Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanj - специалист
Draganov с какво да отворя файловете текста го чета но схемите немога
bulhomes2 - майстор
Draganov написа:
Това е сканираната схема на котле за водно отопление.
97-98 година се бях засилил да си правя котел по тая схема. Даже си разкроих, нарязах (и откраднах) ламарината. Заварчика, който повиках да го прави обаче ме разубеди. Бил правил такова и много зор се чистело при изхода за кюнеца. Преправихме го като вместо езици завари 5 двуцолови тръби хоризонтално (като олипиада), изхода за комина изместихме да сочи нагоре и добавихме още 1-1,5 метра водна риза около кюнеца. Беше ми в мазата, а апартамента - на първия етаж. Още работи гравитачно. Ако имате въпроси за него мога да потърся телефоните на новите собственици на апартамента.
involve - помощник
bulhomes2 написа:
Draganov написа:
97-98 година се бях засилил да си правя котел по тая схема. Даже си разкроих, нарязах (и откраднах) ламарината. Заварчика, който повиках да го прави обаче ме разубеди. Бил правил такова и много зор се чистело при изхода за кюнеца. Преправихме го като вместо езици завари 5 двуцолови тръби хоризонтално (като олипиада), изхода за комина изместихме да сочи нагоре и добавихме още 1-1,5 метра водна риза около кюнеца. Беше ми в мазата, а апартамента - на първия етаж. Още работи гравитачно. Ако имате въпроси за него мога да потърся телефоните на новите собственици на апартамента.
Здравейте.
И аз това лято съм намислил да направя локално парно,затова преди месец гледах котел направен по подобен начин (за модел) :-D .
Котела е една обикновена метална кутия(70Х70Х70 см.) с врата за пълнене,чугунена скара и тава за пепелта.
Изолиран е с вата отвън.Комина е отгоре и като погледнеш в него се вижда небето.
Водната риза е на комина.Висока е 1.5 метра и е направена от две заварени тръби от неръждавейка една в друга.
Котела работи от около 5 години.При външна температура 0*С,водата бе 60*С.Отоплява се етаж от 60 кв. м.с вътрешна топлоизолация.Котела са пали през седмицата в 6 часа вечерта,а в събота и неделя гори постоянно.Очакван разход за тази зима е 3 тона въглища "Донбас".
sian - специалист
involve написа:
bulhomes2 написа:
Draganov написа:
Здравейте.
И аз това лято съм намислил да направя локално парно,затова преди месец гледах котел направен по подобен начин (за модел) :-D .
Котела е една обикновена метална кутия(70Х70Х70 см.) с врата за пълнене,чугунена скара и тава за пепелта.
Изолиран е с вата отвън.Комина е отгоре и като погледнеш в него се вижда небето.
Водната риза е на комина.Висока е 1.5 метра и е направена от две заварени тръби от неръждавейка една в друга.
Котела работи от около 5 години.При външна температура 0*С,водата бе 60*С.Отоплява се етаж от 60 кв. м.с вътрешна топлоизолация.Котела са пали през седмицата в 6 часа вечерта,а в събота и неделя гори постоянно.Очакван разход за тази зима е 3 тона въглища "Донбас".
Колега според мен е неефективен този котел.
involve - помощник
Мисля да сложа тръби(шахматно наредени) в котлето над огъня и там да се нагрява водата.Така ще е по-ефективен.
Няма да го правя едно към едно с "модела". :idea:
sian - специалист
involve написа:
Мисля да сложа тръби(шахматно наредени) в котлето над огъня и там да се нагрява водата.Така ще е по-ефективен.
Защо не го направиш като моя, чисти се много лесно.
Draganov - специалист
ivanj написа:
Draganov с какво да отворя файловете текста го чета но схемите немога
С Word2003 съм ги правил,трябва да се отварят.Да не ти е стар MSOffice?
involve - помощник
sian написа:
involve написа:
Изработка на котел по скицата няма да е трудна,но ако можеш би ли написал:
-каква площ отопляваш?
-колко въглища или дърва изразходваш за сезона?
-каква температура поддържаш в стайте?
-изолация на стени и тавани?
Също и нещо друго,ако се сетиш.Предварително благодаря и се извинявам,ако някъде си го писал преди.
Все още не съм добре ориентиран във форума. 8-[
sian - специалист
involve написа:
sian написа:
involve написа:
Изработка на котел по скицата няма да е трудна,но ако можеш би ли написал:
-каква площ отопляваш?
-колко въглища или дърва изразходваш за сезона?
-каква температура поддържаш в стайте?
-изолация на стени и тавани?
Също и нещо друго,ако се сетиш.Предварително благодаря и се извинявам,ако някъде си го писал преди.
Все още не съм добре ориентиран във форума. 8-[
Колега, преди да го направя обиколих и огледах 10- ина котлета който се ползват. Направил съм 3 такива, моето и още 2-на приятели. Отоплявам около 80 кв.м в това число 2 бани, и бойлер със серпентина. 5 тона на сезон(края на септември до април-май) зиморничави и разглезени сме явно.
Температурата вътре 22-24С*.Къщата не е изолирана, аз съм последен етаж, над мен тавански необитаеми неизолиран таван. Дограмата ми е PVC (според мен дограмата има единствено предимство в потдръжката няма боядисване и ронещ се маджун)
Ако решиш да го правиш на последното направихме изменение, обща врата на долните две(пепелника и тази над скарата на която има отваряща се решетка) А на тази обща врата сложихме клапа за въздуха с термозадвижка с верига като на купешките. За котела отиват 2 листа ламарина дебела 4мм, по 2кв.м. без вратите. Да ти кажа хамалогия си е с въглищата сега оглеждам котли на пелети (по груби сметки разходът е по-голям , но пък няма хамалогия) Един клиент сподели че е с пелетен котел на Зоти-Стрелча и е много доволен. Първоначално се запалва ръчно и после си работи непрекъснато като мени подаването на пелети и може да стигне до количество което да потдържа огъня. Преди това е бил с по-малък котел дакон с пелетна горелка GP 20. Не хваля нито единия нито другия. Дакона има предимство че може да махнеш горелката и да си гориш въглища и дърва ако се наложи.
involve - помощник
Хамалогията с въглищата не ми е проблем.Все още не съм толкова мързелив. :yawinkle:
Щом съм започнал да се оглеждам,означава че ще го направя.Само ми трябва идея за направата.
Гледал съм няколко правени котела и всички са различни.
При мен ситуацията е такава:
Дървена дограма (двойна).След като пусна тръбите,на външните стени ще има изолация.
Тавана няма да е изолиран.Котела трябва да има мощност,защото след време ще топля и втория етаж (80 квадрата).
За тази година ми стига да завърша първия(130 квадрата с пристройките).
От всичко най-трудно ще ми е с комина. :cry:

Тема "схема на котле на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: