• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nik80 - специалист
някъде бях гледал таблица с изчислени диаметър на перката и изходна мощност, оказва се че съвсем малко увеличаване на перката повишава много мощността
първо че е пряко свързано с площта ( а площта се увеличава три пъти квадрата на радиуса )
и второ тази площ далеч от центъра е по ефективна от тази близо до центъра
така че няколко сантиметра повече може да се окажат решаващи, но също така и фатални, по голяма перка трябва да е и по здрава
edemy2001 - специалист
nik80 написа:
...и второ тази площ далеч от центъра е по ефективна от тази близо до центъра....
То затова се правят с различен ъгъл по диаметъра.

Прикачен файл

0062.jpg

Прикачен файл

0061.jpg
dj_marti79 - специалист
nik80 написа:
някъде бях гледал таблица с изчислени диаметър на перката и изходна мощност, оказва се че съвсем малко увеличаване на перката повишава много мощността
първо че е пряко свързано с площта ( а площта се увеличава три пъти квадрата на радиуса )
и второ тази площ далеч от центъра е по ефективна от тази близо до центъра
така че няколко сантиметра повече може да се окажат решаващи, но също така и фатални, по голяма перка трябва да е и по здрава

Някой във форума беше написал, че мойте перки са "ню-ню" (4м)
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:

Твоите перки са прекалено големи. С 4 м. диаметър се вадят почти 2 kW при 10 м/с вятър. Освен това трябва да имат и определен профил (погледни последните две снимки) - това са моите за 750 W - дължина на лопатата 1200 мм. диаметър на перката 2.40 м. и са със съответния профил за да се избегне това за което говори колегата nik80. За да може по целия диаметър натоварването и ефективността да са еднакви.
Най-общо казано работите са доста навързани - ако перките са твърде големи отнемат голяма мощност от вятъра, но се въртят бавно, ако са твърде малки, отнемат малко от вятъра, но се въртят с голяма скорост. Трябва да се улучи баланса - идеалната среда. Затова най напред се преценява генератора при какви обороти каква мощност вади и след това се смятат перките, за да може да се напасват към съответния генератор.
unicata - специалист
Здрасти колега, би ли споделил колко струва този ветрогенератор и какво количество енергия произвежда месечно, достатъчно ли е за едно домакинство ли поема само някаква малка част от разходите?
dj_marti79 - специалист
edemy2001 написа:
dj_marti79 написа:

Твоите перки са прекалено големи. С 4 м. диаметър се вадят почти 2 kW при 10 м/с вятър. Освен това трябва да имат и определен профил (погледни последните две снимки) - това са моите за 750 W - дължина на лопатата 1200 мм. диаметър на перката 2.40 м. и са със съответния профил за да се избегне това за което говори колегата nik80. За да може по целия диаметър натоварването и ефективността да са еднакви.
Най-общо казано работите са доста навързани - ако перките са твърде големи отнемат голяма мощност от вятъра, но се въртят бавно, ако са твърде малки, отнемат малко от вятъра, но се въртят с голяма скорост. Трябва да се улучи баланса - идеалната среда. Затова най напред се преценява генератора при какви обороти каква мощност вади и след това се смятат перките, за да може да се напасват към съответния генератор.

Твоите витла изглеждат добре, и аз не претендирам че моите са хубави.
По целия диаметър натоварването и ефективността са еднакви, Но при точно определена скорост на вятъра! Промени ли се скоростта на вятъра, променя се и оптималния рабоген ъгъл на витлото. Затова не съм се престаравал.
edemy2001 - специалист
Твоите витла изглеждат добре, и аз не претендирам че моите са хубави.
По целия диаметър натоварването и ефективността са еднакви, Но при точно определена скорост на вятъра! Промени ли се скоростта на вятъра, променя се и оптималния рабоген ъгъл на витлото. Затова не съм се престаравал.
Изчислени са в приемлив работен диапазон от около 2 - 8 м/с да работят най-добре. Всъщност не съм дошъл във форума за да те критикувам или който и да било друг :) , а по възможност да помогна на който има желание да си направи сам генератор с добра ефективност. Ако някой има сериозни намерения, и ти май ще си първия тук, мога да му предоставя изчисленията за даден размер лопати (според генератора с който разполага) и инструкция как да си ги направи. Е, имам си и задна мисъл да си направя и малко реклама. :wink: Скоро ще пускам моя интернет страница за вятърните ми генератори. Регистрирал съм домейн, но все още няма нищо на него -www.malkiviatarnigeneratori.eu , надявам се скоро да съм готов и да го напълня... :)
borisovqvor - напреднал
здравеите искам да попитам някои мотъл ли е бубина с двоен проводник и какво сее получило , каква е разликата с единичен и с двоен проводник
world_explorer - специалист
borisovqvor написа:
здравеите искам да попитам някои мотъл ли е бубина с двоен проводник и какво сее получило , каква е разликата с единичен и с двоен проводник
Ампеража.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: