ми нахождение...
kaktys - напреднал
http://www.youtube.com/watch?v=_wkX6LgV ... re=related

Различни изпълнения на двойни зидове с ТИ, тавани и подове
pipbel - майстор
Biso написа:
Емиле, май си чел моята тема, че виждам в твоите въпроси моите терзания..... :-D

Аз тези дни "размразявам" своя строеж и я мятам.
При мен също ще бъде подобен сандвич с изолация 5см между двата зида,...
Biso, я се потерзай още малко. :-D
Заслужават ли си всички усилия за 5 см ?
Като го правиш направи го поне с минимум 8-10 см ТИ .
Biso - специалист
Хмм...принципно не ми пречи между зидовете да е и толкова, но по-трудно ще стане превързването между тях. Мислих да е с "петици".....

Иначе, предпочитам дебелият слой изолация да е отвън. Аз ще правя и там ТИ с 8см. EPS. :-D В темата си съм правил анализ защо трябва да е отвън.....
Макар и в нашият регион температурите зимата да са рядко под нулата, усещането за студ идва от влажният въздух, особено ако има вятър. Тая влага се набива направо в тухлите. Затова и YTONG-а не е особено подходящ тук. Предната си къща я строих преди дванайсетина години така (тогава беше съвсем нов продукт още и нямаше опит с него) и сега съжалявам. :sad:
Дори в момента пиша в нея... :-D
pipbel - майстор
Ааа, така е вече нещо друго.
Сложи си графитен ЕПС отвън, 7см= 8 -8.5cm обикновен.
Ако ти е измазано - ползвай смело ПУ пяна.

viewtopic.php?f=47&t=9749&start=360
emilvtc - специалист
Biso написа:
Емиле, май си чел моята тема, че виждам в твоите въпроси моите терзания....
Да, така е. До колкото схванах при теб борбата е с външната влага (от влажния въздух край морето). В моя случай говоря за полско село край Пловдив и проблема с "външната" влага отсъства.

Мислите ми са насочени в посока конструкция на стена с вградена ТИ (мисля за "дълговечна" конструкция), която да реши проблемите с конденза и "разпаднала" се или "издухана" от вятъра външна ТИ от масовия тип. Т.е. такава, която няма да изисква поддръгка през 5-8 години ...

От друга страна добре би било стената да има сеизмична устойчивост, добри ТИ свойства и без "кондензационни" проблеми. Т.е някак си проблема с термомостовете в долния край на стената и колоните да бъде решен.

И не на последно место - всичко това да се постигне без (или почти без) никакво ускъпяване в сравнение със "стандартните" решения на тухлен зид с външна ТИ.

Какво имам в предвид: Ако трябва да се изгради САМО стена с тухли четворки с дебелина 25-30см - вместо тухлите да се зидат легнали по "стандартната" технология - да се изградят 2 паралелни зида привързани един към друг с тухли "петица" както по-горе беше обяснено. Така стената би станала с 2-5см по-дебела, но ТИ свойствата и биха били значително по-добри в сравнение със "стандартно" зиданата, като в същото време сеизмичната и здравина не би била по-лоша ...
В същото време разходите за матеряли (та даже и за зидария) биха били еднакви и за двата вида стени ...
Т.е. с едно и също количество пари (та даже и материали) с малко повече мисъл (ама на време) бихме постигнали по-добри резултати от "стандартните" ...

Те в тази посока се опитвам да провокирам мислите ви и да обсъдим различни варианти :-)

Нямам строително образование и опит в строителството, но имам инженерно образование и въображение. За опита и технологиите как да се реализира идеята разчитам на вашите мнения, опит и идеи.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17

Тема ""Вградена" термоизолация по време на строежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: