Съвети за начинаещи готвачи.
Илиян Илиев™ - майстор
Ми явно и баба ти е миела тиганите като моята баба - изтърка с малко трици и после оплакне с вода от герана. Триците за парасето да дебелее от попитата мазнина, а тигана пак на котлона - измит и готов за следващото пържене. :-D
filmatoplo - майстор
Точно така ,с дървените лъжици защо е вкусно -защото дървото е поело доста вкусове и аромати. :lol:
parketmilanov - специалист
за такива глинени сачове както каза колегата има чалъм за първото пържене се обмазва с мас или олио,и главното чалъм е-Никога не се слага на топъл котлон или фурна
нагряването трябва да става бавно и постепенно
но разбирасе внимавайте като го копувате
трябва като се чукне да звъни -горе е казано много подробно защо :)
успех
за нова година в такъв глинен съд направих шедиовара си
спикован бут по Боби !:)
bulhomes2 - майстор
Да обясня за сачовете, защото продаваме такива (в Троян). 2 вида са. Единия е класически и по-разпространен (него продават в Метро). Той е направен от глина и само сушен на слънце (тъмно кафяв е). Няма как да звънти - изключено е. Прави се май само на 2 места в България - някъде около Хасково - само там глината ставала за това. С него се работи като първия път се слага на студен котлон или печка и се нагрява бавно. При нагряването се маже най-добре със свинска мас и чак тогава всъщност сача се изпича. Чувал съм, че такъв сач никога не трябва да се мие - само забърсване и това е. Не съм сигурен, но мисля че тия дето ползваме може и да са ги мили жените (след като сме ги изпекли де). Другия вид се прави от няколко години само в Троян от една фирма, правеща керамика за лаборатории. Той е почти бял на цвят - печен е - може да се ползва веднага и няма опасност от спукване при първоначалното печене. За звъненето на керамиката е правилно, но при суровите сачове е изключение. Другото важно за всяка керамика е да се слага суха на (или във) студена печка и температурата да се вдига постепенно. Тогава няма да се спука.

Иначе за сачовете твърдят, че в първия вид се готвело по вкусно, но аз не съм забелязал разлика. Общо взето си е глезотия, която рядко се ползва.
rockwall - майстор
друго си е човек от троян да се изкаже :rolleyes:

колкото до електрическата плоча - решението срещу пръскане е ламаринен капак, ( елементарен правоъгълник с прегънати краища и една дръжка за чекмедже на болт, сложена някъде в средата, за да може да се вдига )

печеното става по-крехко
mirk - майстор
По лесно е да я покриеш с един лист алуминиево фолио след като наредиш мезетата.
dimov64 - помощник
Ти си показал плоча-скара!
Отиваш в най близкия магазин за електроуреди и турсиш класическата Българска Кръчмарска скара!Нагревателите са разположени в метални тръби!!!За предпочитане 1,5-2,0
Kw !!! Самото печене протича бързо и месото остава сочно!!!
да ви е сладко!!!
qwerty7 - напреднал
dimov64 написа:
Ти си показал плоча-скара!
Отиваш в най близкия магазин за електроуреди и турсиш класическата Българска Кръчмарска скара!Нагревателите са разположени в метални тръби!!!За предпочитане 1,5-2,0
Kw !!! Самото печене протича бързо и месото остава сочно!!!
да ви е сладко!!!
Да,това е най добрия избор за скара. :partyman:
rockwall - майстор
ако самата скара няма капак, направете си някакъв от ламарина - има огромна разлика, между дебели пържоли, печени под капак и без капак.... за тънките да не говорим - остават си крехки, а не се мумифицират.

За проба можете да покриете пържолите с дебело домакинско фолио, за да се видите, дали има смисъл

ето и рецептата, която препоръчвам за пробата

Пържоли от свински врат с кост се мажат със смес от кисело мляко, подправки за скара, мед, горчица и соев сос (смесени според предпочитанията) и се оставят за поне 3-4 часа да стоят така в хладилник.

След това се пекат върху скарата, като се обръщат 2 пъти - т.е. запечатват се първо от двете страни и после се допичат до желаното състояние. През цялото време са под капак(или фолио - ама по-добре от дебелото).

... и да не забравите да си купите бира
zLO - специалист
naB4o написа:
Имам следната скара (Снимката е от нета)

Може ли да ми кажете как готвите селска наденица или по-сочни кюфтенца, понеже 2-3 пъти пробвам и все пускат яко сокове. Или просто самата скара не е подходяща за тези нещица. Правил съм пил. кюфтета и пил пържоли, без цвърченета и пръсканици станаха, но свинските работи яко пръскат.
Благодаря :)
За сочни свински пържоли препоръчвам накисване в марината от твърд алкохол (водка най-добре) и микс подправки цяла нощ! Пържолите стават крехки и пускат по-малко мазнина. Това, което mirk е написал също е добър вариант, а можеш да пробваш и двете плюс фолио и отдолу (:

Тема "Питане за скара" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: