• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Вместо- гнп , неможе ли да се ползва зъбна помпа :?
RAPTOR - специалист
Във връзка със запитването отговарям! :? Мислил съм по въпроса са използуване на горелка тип бадмингтон.Имам работещ екземпляр с дюза от водна охлаждаща система тип"мъглуване".Това са системите за охлаждане на заведенията през лятото,когато около външните тераси се поставят такиви пръскалки.Дюзите се продават в "Бриколаж"=около 3.40лв. за 1бр.Лошата за системата при мен е ,че котелът ми е монтиран вътре във апартамента и шумът от работещият компресор е Меко казано неприятен.Второ системата работи с къс и тънък факел,който трябва да работи около 1 час зада затопли водата във системата.Ако подадете повече въздух за по-дълъг факел се обеднява горивната смес и горенето е не ефективно.Затова аз се спрях на тази горивна система показана в горните схеми.За котли с предна вратичка тръбата за въздуха се заварява г-образно.През тази тръба с ф-60мм се вкарва въздух от центробежен вентилаторл.Тя не се загрява заради постоянния приток на охладен въздух от вентилатора.В горната част на таси тръба се поставя 8 мм.тръба ,във случая бронзова.По нея на самотек тече маслото.В горната част на тръбата се поставя PVH маркуч със вътрешно Ф-8-10мм.Там съм поставил кранче за регулировка на подаването на гориво от система за капково напояване с вътрешно ф-2мм.Отоплявам апартамент-тухла-без изолация-120кв.м.,радиатори -стари,руски,чугун,14ребра-70см.Общо 6 панела.Нямам серпентина в бойлера,но съм направил бойлер за допълнителна конверсия на изходящия към комина край на кюнците,след котела.На ден изразхадвам около 5 л.отработено масло.За по-добра работа и за да го разреня слагам по 100мл. на литър-промишлен газьол.Последния път съм прекалил с газьола и горелката светеше като оксижен,а изолацията на долната вратичка се размириса.5л.X30 дни-150литраX0,50ст.-75лева.
mar4ika - специалист
Задната част на голямата тръба дето е в камерата е запушена предполагам а предната частично за да не изтича маслото.
mar4ika - специалист
Голямата тръба колко мм.е.Хареса ми разхода.
RAPTOR - специалист
Голямата тръба на котелната горелка е Ф-100мм.Може да се ползва и по-малък диаметър ,но не по-малко от 90мм.,защото нама да можеш да я запалиш.Твърде бързо ще "изтича " въздуха.
RAPTOR - специалист
Ето го първообраза.

Прикачен файл

Цеко111.jpg
Цеко111.jpg (53.03 KиБ) Видяна 12388 пъти

Прикачен файл

Цеко108.jpg

Прикачен файл

Цеко107.jpg
mityom - специалист
колега RAPTOR, преминава ли тръбата за въздуха в по-малко като на чертежа, качи реални снимки на твоето котле с горелкат
RAPTOR - специалист
Това е то!

Прикачен файл

Цеко137.jpg

Прикачен файл

Цеко131.jpg

Прикачен файл

Цеко130.jpg

Прикачен файл

Цеко125.jpg

Прикачен файл

Цеко124.jpg
mar4ika - специалист
Благодаря. Хареса ми тази дето е с хорезонталната голяма тръба и ще я направя скоро за моя котел.Аз съм я правил преди две год. ама ползвах само тягата от комина и не излезе добро горене.Ще пробвам сега с турбина.
RAPTOR - специалист
За mar4ika !

Прикачен файл

Цеко243.jpg

Прикачен файл

Цеко239.jpg

Прикачен файл

Цеко237.jpg

Прикачен файл

Цеко135.jpg

Прикачен файл

Цеко234.jpg
Цеко234.jpg (77.31 KиБ) Видяна 12363 пъти
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13

Тема "Някой знае ли нещо за печка работеща с отработено масло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: