• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iavord - специалист
255388 написа:
Каква е била идеята на китайците с това свързване? Гасящ резистор/кондензатор преди гретца по отделно + филтриращ кондензатор и последователно свързано съпротивление след гретца - ясно, но паралелни съпротивление и кондензатор
Това е капацитивен делител. Резисторите са за разреждане на кондензаторите.
255388 - специалист
iavord написа:
255388 написа:
Каква е била идеята на китайците с това свързване? Гасящ резистор/кондензатор преди гретца по отделно + филтриращ кондензатор и последователно свързано съпротивление след гретца - ясно, но паралелни съпротивление и кондензатор
Това е капацитивен делител. Резисторите са за разреждане на кондензаторите.
ОК, а някаква информация как се смятат резисторите и кондензаторите при този начин на свързване? Смятам, че подобна информация ще е полезна не само на мен, а и на темата като цяло. Също така може да се направи и обзор на изложените методи до тук...кой е най-ефективен, стабилен и т.н.

btw Ще се радвам някои да удари едно рамо и с горните сметки, които съм постнал. :)
2v6 - майстор
255388 написа:
...
ОК, а някаква информация как се смятат резисторите и кондензаторите при този начин на свързване? Смятам, че подобна информация ще е полезна не само на мен, а и на темата като цяло. Също така може да се направи и обзор на изложените методи до тук...кой е най-ефективен, стабилен и т.н.

btw Ще се радвам някои да удари едно рамо и с горните сметки, които съм постнал. :)
Резисторите най-добре да са по-големи - 1-2 мегаома. Ще греят по-малко.
Формулите са ти верни, но в случая с гасящ кондензатор и много диоди не са съвсем приложими :idea:

Захранващото напрежение ти е около 220 V. Ако е повече от 240 или по-малко от 200 имате проблем със захранването в квартала.

Върху гасящия кондензатор ще има променливо напрежение доста над 28 V с изместена фаза и несинусоидална форма. Затова кондензатора трябва да е доста по-малък от сметнатия от теб 2.27 uF :!:

Съвсем спокойно може да захраниш лампата с 220 V и да премериш какъв променлив ток тече - сондите допираш до изводите на изгорелия диод :idea: Отчетения ток ще бъде нула цяло и нещо % по-голям от тока със здрав диод.
255388 - специалист
Сложих гасящ кондензатор 2,2uF/420V и светна, но доста пресилено светят ми се струва. Измерих =186V паралелно на поредицата/48mA; ~248V/62mA през цялата схема.За 20-30 сек. работа платката с диодите започва да грее. Това ме навежда на мисълта, че номиналното напрежение, за което съм сметнал гасящия кондензатор не отговаря на това на светодиодите.
186V/60=3,1V при ток 48mA

Дали във формулата за Хс вместо 220 не трябва да смятам с 250, каквото е напрежението при мен? В такъв случай се получава 1,1uF...
2v6 - майстор
255388 написа:
Сложих гасящ кондензатор 2,2uF/420V и светна, но доста пресилено светят ми се струва. Измерих =186V паралелно на поредицата/48mA; ~248V/62mA през цялата схема.За 20-30 сек. работа платката с диодите започва да грее. Това ме навежда на мисълта, че номиналното напрежение, за което съм сметнал гасящия кондензатор не отговаря на това на светодиодите.
186V/60=3,1V при ток 48mA

Дали във формулата за Хс вместо 220 не трябва да смятам с 250, каквото е напрежението при мен? В такъв случай се получава 1,1uF...
Нали ти казах, че тази формула не можеш да ползваш :!:
Кое напрежение при теб е 250 V ?
Колко е променливото напрежение върху гасящия кондензатор 0.56 uF ?
Колко е правото напрежение върху 60-те светодиода ?
255388 - специалист
Напрежението на захранващата мрежа е 247-251V. При последния тест сложих кондензатора 0,56uF и отчетох: ~247V/~18.5mA(напрежение върху кондензатора ~139V) преди схемата и =189V/=14.5mA преди светодиодната поредица. Светодиодите светят нормално, не греят.Това е и фабричната схема, след като смених изгорялото диодче.
И в крайна сметка как се изчислява гасящия кондензатор след като формулата по-горе е неприложима...едва ли експериментално?

btw...някакво инфо за подходящ генератор на ток/готова интегрална схема, която може да се ползва за такива проекти(20-100 светодиода)? Гледам, че тук се предлагат някакви готови, но не съм много навътре в нещата.
iavord - специалист
Тук има на английски малко достъпна информация.

А, с интегрална схема съм правил с LM2733:
Изображение

LM27313 и LM2733 са почти идентични. Не са специално за светодиоди, но си вършат чудесно работата, пък и ми дойдоха без пари като мостри :wink: Те са обаче за захранване с ниско напрежение - в моя случай от батерии.

Edit:Сега погледнах дейташийта на HV9910LG, дето ги предлагат Футурел - не изглежда зле и цената бива...
255388 - специалист
Тези също не са лоши. Тия дни ще се поинтересувам дали се предлагат тук.
2v6 - майстор
255388 написа:
Напрежението на захранващата мрежа е 247-251V. При последния тест сложих кондензатора 0,56uF и отчетох: ~247V/~18.5mA(напрежение върху кондензатора ~139V) преди схемата и =189V/=14.5mA преди светодиодната поредица. Светодиодите светят нормално, не греят.Това е и фабричната схема, след като смених изгорялото диодче.
И в крайна сметка как се изчислява гасящия кондензатор след като формулата по-горе е неприложима...едва ли експериментално?

btw...някакво инфо за подходящ генератор на ток/готова интегрална схема, която може да се ползва за такива проекти(20-100 светодиода)? Гледам, че тук се предлагат някакви готови, но не съм много навътре в нещата.
Прилагам някаква методика. Пак не е точна - напрежението върху кондензатора не е синусоидално.
Възможно е и твоя уред да мери грешно променлив ток/напрежение :?

При захранване ~220V най-ефективно (с най-малки загуби в топлина) е използването на кондензатор.

Прикачен файл

Xc.zip
(3.24 KиБ) Свален 139 пъти

Прикачен файл

xc.GIF
xc.GIF (3.42 KиБ) Видяна 4474 пъти
svetliopi44 - Чирак...
Колеги извинявам се за тъпия въпрос.
Имам диодна лента 5м. която има консумация около 25w.
Имам старо трафче за лунички 220>12V ... сложих грец схема 25V 6A и кондензатор 25V 4700uF .
Проблема е в това че имам жестоки пулсации на светлината ...
Дайте съвет какво му трябва още или дали въобще избраните елементи от мен са неподходящи.
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: