Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Emerald - модератор
Да, така е, Това е венецианката и материалите за нея са скъпи. Но има други ефекти, които можеш да направиш с обикновенни бои, и които изглеждат страхотно, дори по-добре от венецианка. Бях пускала линкове тук- не знам какво точно си видял. Немския линк с видеото също е много интересен- дано успееш да го видиш.

Има специална прах за ефект металик, която се добавя към обикновенната боя и става нещо невероятно красиво. Ако успееш да я откриеш, ще направиш приказка. Славчев може би ще те ориентира от къде да я купиш, ако не нея, то поне глейз- за повечето ефекти ще ти е абсолютно необходим. Има сребрист, златист и бронзов оттенък на прахчетата. Гледах наскоро нанасяне с шаблон на перлена боя ( постига се с насипан съответен прашец) върху същата, но обикновенна матова и мога да ти кажа, че е нещо адски красиво. Беше просто невероятно и стои много луксозно. :? Различни по широчина райета- разноцветни и редуване на мат и перла става също страхотно. :?

Ефектът с гъбичка се прави много лесно с два оттенъка. На един от линковете ми имаше точни инструкции. Райета с четка тип "плат" също стои ефектно и е лесно за изпълнение.

За релефните бои има различни рецептури. Има готови такива които се продават, но знам че можеш да си направиш и сам. Всеки си забърква своя рецепта и много хора си я пазят в тайна. :lol: Обаче ефекта е...как да ти кажа...по-скоро на грубо измазана къща...или пък....груб цимент. Ако желаеш такъв екстремален ефект, мога да ти потърся рецепта. :?
Последна промяна от Emerald на съб юли 14, 2007 5:46 am, променено общо 2 пъти.
Emerald - модератор
Ето тук има малко видео с различни техники:

http://www.hgtv.com/hgtv/pac_ctnt_988/t ... 02,00.html

Тук една много красива стена с описанието:

Изображение

Materials:

foam rollers
5-in-1 tool
satin latex paint (base coat: Utterly Beige SW6080) – Sherwin-Williams
silver metallic paint (Candlelight Silver) - Ralph Lauren
glaze
paint tray

Steps:

1. Paint the room in the base coat color and let dry. Use a five-in-one tool to gauge random areas of the foam roller(s) and remove the excess foam from those spots.
2. Thoroughly mix equal parts of silver metallic paint and clear glaze in a tray. Fill the roller with the mixture and apply it horizontally to the wall first. Then, apply it vertically in small areas. The more random the vertical roller marks, the more creased and wrinkled the wall finish. The play of light on this finish that makes the room look like a sparkling gem.
Emerald - модератор
Златен глейз:

Изображение

Add a glimmering touch to any room with the softly textured look of golden glaze.

Step 1
Paint the walls with two coats of Benjamin Moore Collection Acrylic Latex Pearle, tinted to Tea 2091-10. Allow to dry thoroughly.

Step 2
Pour one part of Studio Finishes® Pearlescent Glaze into a bucket, followed by one part AquaGlaze and stir thoroughly. Be sure to mix up enough glaze to complete the entire project.

Изображение

Step 3
Tape off the areas you do not want painted (ceilings, trim, etc.), and then begin rolling the glaze mixture onto the wall, starting in a corner of the room. Paint only in 4'-sections, floor to ceiling. Remember this is a glaze. You will need time to work the technique.

Изображение

Step 4
Using your brush in a cross-hatching motion, remove much of the glaze to expose some of the basecoat colour. Remember to leave a wet edge, a 4" border that you can roll back into. This will help prevent lap lines from occurring.

Step 5
Roll out the next 4' section adjacent to and back over the wet edge.

Step 6
Repeat steps #4 and #5 until the room is complete.

Helpful Hints for Golden Glaze
- It is easiest to do this tecnique with a partner. One person can roll the glaze staying one step ahead, while the other completes the brush technique. This will minimize laplines.
- To minimize contrast and keep the focus wihin the room, this ceiling was painted with a warm yellow, Desert Tan 2153-50.
Emerald - модератор
Това е вид щампа с металик:

Изображение

Тук имаш разни ефекти с описанието им:

http://www.sherwin-williams.com/do_it_y ... g_process/

За съжаление повечето видеоинструкции се продават на двд и в и-нет често се срещат само откъси. Но и по тях много неща стават ясни.

http://www.fauxsters.com/

http://www.fauxfun.com/Videos/Metallics ... Index.html

http://homegarden.expertvillage.com/vid ... hnique.htm

Тук има видео с най-различни техники

http://www.youtube.com/results?search_q ... ng&search=

http://www.youtube.com/profile_videos?u ... wurden&p=r
Emerald - модератор
Опитах се да потърся снимка с онзи ефект, за който споменах, но единствената снимка в нета е просто ужасна и нищо не показва. :?

Изображение

Тук всъщност стената беше боядисана в бяло и червено в различни участъци и беше ужасно до момента в който не нанесоха рисунъка с металик. Металика беше еднакъв и ако не се лъжа просто смесиха сребърен прах с глейз. :? Това нещо нанесоха чрез шаблон върху бялото и червеното и стана....приказка. :roll: Жалко че не се вижда нищо. :sad:

В сайта пише че е използвана боя Бенджамин Мур - R-9926, HC-45, CC-130
tihogr - специалист
Благодаря ти много ще разгледам и ще сътворя нещо да ми радва окото. Точно този немския линк не ми го отваря не знам защо.

Иначе за едната стая съм се ориентирал към някои от следните цветове:

праскова, бледо оранжево, някакъв розов или бежов понеже пода ми е тъмно кафяв. Някои от тях ще съчетая със сив цвят само че сивия не знам на каква фирма ще бъде.

Мислех си също и за съчетание на сиво със небесно синьо, но ще видя след две седмици ми е ремонта до тогава ще го измисля. Може би като тръгна по магазините да видя какво се предлага (става въпрос за Видин)
тогава решението ще изплува.
tihogr - специалист
Вече почти се ориентирах за боядисването и сега съм на вълна щори.
За да не пускам друга тема ще питам тук. Ше си купувам хоризонтални щори най-вероятно PVC понеже цената, която гледах в Практикер ме устройва ( по-ниска никъде не видях). Има един проблем там са на готови размери и ще трябва да си ги режа нали аз ще си ги монтирам.
С какво мога да ги отрежа че да не стане много грубо. Ако някои знае други алтернативи за подобни щори, както и фирми нека сподели.
Преди някои да ме разкритикува да си потърся фирма ще кажа че достатъчно търсих вече и по-евтино от това не видях и съм сигурен, че мога да си ги монтирам сам пък и там, където ще правя този ремонт не живея постоянно, а само си ходя от време на време и за това правя компромиси, а също трябва да остане и някои лев за моренце :)
velsi - Почетен майстор
За монтажа съм сигурен, че ще се справиш - елементарен е. Но това рязане.... :? май накрая резултата ще отговаря на цената. Иначе щом толкова държиш да режеш си направи шаблон за заоблянето, после с остър молив очертай ламел по ламел и действай с ножицата бавно и внимателно по линията. И не забравяй да отрежеш по равно и от двете страни за да стане симетрично.
tihogr - специалист
velsi написа:
За монтажа съм сигурен, че ще се справиш - елементарен е. Но това рязане.... :? май накрая резултата ще отговаря на цената. Иначе щом толкова държиш да режеш си направи шаблон за заоблянето, после с остър молив очертай ламел по ламел и действай с ножицата бавно и внимателно по линията. И не забравяй да отрежеш по равно и от двете страни за да стане симетрично.

мерси предполагам ще стане с ножица, с която режа профилите за гипскартон, но да е по-остра (нова) поне аз така си го мислех. За симетричното се сетих че трябва да е така, а до шаблон не знам дали ще стигна сигурно ще направя леки заобляния, но без шаблон. Трябва да се пробва и ще се види. Утре мисля да ходя да си закупя щорите.

купих вече щорите и след седмица ще ги монтирам. Като гледам ще се режат лесно така че няма да имам проблеми. Направи ми впечатление че самия материал пропуска малко светлината, но няма да правя киносалон я.
Levee - специалист
Ето и тук има разни неща за боядисването и то приложими в БГ.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=5223

И аз се замислям на тази тема.
Питам се също дали да слагам лайсни и фризове по стените, ама не от онези соц-гипсовите отливки, които всички помним с неприязън:-)
Какво ще кажете?

Тема "съвети за ремонт и декоративно боядисване и щори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: