Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
VBG - специалист
angelfilev

Aз притежавам много по-малко опит от вас.
Може и да имате право за лагерите.
Човек неможе да знае всичко и това се отнася и за мен.
На мен не ми трябва информация за изчисление на лагери. Аз изчислявам лагери!
Вижте снимките дадени от nik80. Той изпозва 6 лагера, за да закрепи портата само от едната страна.
6 x 6 лв. = 36лв. и допълнителни профили.
На една от снимките се вижда една ивица на лагера. Дали тази ивица е поради замърсяване или износване само nik80 може да каже. Вижте колко са износени профилите при положение, че nik80 ползва машината рядко.
Помислете си сега какво би било, ако тази машина работи 8 ч. на ден при пълно натоварване.
Помислете си и какво би било, ако стружка попадне под лагера.
Тук във форума пишат и производители на машини. Нека тези производители да кажат на каква основа биха дали гаранция за точност и дълготрайност на работа на подобна машина. Тук нестава въпрос да закрепи 10кг. ламта за тавана с 5 болта M30, а за машини струващи доста пари.
shulio - специалист
A какво би станало ако попадне стружка в линеен отворен лагер. Или например фрезоваме МДФ и нямаме добра аспирация. Какво става с линейния лагер. Не съм направил до сега нищо по механиката и за това питам какъв ще е резултата. И при гравиране на камък да питам ако попаднат песъчинки в линейния лагер ще удържи ли или ще трябва да си взема резервни и след всяко гравиране на камък да ги сменявам
най-напред да река ашколсун на skartalov , наглед машинките му радват окото а сигур и хубово работят

skartalov , недовиждам че лаптопчето ми е детски номер , ама гледам на една от снимките като че на алуминиевата маса са залепени пласмасови ленти .

Ако е тъй какъв материал си сложил и с какво си го залепил ???[/b]
nik80 - специалист
абе ей вие инструменти нямате ли си, я се хванете за инструментите, не за гушите :-D

лагерите не са 6 а са 8 и не са 6 лева а 1 лев ако ги купувам :) , тези не са купувани дори, вече писах какви са тия линии, на направляващата се валцова докато стъпи лагера хубаво, а на лагера е просто замърсено, човек който изчислява лагери не би трябвало да се съмнява че специална стомана закалена по специален начин за постигане на трвърдост над 60 и повърхностна циментация ще се износи при търкаляне по обикновено желязо, и машината не е предвидена да работи 8 часа дневно, но и 8 часа да са пак няма проблеми, щом работи толкова значи ще изкарва повече пари и ще има достатъчно за нови и по хубави направляващи :)

линейните лагери си имат гумичка която обира праха, но е хубаво да има нещо допълнително което да предпазва, при мен е недопуснимо и най малкото нещо, направил съм предпазители нищо да не попада там, но както вече казахме цените вече са ниски и сега ако трябваше да избирам бих го направил с линейни лагери
VBG - специалист
nik80

само не ми ясно, каква е тази
специална стомана, закалена по специален начин. :)
Най - евтините радиално сачмени лагери от FAG :
607 - 6,68€
607- 2Z - 7,33€
И понеже съм сигурен, че ще се появят съмнения, слагам снимката веднага.
Лагери със специална стомана, закалена по специален начин за левче ? Сигурно лагерите от злато са без пари. :rolleyes:

Забравих да напиша на angelfilev
6201 e с 3,1KN, а не с 2,7KN
Аз никога не пиша просто така и то само на база на предположения.

Прикачен файл

31.jpg
31.jpg (48.05 KиБ) Видяна 4296 пъти
shulio - специалист
Лагерите, които е ползвал ник предполагам са доста по малки от 6201. Предполагам е нещо от сорта на лагер с външен диаметър 20мм, което найстина се намира за по левче бройката
nik80 - специалист
VBG да, лагерната стомана е специална в сравнение с обикновено изтеглено или валцовано желязо, аз лагери не съм изчислявал но по такава снимка не бих се съмнявал че лагер може да се износи търкаляйки се по обикновено желязо, щом изчисляваш лагери трябва отдавна да си се запознал със специалните свойства на лагерната стомана които визирам в случая, а относно цените - смени си доставчика, има и по изгодни цени, стигал съм до 5 пъти разлика в цените на една и съща марка в един и същ град, когато правих машината преди доста години беше имаха още резерви на ВМЗ и ги продаваха по левче до 6002 всичките

но не мисля повече да коментирам глупости нямащи общо с темата, докато едни разтягат локуми други правят машинки и си режат и се кефят с тях, аз вече не се кефя щото не го правя за хоби а работата взе да ми става досадна, но току що направих 4 часа рязане, за тази седмица са над 15 часа и проверих лагерите, никой не е мръднал, продължавам да режа щото още работа ме чака, и се надявам да си поговорим с повече хора които правят машинки, не само да си чешем езиците (клавиатурите) напразно

а лагерите са 608 и 6000, може би снимката е много от близо и имат вид на по големи
basejn - напреднал
А каква ви е идеята за линейни лагери от търкалящи . Защото аз смятам така да го направя но още се чудя по кой начин.
STEPER - специалист
Не знам още колко дълго тук някой ще си го мерят и ще пълнят темата със спам.
Това ли е най важното?Лагерите на кой колко са му по-здрави :?
и на кой конструкцията ще му издържи 100 год.гаранция и военна приемка. :shock:
Ами направете,пробвайте,изследвайте и дайте резултатите.
Мисля,че е време Velsi да се намеси. :axe:
Поздрави
mika - специалист
basejn написа:
А каква ви е идеята за линейни лагери от търкалящи . Защото аз смятам така да го направя но още се чудя по кой начин.
Един добър вариант можеш да видиш тук.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: